Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 1. tačka 3. i člana 80. stav 1. tačka 5. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije i jedinstvenom monetarnom poslovanju narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina ("Službeni list SFRJ", br. 34/89, 88/89 i 61/90), Savet guvernera donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU DAVANjA KRATKOROČNIH KREDITA BANKAMA NA OSNOVU ZALOGE ODREĐENIH HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 8/91, 23/91 i 3/93)

1.
Narodna banka Jugoslavije daje kratkoročne kredite bankama, sa rokom vraćanja do tri meseca, na osnovu zaloge obveznica federacije i blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije (u daljem tekstu: lombardni krediti).
Lombardni krediti iz stava 1. ove tačke daju se bankama preko narodne banke republike i narodne banke autonomne pokrajine (u daljem tekstu: narodna banka) nadležne prema sedištu banke pravnog lica, u okviru jedinstvene kvote utvrđene za svaku banku pojedinačno posebnom odlukom Saveta guvernera.
2.
Narodna banka daje bankama lombardne kredite u visini određenog procenta (stope refinansiranja) od nominalne vrednosti založenih hartija od vrednosti iz tačke 1. ove odluke do čijeg je roka dospeća preostalo najviše tri meseca, umanjene za kamatu - ako je u nominalnom iznosu sadržana kamata.
Visina stope refinansiranja iz stava 1. ove tačke utvrđuje se posebnom odlukom.
Hartije od vrednosti iz stava 1. ove tačke do čijeg roka dospeća preostaje do deset dana ne mogu biti osnova za odobravanje lombardnog kredita iz ove odluke.
3.
Lombardni kredit iz ove odluke narodna banka daje sa rokom vraćanja koji ne može biti duži od perioda koji preostaje do roka dospeća založene hartije od vrednosti iz tačke 2. ove odluke, umanjenog za pet dana, s tim da rok vraćanja tog kredita može iznositi najviše tri meseca.
4.
Narodna banka ne može banci puštati na korišćenje odobreni lombardni kredit pre zalaganja hartija od vrednosti iz tačke 2. ove odluke.
Hartije od vrednosti založene za korišćenje lombardnog kredita u smislu ove odluke ne mogu biti osnova za davanje drugih kredita bankama od strane narodne banke.
5. Narodna banka zaključuje sa bankom pojedinačne ugovore za svaki odobreni lombardni kredit kojim se utvrđuju uslovi korišćenja tog kredita, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom i drugim propisima.
6. Narodna banka može davati lombardne kredite u smislu ove odluke samo bankama koje ispunjavaju uslove kreditne sposobnosti utvrđene propisom donesenim na osnovu člana 20. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije i jedinstvenom monetarnom poslovanju narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina.
7. Pod bankom, u smislu ove odluke, podrazumevaju se banke koje su osnovane kao pravno lice na osnovu Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Službeni list SFRJ", br. 10/89, 40/89, 87/89, 18/90 i 72/90).
8. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".