Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog suda brojIUo-240/2011 ("Sl. glasnik RS", br. 59 od 5. jula 2013), utvrđuje se da Odluka o uslovima za dodelu materijalne pomoći određenim kategorijama optuženih pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine i članovima njihovih porodica ("Službeni list SCG", br. 23/03, 33/03 i 21/05) nije bila u saglasnosti sa Ustavom, u vreme važenja.
-----------------
Na osnovu člana 33. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Službeni list SCG", br. 1/2003), Savet ministara donosi

ODLUKU

O USLOVIMA ZA DODELU MATERIJALNE POMOĆI ODREĐENIM KATEGORIJAMA OPTUŽENIH PRED MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM TRIBUNALOM ZA KRIVIČNO GONjENjE LICA ODGOVORNIH ZA TEŠKA KRŠENjA MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA POČINjENA NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE OD 1991. GODINE I ČLANOVIMA NjIHOVIH PORODICA

(Objavljena u "Sl. listu SCG", br. 23 od 30. maja 2003, 33/03, 21/05, "Sl. glasniku RS", br. 59 od 5. jula 2013)

1. Optuženi pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine (u daljem tekstu: MKT) i članovi njihove uže porodice sa kojima žive ili su živeli u zajedničkom domaćinstvu imaju pravo na materijalnu pomoć pod sledećim kumulativnim uslovima:
- da su optuženi državljani Srbije i Crne Gore ili imaju boravište na teritoriji Srbije i Crne Gore;
- da su se optuženi dobrovoljno predali i nalaze se u Pritvorskoj jedinici MKT ili da se optuženi nalaze na teritoriji Srbije i Crne Gore po odluci MKT o privremenom puštanju na slobodu i da poštuju uslove pod kojima su pušteni;
- da o krivici optuženih nije pravosnažno odlučeno odlukom MKT.
2. Materijalna pomoć se sastoji od naknade dela troškova boravka optuženih u Pritvorskoj jedinici MKT, naknade putnih troškova članovima uže porodice za posetu pritvorenika u Hagu, pomoći članovima uže porodice pritvorenika dok borave na teritoriji Srbije i Crne Gore i pomoći optuženima koji su privremeno pušteni na slobodu uz zaštitne mere.
3. Naknada dela troškova boravka u Pritvorskoj jedinici MKT optuženih koji su se dobrovoljno predali iznosi od 200 evra mesečno.
4. Naknada putnih troškova članovima uže porodice za posetu pritvorenika koji su se dobrovoljno predali u Hagu sastoji se u nabavci ili isplati cene tri povratne avionske karte na relaciji Beograd-Amsterdam i isplati iznosa od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva meseca.
5. Pravo na pomoć članovima uže porodice pritvorenika, dok borave na teritoriji Srbije i Crne Gore, određuje se po utvrđivanju ukupnih mesečnih prihoda članova porodice i dodeljuje se u visini razlike između prosečne zarade na teritoriji države članice na kojoj primaoci pomoći borave i utvrđenih ukupnih mesečnih prihoda.
6. Pravo na pomoć optuženima koji su privremeno pušteni na slobodu određuje se po utvrđivanju ukupnih mesečnih prihoda optuženih i članova njihove uže porodice sa kojima žive u zajedničkom domaćinstvu i dodeljuje se u visini razlike između prosečne zarade na teritoriji države članice na kojoj optuženi borave i utvrđenih ukupnih mesečnih prihoda.
7. Rešenje o ostvarivanju prava na materijalnu pomoć donosi predsednik Nacionalnog saveta i bez posebnog zahteva stranke.
8. Na rešenje doneto na osnovu tačke 7. ove odluke stranka može uložiti prigovor u roku od osam dana od dana donošenja rešenja. O prigovoru odlučuje Nacionalni savet.
9. U izuzetnim slučajevima, Nacionalni savet može preporučiti da se iz humanitarnih razloga dodele odgovarajuća sredstva optuženima ili članovima njihove uže porodice i van prethodno definisanih kriterijuma.
10. Troškovi puta optuženih koji se po odluci MKT nalaze na teritoriji Srbije i Crne Gore na statusne konferencije i suđenje u Hag, takođe padaju na teret Srbije i Crne Gore.
11. Sredstva za izvršenje ove odluke obezbediće se iz razdela "predsednik Srbije i Crne Gore - Savet ministara, za potrebe Nacionalnog saveta za saradnju Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".
12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".
Savet ministara
E. p. br. 75, 29. maja 2003. godine, Beograd
Predsednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, s. r.