Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13a stav 3, člana 13b i člana 13d stav 2. Zakona o finansijskom lizingu ("Službeni glasnik RS", br. 55/2003 i 61/2005),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O SPROVOĐENjU ODREDABA ZAKONA O FINANSIJSKOM LIZINGU KOJE SE ODNOSE NA IZDAVANjE DOZVOLA I DAVANjE SAGLASNOSTI NARODNE BANKE SRBIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 81 od 23. septembra 2005, 60/07)

1.
Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi i način sprovođenja odredaba Zakona o finansijskom lizingu (u daljem tekstu: Zakon) na osnovu kojih Narodna banka Srbije izdaje dozvole i daje saglasnosti.
2.
Osnivači privrednog društva (u daljem tekstu: osnivači) zahtev za izdavanje dozvole za obavljanje poslova finansijskog lizinga podnose Narodnoj banci Srbije.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, osnivači prilažu:
1) osnivački akt privrednog društva;
2) dokaz da je na privremeni račun kod banke uplaćen novčani deo osnovnog kapitala iz člana 10. stav 2. Zakona;
3) dokaz o kadrovskoj i tehničkoj osposobljenosti za obavljanje poslova finansijskog lizinga;
4) program rada privrednog društva za period od tri godine.
Istovremeno s podnošenjem zahteva iz stava 1. ove tačke, osnivači podnose Narodnoj banci Srbije i zahtev za davanje saglasnosti na odluku o imenovanju članova organa upravljanja, odnosno lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima, uz koji prilažu:
1) spisak lica predloženih za članove organa upravljanja, odnosno predloženih lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima, preporuke o njihovim stručnim i profesionalnim kvalitetima, dokaz da nisu osuđivana za krivična dela koja ih čine nepodobnim za obavljanje funkcije, kao i dokaz da im nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti;
2) odluku o imenovanju članova organa upravljanja, odnosno lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima.
Članovima organa upravljanja, odnosno licima s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima, u smislu ove odluke, smatraju se članovi organa upravljanja privrednog društva, odnosno rukovođenja privrednim društvom u skladu sa osnivačkim aktom tog društva.
Banka koja je osnivač, u smislu ove odluke, dužna je da prethodno pribavi saglasnost Narodne banke Srbije za osnivanje podređenog društva u finansijskom sektoru - u skladu s propisima kojima se uređuju uslovi i načini davanja saglasnosti za osnivanje ili sticanje podređenog društva banke.
3.
Osnivački akt privrednog društva mora biti sačinjen u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.
4.
Kao dokaz da je na privremeni račun kod banke uplaćen novčani deo osnovnog kapitala iz člana 10. stav 2. Zakona, osnivači dostavljaju overenu pismenu izjavu o tome da raspolažu sopstvenim novčanim sredstvima u iznosu iz tog stava, kao i da će ih preneti na privremeni račun kod banke, odnosno na poseban račun kod Narodne banke Srbije ako je osnivač strano lice. Uz tu izjavu osnivači prilažu i dokaz o poreklu ovih sredstava.
Narodna banka Srbije će, pre izdavanja dozvole za obavljanje poslova finansijskog lizinga, podnosioca zahteva iz tačke 2. stav 1. ove odluke obavestiti da prenese sredstva na privremeni račun kod banke, odnosno na poseban račun kod Narodne banke Srbije i dostavi dokaz o tome.
5.
Dokazom o kadrovskoj osposobljenosti za obavljanje poslova finansijskog lizinga smatra se kvalifikaciona struktura zaposlenih, s potrebnim radnim stažom za svako radno mesto, utvrđena odgovarajućim aktom privrednog društva.
Dokazom o tehničkoj osposobljenosti za obavljanje poslova finansijskog lizinga smatra se:
1) dokumentacija iz koje se vidi na koji je način obezbeđen poslovni prostor, što se dokazuje ugovorom o vlasništvu, ugovorom o ustupanju ili ugovorom o zakupu, odnosno drugim dokumentom, s tim što vreme zakupa ne može biti kraće od jedne godine;
2) specifikacija računarske i druge opreme, kao i programskih podrški, koja odgovara planiranom broju zaposlenih i planiranom obimu poslovanja privrednog društva.
6.
U programu rada privrednog društva za period od tri godine navode se planirani izvori sredstava i dinamika zaduživanja, plan širenja poslovnih aktivnosti, kao i projekcija bilansa stanja i bilansa uspeha za godinu u kojoj se privredno društvo osniva, izrađena u skladu s propisima.
7.
Spisak lica predloženih za članove organa upravljanja, odnosno predloženih lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima sadrži njihovo ime i prezime, adresu i jedinstveni matični broj građana, odnosno za strano fizičko lice - broj pasoša.
: