Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 1. i člana 38. stav 1. tačka 4. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94 i 61/95) i člana 40. stav 1. tačka 1. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 53/92, 16/93, 31/93, 32/94 i 61/95), zamenik guvernera Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O PRIVREMENOM OBAVLjANjU PLATNOG PROMETA UZ PROVERU STANjA SREDSTAVA NA RAČUNU BANKE

(Objavljena u"Sl. listu SRJ", br. 25/96, 13/97)

1.
Ovom odlukom privremeno se uređuje obavljanje platnog prometa između učesnika u platnom prometu.
Platni promet iz stava 1. ove tačke obavlja se uz proveru stanja sredstava na računu banke depozitara.
2.
Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) učesniku u platnom prometu otvara, u okviru njegovog poslovnog računa - potpartije tog računa, prema broju ugovora zaključenih s bankama depozitarima.
3.
Organizaciona jedinica Zavoda kod koje banka ima žiro-račlun otvara toj banci i glavni obračunski račun.
4.
U organizacionoj jedinici Zavoda u kojoj se vode računi deponenata banke otvara se toj banci i obračunski račun za praćenje i evidentiranje promena na računima učesnika deponenata banke.
Sredstva banke na računu iz stava 1. ove tačke formiraju se na početku radnog dana prenosom sredstava s glavnog obračunskog računa banke,
a u toku dana - prenosom s glavnog obračunskog računa i drugih obračunskih računa banke.
5.
U organizacionoj jedinici Zavoda u kojoj je otvoren glavni obračunski račun banke otvara se i depo-račun banke za evidentiranje hartija od vrednosti.
6.
U organizacionoj jedinici Zavoda u kojoj se vodi glavni obračunski račun banke i računi njenih organizacionih jedinica otvara se i poseban obračunski račun za rad s gotovim novcem.
Na obračunskom računu za rad s gotovim novcem evidentiraju se uplate i isplate trećim licima i štedišama drugih banaka, avans gotovine i obračun gotovine.
Gotovinu iz stava 2. ove tačke banka može koristiti za redovan rad - prenosom sredstava na glavni obračunski račun banke i obrnuto.
Promet obračunskog računa za rad s gotovim novcem Zavod knjiži na osnovu stanja kase i odgovarajućih dnevnika.
Blagajnički maksimum na obračunskom računu za rad s gotovim novcem određuje se na osnovu Odluke o kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuje visina blagajničkog maksimuma ("Službeni list SRJ", br. 14/94 i 20/95).
7.
Naloge za plaćanje učesnika u platnom prometu organizaciona jedinica Zavoda prima svakog radnog dana od 8 do 13 časova, a naloge banaka za pokriće sredstava koja nedostaju za plaćanje deponenata - od 8 do 20 časova.
Nalozi za plaćanje učesnika u platnom prometu primljeni posle 13 časova izvršavaju se sledećeg dana s valutom tog dana.
8.
Ako se plaćanje vrši između učesnika koji su deponenti iste banke, ne proverava se pokriće na obračunskom računu te banke.
Provera stanja sredstava na obračunskom računu banke depozitara ne vrši se za naloge za plaćanje čiji je iznos manji od 1.000 novih dinara.
Nalozi iz stava 2. ove tačke ne mogu se ispostavljati više puta u toku jednog dana prema istom poveriocu.
Plaćanje preko računa učesnika istovremeno se odražava i na stanje obračunskog računa banke.
9.
Ako za zaduženje računa učesnika nema pokrića na obračunskom računu banke, nalog se unosi u listu čekanja i automatski izvršava kad saldo obračunskog računa dostigne visinu iz naloga.
10.
Zavod svakog sata u toku dana dostavlja banci podatke o stanju obračunskih računa i glavnog obračunskog računa, o visini naloga u listi čekanja i o stanju na žiro-računu banke.
11.
Na osnovu dobijenih podataka o stanju obračunskih računa, banka svojim nalozima vrši prenos salda između obračunskih računa, glavnog obračunskog računa i žiro-računa, odnosno likvidna sredstva usmerava na obračunske račune za koje su formirane liste čekanja.
12.
Prema stanju sredstava kojima raspolaže, banka može utvrditi i manji limit zaduženja obračunskog računa u toku dana - do kog iznosa organizaciona jedinica Zavoda može zadužiti obračunski račun.
13.
Organizaciona jedinica Zavoda u vremenu od 13 do 15 časova vrši konačan obuhvat i razmenu podataka, utvrđuje konačnu listu čekanja, stanje glavnog obračunskog računa i stanje obračunskih računa.
14.
Obračunski centar Zavoda vrši obračun naloga za plaćanje iz liste čekanja - kompenzaciju, odnosno kliring najmanje jednom u toku dana.
15.
Obračunski centar Zavoda i nadležna organizaciona jedinica Zavoda obezbeđuju banci, svakog radnog dana do 18 časova, konačno stanje glavnog obračunskog računa, stanje obračunskih računa, konačno stanje naloga s liste čekanja i stanje žiro-računa banke.
16.
Sredstva koja joj nedostaju za izvršenje naloga s liste čekanja banka može obezbediti najkasnije do 20 časova tog dana.
17.
Organizaciona jedinica Zavoda, posle 20 časova, izvršava konačnu razmenu i obradu naloga učesnika u platnom prometu i banaka, izrađuje učesnicima izveštaje o izvršenim i neizvršenim nalozima, priprema i elektronski ili preko magnetnog nosioca dostavlja bankama, do 6 časova narednog dana, pojedinačne promene žiro-računa i glavnog obračunskog računa banke i zbirne promene obračunskih računa banke.
18.
Nalozi učesnika koji zbog nedostatka sredstava na računu banke depozitara nisu izvršeni tog dana izvršavaju se narednog dana - prema vremenu prijema i propisanom prioritetu naplate.
19. Organizacione jedinice Zavoda i banke dužne su da, radi obavljanja platnog prometa u skladu sa ovom odlukom, uspostave računarsku komunikaciju.
20. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. oktobra 1996. godine.