Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 10. stav 3. odredba pod 5, člana 15. stav 1. tačka 2. i člana 80. stav 1. tačka 9. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije i jedinstvenom monetarnom poslovanju narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina ("Službeni list SFRJ", br. 34/89, 88/89 i 96/91), a u vezi sa tačkom 5. Odluke o ciljevima i zadacima zajedničke monetarne politike i zajedničkih osnova kreditne politike u 1992. godini ("Službeni list SFRJ", br. 96/91 i 26/92), Savet guvernera donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU DAVANjA KRATKOROČNIH KREDITA BANKAMA ZA KREDITIRANjE PROIZVODNjE STANOVA I POSLOVNOG PROSTORA ZA TRŽIŠTE KOJI SE PRODAJU GRAĐANIMA ZA DINARE DEVIZNOG POREKLA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 14/92, 38/92)

1.
Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način davanja kratkoročnih kredita bankama za refinansiranje kratkoročnih kredita koje su banke dale preduzećima - investitorima na osnovu određenih isprava za finansiranje proizvodnje stanova i poslovnog prostora za tržište koji se prodaju građanima za dinare koje su oni stekli prodajom, konvertibilnog efektivnog stranog novca (u daljem tekstu: dinari deviznog porekla) ovlašćenoj banci, uz obavezu da devizni priliv ostvaren po tom osnovu banka preda Narodnoj banci Jugoslavije.
Pod investitorom, u smislu stava 1. ove tačke, podrazumeva se pravno lice koje se bavi neposredno proizvodnjom, odnosno organizovanjem proizvodnje stanova i poslovnog prostora za tržište i koje je obezbedilo lokaciju i dozvolu za gradnju, izabralo izvođača radova i donelo odluku o prodaji stanova i poslovnog prostora za dinare deviznog porekla (u daljem tekstu: krajnji korisnik).
Kratkoročnim kreditima banaka za namene iz stava 1. ove tačke, podobnim za refinansiranje u smislu ove odluke, smatraju se krediti sa rokom vraćanja do dvanaest meseci koje su banke odobrile krajnjim korisnicima na osnovu ugovora zaključenih sa građanima o prodaji stanova i poslovnog prostora za dinare deviznog porekla, s tim da iznos kredita ne može biti viši od iznosa dinarske protivvrednosti ugovorene cene stanova, odnosno poslovnog prostora izražene u devizama po kupovnom kursu koji Narodna banka Jugoslavije primenjuje na dan zaključivanja ugovora o kreditu između banke i krajnjeg korisnika kredita.
Određenim ispravama, u smislu stava 1. ove tačke, smatraju se zaključeni ugovori o kratkoročnim kreditima odobrenim krajnjim korisnicima, nalog o izvršenom prenosu sredstava odobrenog kredita na žiro-račun krajnjeg korisnika, izvod iz knjigovodstvenog stanja kredita koji je banka dala krajnjim korisnicima za namene iz ove odluke i kopije ugovora o prodaji stanova i poslovnog prostora za devizna sredstva plaćanja zaključenih između krajnjih korisnika kredita i građana, kao i druga dokumentacija u smislu stava 2. ove tačke (dokument o obezbeđenju lokacije, građevinska dozvola, izvedbena projektna dokumentacija i odluka investitora o prodaji stanova i poslovnog prostora za dinare deviznog porekla).
2.
Kratkoročne kredite za namene iz tačke 1. ove odluke Narodna banka Jugoslavije odobrava bankama neposredno, u okvirima koje utvrdi Savet guvernera.
Okvir iz stava 1. ove tačke za drugo tromesečje 1992. godine utvrđuje se u ukupnom iznosu 15.000.000.000 dinara.
3.
Kredite za namene iz ove odluke Narodna banka Jugoslavije daje bankama u iznosima koji odgovaraju određenom procentu knjigovodstvenog stanja kredita banaka podobnih za refinansiranje u smislu tačke 1. stav 3. ove odluke (u daljem tekstu: stopa refinansiranja).
Stopu refinansiranja iz stava 1. ove tačke Narodna banka Jugoslavije ugovara sa bankom srazmerno visini procenta ugovorenog za prodaju Narodnoj banci Jugoslavije deviza otkupljenih od građana po osnovu prodaje stanova i poslovnog prostora građanima za dinare deviznog porekla, čija se proizvodnja kreditira u skladu sa ovom odlukom, tako da iznosi:
1) 50% - ako je ugovorena predaja deviza u visini najmanje 50%,
2) 60% - ako je ugovorena predaja deviza u visini najmanje 55%,
3) 70% - ako je ugovorena predaja deviza u visini najmanje 60%,
4) 80% - ako je ugovorena predaja deviza u visini najmanje 70%,
5) 90% - ako je ugovorena predaja deviza u visini najmanje 80%,
6) 100% - ako je ugovorena predaja deviza u visini preko 90% od ugovorene prodaje stanova i poslovnog prostora građanima za dinare deviznog porekla, u smislu tačke 1. stav 3. ove odluke.
4.
Banke - korisnici kredita za refinansiranje u smislu ove odluke dužne su da ugovoreni iznos deviza prenesu Narodnoj banci Jugoslavije, kao davaocu kredita, prema dinamici koja je ugovorom o odobravanju kredita utvrđena između Narodne banke Jugoslavije i banke, a u skladu sa