Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 1. tačka 1. i člana 80. stav 1. tačka 5. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije i jedinstvenom monetarnom poslovanju narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina ("Službeni list SFRJ", br. 34/89, 88/89 i 96/91), Savet guvernera donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU DAVANjA KRATKOROČNIH KREDITA BANKAMA NA OSNOVU PORTFELjA ODREĐENIH KRATKOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljena u Sl. listu SFRJ", br. 8/91, 9/91, 23/91 i 3/93)

I. OPŠTE ODREDBE

1.
Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način pod kojima Narodna banka Jugoslavije, preko narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina, daje bankama kratkoročne kredite na osnovu portfelja određenih domaćih i inostranih prenosivih kratkoročnih hartija od vrednosti za koje su banke dale avale, odnosno garancije (u daljem tekstu: reeskontni krediti).
Kratkoročnim hartijama od vrednosti, u smislu ove odluke, smatraju se hartije od vrednosti izdate sa rokom dospeća do jedne godine.
Portfeljom kratkoročnih hartija od vrednosti, u smislu ove odluke, smatra se knjigovodstveno stanje hartija od vrednosti koje je banka kupila, odnosno eskontovala od drugih pravnih lica u zemlji ili primila od njih na ime naplate svojih potraživanja, a koje nisu dospele za naplatu.
2.
Reeskontni krediti iz ove odluke daju se bankama preko narodne banke republike i narodne banke autonomne pokrajine (u daljem tekstu: narodna banka) nadležne prema sedištu banke pravnog lica, u okviru jedinstvene kvote utvrđene za svaku banku pojedinačno posebnom odlukom Saveta guvernera.
3.
Narodna banka može davati reeskontne kredite u smislu ove odluke samo bankama koje ispunjavaju opšte uslove kreditne sposobnosti utvrđene propisom donesenim na osnovu člana 20. stav 1. tačka 8. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije i jedinstvenom monetarnom poslovanju narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina (u daljem tekstu: Zakon o Narodnoj banci Jugoslavije).
Pod bankom, u smislu ove odluke, podrazumevaju se banke koje su osnovane kao pravno lice na osnovu Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Slubženi list SFRJ", br. 10/89, 40/89, 87/89, 18/90 i 72/90).

II. DAVANjE REESKONTNIH KREDITA BANKAMA NA OSNOVU DOMAĆIH PRENOSIVIH KRATKOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

4.
Narodna banka daje bankama reeskontne kredite na osnovu sledećih domaćih prenosivih kratkoročnih hartija od vrednosti u portfelju banaka:
1) menica koje su avalirale banke a izdala ih domaća preduzeća, zadruge i drugi oblici udruživanja koji imaju svojstvo pravnog lica iz oblasti privrede po osnovu dužničko-poverilačkog odnosa zasnovanog na prometu proizvoda i robe i vršenju usluga, a koje dospevaju za naplatu u roku od 90 dana;
2) komercijalnih zapisa izdatih u skladu sa Zakonom o hartijama od vrednosti ("Službeni list SFRJ", br. 64/89 i 29/90), koji dospevaju za naplatu u roku od 90 dana, a za čije je izdavanje banka dala garanciju.
5.
Narodna banka će davati reeskontne kredite na osnovu menica iz tačke 4. odredba pod 1) ove odluke koje ispunjavaju sledeće uslove:
1) da sadrže sve bitne elemente predviđene Zakonom o menici ("Slubženi list FNRJ", br. 104/46 i "Službeni list SFRJ", br. 16/65 i 54/70);
2) da su indosirane na banku u skladu sa zakonskim propisima;
3) da su na licu meničnog blanketa označeni broj i datum fakture o izvršenoj prodaji proizvoda, robe i usluga.
6.
Narodna banka daje bankama reeskontne kredite na osnovu hartija od vrednosti iz tač. 4. i 5. ove odluke u visini određenog procenta (stopa refinansiranja) od nominalnog iznosa kupljenih (eskontovanih) hartija od vrednosti, umanjenog za kamatu - ako je u nominalnom iznosu sadržana kamata. Visina stope refinansiranja iz stava 1. ove tačke utvrđuje se posebnom odlukom.

III. DAVANjE REESKONTNIH KREDITA BANKAMA NA OSNOVU INOSTRANIH PRENOSIVIH KRATKOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

7.
Reeskontne kredite na osnovu inostranih prenosivih kratkoročnih hartija od vrednosti narodna banka daje na osnovu menica i drugih inostranih hartija od vrednosti koje dospevaju za naplatu u roku od 90 dana,koje su avalirale prvoklasne inostrane banke i koje mogu biti predmet kupoprodaje na inostranim tržištima hartija od vrednosti, koje su preduzeća dobila po osnovu izvoza robe i usluga, a banke ih eskontovale od tih preduzeća.
Reeskontne kredite iz stava 1. ove tačke narodna banka daje bankama u visini određenog procenta (stopa refinansiranja) od nominalnog iznosa kupljenih (eskontovanih) hartija od vrednosti, umanjenog za kamatu - ako je u nominalnom iznosu sadržana kamata. Visina stope refinansiranja iz stava 2. ove tačke utvrđuje se posebnom odlukom.
8. Reeskontne kredite iz tačke 7. ove odluke narodna banka može davati i Vojnom servisu (u skladu sa članom 55. stav 2. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije).
IV. POSEBNE ODREDBE
9. Kratkoročne hartije od vrednosti na osnovu kojih banka koristi lombardne kredite ili kredite za likvidnost ne mogu biti osnova za korišćenje reeskontnih kredita u smislu ove odluke.
10. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".