Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 2. i člana 25. stav 1. Odluke o organizaciji i načinu rada Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list APV", br. 10/92, 12/92, 1/95, 3/02, 23/02 i 17/03) Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine na sednici održanoj 29. septembra 2004. godine, donelo je

ODLUKU

O RASPOREĐIVANjU BUDžETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANjINE ZA DOTACIJE CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA KOJE DELUJU NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 24 od 8. oktobra 2004; 8/05)

Član 1.

Ovom Odlukom uređuju se način, uslovi i kriterijumi za dodelu sredstava crkvama, i verskim zajednicama, koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, a posebno za crkve i verske objekte koji su, od nadležnih organa, proglašeni spomenicima kulture.
Sredstva crkvama i verskim zajednicama, iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za propise upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: Sekretarijata).

Član 2.

Pravo na dodelu sredstava, imaju tradicionalne crkve i verske zajednice koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine - Srpska pravoslavna crkva; Islamska zajednica; Katolička crkva, Slovačka evangelistička a.v. crkva; Jevrejska zajednica; Reformatsko-hrišćanska crkva i Evangelistička a.v. crkva.

Član 3.

Po pravilu sredstva se dodeljuju putem konkursa, koji raspisuje Sekretarijat.
Sekretarijat raspisuje redovan konkurs za dodelu sredstava dva puta godišnje (prvo i drugo polugodište). Putem konkursa se dodeljuje 90% raspoloživih sredstava. Preostalih 10% sredstava se zadržava za vanredne i nepredvidive zahteve o čijoj raspodeli na osnovu podnetog zahteva odlučuje pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine.
U slučaju potrebe Sekretarijat može raspisati i vanredni konkurs.

Član 3a

Crkvama i verskim zajednicama iz člana 2. ove odluke, mogu se dodeliti sredstva i bez konkursa, u izuzetnim prilikama.
Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljuje, na osnovu podnetog zahteva, Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, iz budžetske rezerve.

Član 4.

Konkurs za dodelu sredstava, kojim se obaveštavaju zainteresovane crkve i verske zajednice da u određenom roku podnesu pismeni zahtev, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina.
Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje i da se prijavi na konkurs; o visini sredstava koja se dodeljuju u celini i po konfesijama, kao i druge važne podatke za sprovođenje konkursnog postupka.

Član 5.

Prijava na konkurs se podnosi na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.
Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs od strane crkvenih opština, Sekretarijat prispele prijave dostavlja eparhijama, biskupijama, vikarijatima i egzarhatima (u daljem tekstu "crkvenim centralama"), radi davanja predloga, prioriteta i konkretnih finansijskih iznosa za svaku crkvenu opštinu pojedinačno, Sekretarijatu.
Crkvene centrale su dužne da u roku od 30 dana, od dana prijema prijava dostave Sekretarijatu predlog prioriteta i konkretnih finansijskih iznosa za svaku crkvenu opštinu pojedinačno.

Član 6.

O dodeli sredstava krajnjim korisnicima odlučuje pokrajinski sekretar, svojim rešenjem.
Rešenje iz stava 1 ovog člana je konačno i protiv njega se ne može upotrebiti pravno sredstvo.

Član 7.

Sredstva se dodeljuju u skladu sa planom o raspoređivanju sredstava na osnovu kriterijuma iz člana 11. ove odluke i predloga " crkvene centrale".

Član 8.

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun korisnika, u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9.

Sredstva se raspoređuju za odgovarajuće investicione radove na crkvenim hramovima i drugim sakralnim objektima, kao i za organizovanje tradicionalnih crkvenih manifestacija, izdavačku i naučnu