Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010) i člana 31.
stav 6, člana 46. stav 6. i člana 47. stav 4. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ("Službeni glasnik RS", br. 85/2005 i 31/2011),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O PROCENI I OBRAČUNAVANjU TRŽIŠNE I NETO VREDNOSTI IMOVINE DOBROVOLjNOG PENZIJSKOG FONDA I UTVRĐIVANjU JEDINSTVENE POČETNE VREDNOSTI INVESTICIONE JEDINICE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 16. avgusta 2011, 61/11)

1.
Ovom odlukom bliže se propisuju način i učestalost procene nepokretnosti u koje je uložena imovina dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: imovina fonda), način i učestalost obračunavanja tržišne vrednosti imovine fonda po kategorijama, kao i način obračunavanja neto vrednosti imovine fonda, te utvrđuje jedinstvena početna vrednost investicione jedinice za sve fondove.
2.
Obračun vrednosti imovine fonda vrši se svakog dana. Dan vrednovanja imovine fonda (t) jeste dan koji prethodi danu obračuna vrednosti neto imovine fonda (t+1).
Vrednost imovine fonda, u smislu ove odluke, čini zbir vrednosti hartija od vrednosti iz portfolija dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond), investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova u koje je uložena imovina fonda, nepokretnosti u vlasništvu fonda, depozita novčanih sredstava fonda kod banaka, novčanih sredstava fonda na računu kod kastodi banke i potraživanja fonda - obračunatih prema poštenoj (fer) vrednosti na najmanje pet decimalnih mesta, koja se određuje u skladu s međunarodnim standardima i ovom odlukom.
Neto vrednost imovine fonda jednaka je razlici vrednosti imovine fonda i obaveza fonda na isti dan, odnosno proizvodu broja investicionih jedinica fonda i vrednosti investicione jedinice.
3.
Poštena vrednost hartija od vrednosti koje čine imovinu fonda početno se obračunava na dan trgovanja po ceni kupovine, koja ne uključuje troškove kupovine i prenosa tih hartija.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, poštena vrednost hartija od vrednosti iz tog stava za koje, do dana saldiranja, nisu poznati njihova cena ili broj - obračunava se na dan saldiranja.
Naknadni obračun poštene vrednosti hartija od vrednosti koje čine imovinu fonda sprovodi se u zavisnosti od vrste hartija od vrednosti u koje je uložena imovina fonda.
4.
Za hartije od vrednosti koje izdaju Narodna banka Srbije, Republika Srbija (u daljem tekstu: Republika), autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave u Republici i druga pravna lica uz garanciju Republike, kao i za hartije od vrednosti koje izdaju međunarodne finansijske institucije u Republici i pravna lica sa sedištem u Republici - poštenom vrednošću smatra se njihova prosečna dnevna cena na organizovanom tržištu u Republici ponderisana obimom trgovine.
Ako se hartijama od vrednosti iz stava 1. ove tačke nije trgovalo na dan vrednovanja - poštenom vrednošću tih hartija smatra se njihova poštena vrednost od prethodnog dana.
Ako u toku 30 uzastopnih dana nije bilo trgovanja hartijama od vrednosti iz ove tačke ili se njima ne trguje na organizovanom tržištu u Republici - poštena vrednost tih hartija obračunava se na način propisan tačkom 6. ove odluke.
5.
Za hartije od vrednosti koje izdaju strane države, međunarodne finansijske institucije izvan Republike ili strana pravna lica - poštenom vrednošću tih hartija smatra se:
- za dužničke hartije od vrednosti - poslednja ponuđena cena koja je službeno kotirana na finansijskom informativnom servisu;
- za akcije, odnosno za depozitne potvrde - poslednja ponuđena cena na berzi koja je utvrđena kao primarni izvor cene za tu