Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 19. i 100. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 18/92, 26/93, 53/93, 67/93, 48/94, 25/96 i 46/98),
Upravni odbor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje - Beograd, na sednici održanoj 29. juna 1999. godine, doneo je

ODLUKU

O SADRŽINI I OBIMU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 44 od 30. oktobra 1999; 13/04, 27/05)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom odlukom se, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) uređuje sadržina i obim zdravstvene zaštite koja se obezbeđuje osiguranim licima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 2.

Pod sadržinom zdravstvene zaštite podrazumevaju se: preventivne, dijagnostičke, terapijske i rehabilitacione zdravstvene usluge koje se osiguranim licima pružaju radi sprečavanja, suzbijanja, ranog otkrivanja i lečenja bolesti, povreda i drugih poremećaja zdravlja.
Pod sadržinom zdravstvene zaštite iz stava 1. ovog člana podrazumeva se i obezbeđivanje lekova i medicinskih sredstava kao i proteza, ortopedskih i drugih pomagala, pomoćnih i sanitarnih sprava, stomato-protetske pomoći i stomatoloških materijala.

Član 3.

Pod obimom zdravstvene zaštite, u smislu ove odluke podrazumeva se: broj zdravstvenih usluga, dužina trajanja lečenja, količina lekova, odnosno drugih sredstava i materijala koji se primenjuju u postupku lečenja, kao i druge veličine kojima se može izraziti obim pojedinih sadržaja zdravstvene zaštite (sistematsko pružanje zdravstvenih usluga u određenom vremenskom periodu i dr.).

Član 4.

Standardi sadržine i obima pojedinih zdravstvenih usluga i mera odštampani su uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.

Član 5.

Zdravstvena zaštita utvrđena ovom odlukom ostvaruje se u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u skladu sa aktom o bližim uslovima i načinu korišćenja zdravstvene zaštite i ostvarivanju drugih prava iz zdravstvenog osiguranja koji u skladu sa zakonom, donosi Republički zavod.

Član 6.

Sadržina i obim prava na zdravstvenu zaštitu koja su utvrđena ovom odlukom i sredstva za finansiranje tih prava moraju biti međusobno usklađena.
Ukoliko dođe do nesklada između raspoloživih sredstava u Republičkom zavodu i potrebnih sredstava za sprovođenje zdravstvene zaštite utvrđene ovom odlukom, organi Republičkog zavoda preduzimaju mere za obezbeđivanje dodatnih sredstava.
Kada sredstva koja se obezbeđuju iz redovnih izvora za sprovođenje zdravstvene zaštite utvrđene ovom odlukom nisu dovoljna, a nije moguće obezbediti dodatna sredstva, vrši se pružanje zdravstvene zaštite prema prioritetima i u okviru raspoloživih sredstava, u skladu sa članom 18.

Član 7.

Zdravstvena zaštita utvrđena ovom odlukom sprovodi se u skladu sa posebnim programima za zdravstvenu zaštitu od zaraznih bolesti, za zdravstvenu zaštitu od šećerne bolesti, za preventivnu stomatološku zdravstvenu zaštitu, za zdravstvenu zaštitu žena, dece, školske dece i studenata, za integrisanu preventivnu zaštitu od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti, za zdravstvenu zaštitu od malignih bolesti i drugo, koje donosi Vlada Republike Srbije, kao i godišnjim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja koji donosi Republički zavod.

1. Medicinske mere i postupci za unapređivanje zdravstvenog stanja, odnosno sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja (član 18. stav 1. tačka 1. Zakona)

Član 8.

Osiguranim licima se, radi očuvanja i unapređivanja zdravlja, odnosno sprečavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja bolesti i drugih poremećaja zdravlja obezbeđuje:
1) zdravstveno vaspitanje u vezi sa zaštitom, očuvanjem i unapređivanjem zdravlja, otkrivanjem i suzbijanjem rizičnih faktora i sticanjem znanja i navika o zdravom načinu života;
2) vakcinacije prema programu imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti i druge Zakonom predviđene higijensko-epidemiološke mere i postupci u vezi sa sprečavanjem, ranim otkrivanjem i suzbijanjem zaraznih bolesti;
3) sistematski, kontrolni i drugi preventivni pregledi i ispitivanja u skladu sa programima zdravstvene zaštite i standardima iz člana 4. ove odluke.

2. Lekarski pregledi i druge vrste medicinske pomoći u cilju utvrđivanja, praćenja i proveravanja zdravstvenog stanja (član 18. stav 1. tačka 2. Zakona)

Član 9.

Osiguranim licima se obezbeđuju lekarski pregledi i druge vrste medicinske pomoći radi utvrđivanja, praćenja i proveravanja zdravstvenog stanja, i to:
1) jedanput u dobnom periodu od 20 do 35 godina, kod pregleda u slučaju bolesti;
2) jedanput u dve godine kod prvog pregleda u slučaju bolesti kod odraslog stanovništva od 35 i više godina.
Ukoliko se u toku lekarskog pregleda iz stava 1. ovog člana utvrdi bolest ili poremećaj zdravlja, dalje lečenje se sprovodi u skladu sa odredbama ove odluke.

3. Lečenje obolelih i povređenih i druge vrste medicinske pomoći (član 18. stav 1. tačka 3. Zakona)

Član 10.

Obolelim, odnosno povređenim osiguranim licima obezbeđuje se:
1) ukazivanje hitne, odnosno urgentne medicinske pomoći u zdravstvenoj ustanovi, u stanu i na drugom mestu, uključujući i prevoz sanitetskim kolima prema medicinskim indikacijama;
2) pregled i lečenje u domu zdravlja i odgovarajućim drugim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost doma zdravlja;
3) pregled i lečenje u opštoj bolnici, a na osnovu mišljenja konzilijuma lekara specijalista te opšte bolnice i drugoj odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi;
4) pregled i lečenje u specijalnoj bolnici, zavodu, klinici, institutu i kliničko-bolničkom centru na području filijale Republičkog zavoda gde nema opšte bolnice, a na osnovu mišljenja konzilijuma lekara specijaliste ovih zdravstvenih ustanova i u kliničkom centru.
Lečenje obolelih, odnosno povređenih iz stava 1. tačka 4. ovog člana u kliničkom centru prvenstveno se obezbeđuje iz oblasti zdravstvene zaštite, odnosno specijalnosti iz kojih druge zdravstvene ustanove ne obavljaju zdravstvenu delatnost.
Obim lečenja zavisi od medicinskih indikacija i stručno-metodoloških i doktrinarnih stavova.

Član 11.

U okviru stacioniranog lečenja detetu do 15 godina starosti, ako je to medicinski opravdano, obezbeđuje se pratilac, s tim što potrebu prisustva pratioca za dete do jedne godine ocenjuje konzilijum zdravstvene ustanove, a za dete preko jedne do 15 godina starosti, na predlog konzilijuma stacionarne zdravstvene ustanove, lekarska komisija filijale Republičkog zavoda.
Ukoliko je za medicinsku rehabilitaciju u stacionarnim uslovima neophodno prisustvo pratioca deteta do 15 godina starosti, radi obuke u cilju daljeg kućnog tretmana, osiguranom licu se obezbeđuje pratilac u trajanju koje odredi lekarska komisija.

4. Prevencija i lečenje bolesti usta i zuba (član 18. stav 1. tačka 4. Zakona)

Član 12.

Prevencija i lečenje bolesti usta i zuba obuhvata:
1) stomatološku zdravstvenu zaštitu dece i omladine: kompletnu preventivnu zaštitu (zdravstveno vaspitanje, fluoroprofilaksu i dr.), sistematske stomatološke preglede dece pred upis u osnovnu školu i sprovođenje programa zalivanja fisura prvih stalnih-molara, kontrolne preglede i sanaciju nađenih patoloških promena kod dece do 18 godina starosti (kompozitni ispuni na prednjim i amalgamski ispuni na bočnim zubima), obezbeđenje interceptivnih, ortodontskih zahvata, praćenje smene zuba, selektivno brušenje zuba, kosu ravan, korekciju loših navika;
2) stomatološku zaštitu žena za vreme trudnoće i dojenja: zdravstveno-vaspitni rad, fluoroprofilaksa, zbrinjavanje karijesa (bez protetskih nadoknada), konzervativno zbrinjavanje paradontoloških oboljenja;
3) urgentnu stomatološku zaštitu, odnosno dijagnostiku i terapiju dentogenih infekcija i akutnih stanja, povredu maksilofacijalne regije, akutnih obolenja mekih tkiva usne duplje i paradoncijuma, prekanceroznih stanja i malignih oboljenja maksilofacijalne regije;
4) stomatološku zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva: sanacija karijesnih lezija kompozitivnim ispunima na prednjim i amalgamskim na bočnim zubima i lečenje pulpita.

5. Medicinska rehabilitacija u ambulantno polikliničkim i stacionarnim uslovima (član 18. stav 1. tačka 5. Zakona)

Član 13.

Osiguranim licima obezbeđuje se zdravstvena zaštita u obliku opšte i specijalizovane rehabilitacije.
Opštu rehabilitaciju osiguranik ostvaruje u domu zdravlja, ili opštoj bolnici, odnosno drugoj zdravstvenoj ustanovi koja obavlja