Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95 i 29/97) i člana 20b. stav 1. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 53/92, 16/93, 31/93, 32/94, 61/95, 28/96 i 34/97), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O ROKOVIMA I NAČINU SPROVOĐENjA OBAVEZNE MULTILATERALNE KOMPENZACIJE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36 od 23. jula 1997; 3/98, 31/98, 4/99, 31/99, 51/99, 1/2000, 73/2000, 3/02)

1.
Ovom odlukom propisuju se rokovi i način na koji se prijavljuju neosporene dospele novčane obaveze, radi sprovođenja obavezne multilateralne kompenzacije (u daljem tekstu: obavezna kompenzacija).
2.
Imalac računa za obavljanje platnog prometa kod Narodne banke Jugoslavije - organizacione jedinice Zavoda za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod), osim radnje bez svojstva pravnog lica koja nije dužna da vodi poslovne knjige, je učesnik u obaveznoj kompenzaciji (u daljem tekstu: učesnik).
Učesnik je obavezan da Zavodu prijavi sve neosporene, neizmirene novčane obaveze, koje dospevaju do dana određenog za prijavljivanje obaveza, a koje se izmiruju preko poslovnih i drugih računa (klasa 6 - računi 601 do 665, 670, 678, 679 i 685) i računa za zajedničku naplatu prihoda i drugih računa (klasa 8 - računi 833, 849 i 850).
3.
Učesnik ne prijavljuje:
1) obaveze prema pravnim licima nad kojima je otvoren stečajni postupak;
2) obaveze po kojima se vodi spor kod nadležnog suda (osporene obaveze);
3) obaveze u iznosu do 1.000,00 novih dinara.
4.
Obaveze učesnika po osnovu izvršnih sudskih rešenja, izvršnih rešenja poreskih i drugih nadležnih organa i izdatih instrumenata obezbeđivanja plaćanja, prijavljuje za obaveznu kompenzaciju organizaciona jedinica Zavoda kod koje su te obaveze evidentirane za naplatu.
5.
Učesnik, odnosno Zavod za obaveze iz tačke 4. ove odluke, prijavljuju obaveze Zavodu jedanput mesečno, i to: poslednje sedmice u mesecu u kojoj ponedeljak i petak pripadaju tom mesecu.
Prijave iz stava 1. ove tačke dostavljaju se Zavodu prvog radnog dana (ponedeljak) u sedmici u kojoj se sprovodi obavezna kompenzacija.
Izuzetno od odredbe st. 1. i 2. ove tačke, neizmirene obaveze, dospele do 31. jula 1997. godine, učesnik je dužan da prijavi Zavodu 31. jula 1997. godine.
Rokovi prijavljivanja obaveza i sprovođenja obavezne i dodatne kompenzacije, u smislu ove odluke, utvrđeni su u Prilogu br. 1 koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.
6.
Učesnik, odnosno Zavod, prijavljuju obaveze na obrascu broj 70 - Prijava za učešće u obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji, propisanom Uputstvom o obliku, sadržini i upotrebi instrumenata platnog prometa za plaćanja u zemlji ("Službeni list SRJ", br. 24/93, 57/93, 6/94, 63/94 i 37/95).
7.
Učesnik u obaveznoj kompenzaciji popunjava prijavu čitko, bez precrtavanja i ispravljanja unetih podataka i dostavlja je u dva primerka Zavodu do 14,00 sati dana utvrđenog za prijavljivanje obaveza.
Iznos obaveze u prijavi iskazuje se u dinarima sa parama.
Broj računa učesnika - podnosioca prijave, odnosno broj računa poverioca u prijavi, iskazuje se "nultom partijom", ako učesnik odnosno poverilac imaju deponovana sredstva kod više banaka.
8.
Učesnik - imalac računa 833, odnosno 849, prijavljuje obaveze po tim računima prema kriterijumima za raspored zajedničkog prihoda, odnosno uplate od objedinjene naplate na korisnike koji učestvuju u tom prihodu, s tim što će posle izvršene kompenzacije izvršiti korekciju tako raspoređenog prihoda, u skladu sa iznosom izmirenih obaveza preko ovih računa.
9.
(Brisana)
10.
Zavod sprovodi obaveznu kompenzaciju u roku od tri dana od dana prijema prijava.
11.
Zavod evidentira rezultate obavezne kompenzacije preko računa učesnika narednog dana, od dana kada je sprovedena obavezna kompenzacija i učesniku dostavlja Izveštaj o izvršenoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji, koji je dat u Prilogu br. 2 uz ovu odluku i čini njen sastavni deo (u daljem tekstu: Izveštaj).
Izveštaj iz stava 1. ove tačke ne dostavlja se učesniku čija ni jedna obaveza nije izmirena kompenzacijom.
Učesnik je dužan da poverioce, prema kojima je izmirio obaveze kompenzacijom, obavesti o vrsti i broju dokumenata po kojima su te obaveze nastale, u roku od 15 dana od dana prijema Izveštaja iz stava 1. ove tačke.
12.
O neiskompenziranim iznosima obaveza učesnika, Zavod sastavlja pregled po bankama depozitarima i dostavlja ga narednog dana od dana sprovođenja obavezne kompenzacije bankama koje odlučuju o davanju kredita svojim deponentima, radi sprovođenja dodatne kompenzacije.
13.
Banka depozitar, po dobijanju pregleda iz tačke 12. ove odluke, odlučuje o davanju kredita određenim učesnicima za sprovođenje dodatne kompenzacije.
14.
Banka, za iznos odobrenih sredstava kredita određenom učesniku odnosno učesnicima, popunjava u dva primerka prijavu za dodatnu kompenzaciju, koja je data u Prilogu br. 3 uz ovu odluku i čini njen sastavni deo i dostavlja je narednog dana, po dobijanju pregleda iz tačke 12. ove odluke, organizacionoj jedinici Zavoda kod koje ima račun.
15.
Zavod sprovodi dodatnu kompenzaciju i evidentira rezultate dodatne kompenzacije preko računa učesnika narednog dana od dana kada je sprovedena dodatna kompenzacija.
Zavod dostavlja učesniku Izveštaj o izvršenoj dodatnoj kompenzaciji, koji je dat u Prilogu br. 4 uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.
Učesnik je dužan da poverioce, prema kojima su obaveze izmirene u dodatnoj kompenzaciji, obavesti o vrsti i broju dokumenata po kojima su te obaveze nastale, u roku