Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 21. tačka 2. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list APV", br. 17/91), i člana 217. Poslovnika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list APV", br. 2/02),
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, na sednici održanoj 14. aprila 2005. godine, donela je

ODLUKU

O PRAVIMA POSLANIKA U SKUPŠTINI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 7 od 9. maja 2005, 4/07)

Član 1.

Poslanici u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine za obavljanje poslaničke funkcije imaju pravo na:
- naknadu troškova za vršenje poslaničke dužnosti (u daljem tekstu: poslanički dodatak),
- naknadu neostvarene zarade zbog učešća u radu Skupštine;
- besplatan prevoz, dnevnice i naknadu troškova prenoćišta,
- druge naknade i ostala primanja predviđena ovom Odlukom.

Član 2.

Na stalnom radu u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine mogu biti: predsednik Skupštine, potpredsednici Skupštine, predsednici skupštinskih odbora i do 50% poslanika, srazmerno stranačkoj zastupljenosti.

Član 3.

Poslanik za koga na predlog odbora za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja Skupština odluči da bude na stalnom radu u Skupštini i zbog toga prestaje da ostvaruje zaradu u preduzeću, ustanovi ili drugoj organizaciji ili od samostalne delatnosti, ima pravo na platu u stalnom mesečnom iznosu.
Visina plate poslanika na stalnom radu u Skupštini utvrđena je odlukom Skupštine u skladu sa zakonom.

Član 4.

Poslanik ima pravo na poslanički dodatak u stalnom mesečnom iznosu za vršenje poslaničke dužnosti u visini od 35% od plate predsednika odbora Skupštine, koji je na stalnom radu u Skupštini.

Član 5.

Poslanik koji zbog učešća u radu Skupštine ili odbora čiji je član ili zbog vršenja drugih poslova po odluci Skupštine ili odbora ne ostvari zaradu u preduzeću, ustanovi ili drugoj organizaciji ili od samostalne delatnosti ima pravo na naknadu neostvarene zarade.
Naknadu neostvarene zarade poslaniku isplaćuje preduzeće, ustanova ili druga organizacija u kojoj je poslanik zaposlen.
Preduzeće, ustanova ili druga organizacija ima pravo na povraćaj iznosa koji je isplaćen po osnovu naknade neostvarene zarade poslanika, na teret sredstava Budžeta AP Vojvodine.
Naknada neostvarene zarade poslaniku koji ostvaruje zaradu od samostalne delatnosti i zemljoradniku isplaćuje se u iznosu koji utvrdi Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

Član 6.

Za vreme održavanja sednice Skupštine i njenih odbora, poslanik koji učestvuje u njihovom radu ima pravo na dnevnicu u visini od 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Dnevnica iz stava 1. ovog člana ne pripada poslanicima na stalnom radu u Skupštini i Izvršnom veću.

Član 7.

Dnevnica za službeni put u zemlji pripada poslaniku kada po službenom zadatku na osnovu izdatog putnog naloga treba van mesta stanovanja da obavi određeni posao za potrebe Skupštine ili odbora Skupštine čiji je član.
Putni nalog za službeni put u zemlji izdaje sekretar Skupštine ili lice koje ovlasti.

Član 8.

Dnevnica za službeni put u zemlji obračunava se od časa polaska na službeni put do časa povratka sa službenog puta.
Polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova, a cela dnevnica za vreme od 12 do 24 časa provedena na službenom putu.

Član 9.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem konačno objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 10.

Poslaniku prilikom službenog puta u zemlji priznaju se troškovi noćenja u visini stvarnih troškova prenoćišta prema priloženom računu, izuzev troškova noćenja u hotelu"delux"kategorije.

Član 11.

Dnevnica za službeni put u inostranstvo pripada poslaniku u visini i na način koji propiše nadležni državni organ.
Odluku o potrebi službenog puta u inostranstvo donosi predsednik skupštine.

Član 12.

Poslanik ima pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom i javnom gradskom saobraćaju, na teritoriji AP Vojvodine u svim pravcima i za neograničen broj putovanja.
Poslaniku koji za dolazak na sednicu Skupštine ili odbora koristi sopstveni automobil, pripada naknada troškova u visini od 15% od cene litra pogonskog goriva po pređenom kilometru, s tim što uslove za korišćenje sopstvenog automobila i visinu naknade troškova utvrđuje posebnom odlukom Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

Član 13.

Licu koje je snosilo troškove sahrane umrlog poslanika isplaćuje se naknada u visini troškova pogrebnih usluga.

Član 14.

Rešenje o pravima poslanika iz ove Odluke donosi Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja, ukoliko posebnim propisom nije drukčije uređeno.

Član 15.

Sastavni deo ove Odluke je Lista udaljenosti prebivališta od Novog Sada, koju radi obračuna naknade troškova korišćenja sopstvenog automobila za dolazak na sednice Skupštine i odbora, utvrđuje Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

Član 16.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o primanjima poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list APV", br. 13/92, 15/92, 1/94, 8/00, 10/01, 12/01, 7/02 i 20/04. - prečišćeni tekst).

Član 17.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine
01 Broj: 020-13
Novi Sad, 14. aprila 2005. godine
Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Borislav Novaković, s. r.