Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004), člana 52. stav 3. i člana 56. stav 3. Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", broj 107/2005),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O SPOLjNOJ REVIZIJI BANAKA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 41 od 9. maja 2007, 59/08, 67/12)

1.
Ovom odlukom propisuju se kriterijumi na osnovu kojih Narodna banka Srbije utvrđuje i objavljuje listu spoljnih revizora koji mogu vršiti reviziju finansijskih izveštaja banke (u daljem tekstu: Lista), kao i minimalan obim i sadržaj izveštaja spoljnog revizora o reviziji finansijskih izveštaja banke.

I. KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANjE I OBJAVLjIVANjE LISTE SPOLjNIH REVIZORA

2.
2. Kriterijumi koje mora da ispunjava spoljni revizor da bi mogao da vrši reviziju finansijskih izveštaja banke su sledeći:
1) da ispunjava uslove koji su za preduzeće za reviziju propisani zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija;
2) da ima najmanje šestoro zaposlenih koji imaju profesionalno zvanje ovlašćenog revizora i licencu za rad na poslovima revizije finansijskih izveštaja, od kojih najmanje troje ima najmanje tri godine iskustva u obavljanju poslova revizije finansijskih izveštaja banaka;
3) da ima najmanje 20 zaposlenih u organizacionom delu u čijem su delokrugu poslovi revizije;
4) da u prethodnih pet godina nije brisan s Liste na osnovu tačke 5. stav 4. ove odluke.
3.
Radi stavljanja na Listu, preduzeće za reviziju podnosi Narodnoj banci Srbije pismeni zahtev, uz koji prilaže dokumentaciju kojom dokazuje ispunjenost kriterijuma iz tačke 2. ove odluke.
O zahtevu iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije odlučuje u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.
U postupku odlučivanja o zahtevu iz stava 1. ove tačke, preduzeće za reviziju je dužno da, na zahtev Narodne banke Srbije, obavi prezentaciju metodologije revizije finansijskih izveštaja banke koju primenjuje u svom poslovanju.
4.
Utvrđenu Listu Narodna banka Srbije objavljuje na svojoj Internet prezentaciji.
5.
Ako se posle objavljivanja Liste promene podaci koji utiču na ispunjenost kriterijuma iz tačke 2. ove odluke - spoljni revizor je dužan da o tome bez odlaganja obavesti Narodnu banku Srbije.
Narodna banka Srbije može od spoljnog revizora koji je na Listi da zahteva da joj dostavi dokumentaciju kojom dokazuje da i dalje ispunjava kriterijume iz tačke 2. ove odluke.
U slučaju da spoljni revizor više ne ispunjava kriterijume iz tačke 2. odredbe od 1) do 3) ove odluke, kao i u slučaju da ne postupi u skladu sa st. 1. i 2. ove tačke, Narodna banka Srbije će ga brisati s Liste.
Narodna banka Srbije brisaće spoljnog revizora s Liste i:
1) ako ona utvrdi da spoljni revizor nije postupio u skladu s članom 58. stav 1. Zakona o bankama (u daljem tekstu: Zakon) i/ili u slučaju iz člana 62. Zakona, ili
2) ako ministarstvo nadležno za poslove finansija, Komora ovlašćenih revizora ili drugi nadležni organ utvrde da spoljni revizor nije postupio u skladu s Međunarodnim standardima revizije i/ili Kodeksom etike za profesionalne računovođe.
Ako postoje osnovi sumnje da spoljni revizor nije postupio u skladu s članom 58. stav 1. Zakona - Narodna banka Srbije ga može suspendovati s Liste, i to dok ne utvrdi da li je postupio u skladu s tim stavom, a najduže 90 dana.
Kad utvrdi da je spoljni revizor postupio u skladu s članom 58. stav 1. Zakona, odnosno posle isteka roka iz stava 5. ove tačke - Narodna banka Srbije će tom spoljnom revizoru ukinuti suspenziju s Liste.
Do isteka roka iz stava 5. ove tačke, odnosno dok Narodna banka Srbije ne utvrdi da li je spoljni revizor postupio u skladu s članom 58. stav 1. Zakona - spoljni revizor koji je suspendovan s Liste može da završi reviziju finansijskih izveštaja banke započetu do dana dostavljanja rešenja o tom suspendovanju, ali ne može da zaključuje nove ugovore o obavljanju revizije finansijskih izveštaja banke.
6.
Spoljni revizor koji je na Listi ne može u istoj godini obavljati reviziju finansijskih izveštaja banke i pružati joj konsultantske usluge (npr. usluge u vezi s vođenjem poslovnih knjiga i sastavljanjem finansijskih izveštaja, usluge procene vrednosti, usluge interne revizije, usluge u oblasti informacione tehnologije, pravne usluge, usluge u okviru poslovnih finansija, saveta ili pomoći, odnosno druge usluge), niti može obavljati reviziju za poslovnu godinu u kojoj joj je pružao ove usluge. Ovaj spoljni revizor ne može obavljati ni reviziju finansijskih izveštaja banke za poslovnu godinu u kojoj je njegov zaposleni bio privremeno angažovan u toj banci, ili je u banci privremeno angažovan u vreme obavljanja revizije.
7.
Predstavnici Narodne banke Srbije i spoljni revizori mogu održavati sastanke u vezi sa obavljanjem poslova revizije finansijskih izveštaja banke - i to pre početka revizije, u toku revizije i nakon obavljene revizije.
Sastancima iz stava 1. ove tačke prisustvuju predstavnici banke kod koje je vršena revizija finansijskih izveštaja ili ih o sadržaju tih sastanaka obaveštava spoljni revizor.

II. MINIMALNI OBIM I SADRŽAJ IZVEŠTAJA SPOLjNOG REVIZORA O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA BANKE

8.
Izveštaj spoljnog revizora o obavljenoj reviziji godišnjih finansijskih izveštaja banke (u daljem tekstu: izveštaj o reviziji) sačinjava se u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija, Međunarodnim standardima revizije i ovom odlukom.
Izveštaj o reviziji sadrži:
a) izveštaj i mišljenje spoljnog revizora,
b) finansijske izveštaje koji su bili predmet ispitivanja i ocene (bilans stanja i bilans uspeha, izveštaj o novčanim tokovima, izveštaj o promenama na kapitalu, statistički aneks, kao i napomene uz te izveštaje),
v) pismo o prezentaciji finansijskih izveštaja,
g) analize i priloge.
Izveštaj spoljnog revizora sadrži mišljenje o tome da li su finansijski izveštaji banke koji su bili predmet revizije, sačinjeni u skladu s međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, odnosno međunarodnim računovodstvenim standardima, zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija i propisima Narodne banke Srbije i da li istinito i objektivno prikazuju finansijski položaj banke, rezultate poslovanja i novčane tokove po svim materijalno značajnim pitanjima.
Pismo o prezentaciji finansijskih izveštaja, koje potpisuju odgovorna lica u banci, potvrđuje da finansijski izveštaji istinito, objektivno i u skladu sa zakonom prikazuju finansijski položaj, rezultate poslovanja, novčane tokove i promene na kapitalu te banke za godinu na koju se finansijski izveštaji odnose.
Analize i prilozi sadrže: (A) Analizu bilansa stanja i bilansa uspeha banke, (B) Analizu kvaliteta poslovanja (boniteta) banke i (V) Priloge.
Analize i prilozi iz ove odluke sadrže i eventualne korekcije koje je izvršio ovlašćeni revizor, odnosno banka.

A. Analiza bilansa stanja i bilansa uspeha banke

Analiza bilansa stanja i bilansa uspeha banke