Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 61. stav 4. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 46/92, 16/93, 29/97, 59/98, 44/99, 53/99, 73/00 i 23/01),
Vlada Republike Srbije donosi

ODLUKU

O POVRAĆAJU CARINSKIH I DRUGIH UVOZNIH DAŽBINA I O DRUGIM MERAMA ZA PODSTICAJ IZVOZA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 37 od 6. aprila 2004; 78/04, 54/05)

1.
Preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: preduzeće), kad naplate izvezenu robu domaće proizvodnje, odnosno kad naplate usluge, ostvaruju pravo na povraćaj carine i drugih uvoznih dažbina, kao i na druge mere podsticaja utvrđene članom 61. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju (u daljem tekstu: pravo na povraćaj), na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom.
Naplatom izvezene robe, u smislu ove odluke, smatra se naplata u devizama ili uvoz robe na osnovu kompenzacionog posla, koji je odobrilo Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom.
Izuzetno od odredaba st. 1. i 2. ove tačke, preduzeće ne može ostvariti pravo na povraćaj iz ove odluke za prehrambene proizvode i piće koje izveze posle 1. jula 2005. godine na teritoriju Bosne i Hercegovine.
2.
Robom proizvedenom u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Srbija), u smislu ove odluke, smatra se roba čije je domaće poreklo ustanovljeno saglasno Uredbi o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i naplati carinskog duga ("Službeni glasnik RS", broj 127/03).
Uslugama, u smislu ove odluke, smatraju se usluge iz člana 22. stav 2. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, osim usluga zastupanja stranih firmi i usluga posredovanja.
3.
Osnovicu za ostvarivanje prava na povraćaj predstavlja dinarska protivvrednost ugovorene cene za izvezenu robu, svedena na paritetDAF(isporučeno na granicu) Srbija.
Osnovicu za ostvarivanje prava na povraćaj za izvoz usluga predstavlja dinarska protivvrednost deviza naplaćenih za izvršene usluge, umanjena za inostrane troškove (provizija stranih agencija, bankarske provizije u inostranstvu, troškovi osiguranja i sl.).
Osnovice iz st. 1. i 2. ove tačke utvrđuju se primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara važećeg na dan podnošenja zahteva.
4.
Preduzeće ima pravo na povraćaj po stopama datim u prilogu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.
Na dinarsku protivvrednost deviza naplaćenih za izvezenu robu ili izvezene usluge primenjuju se stope za povraćaj po grupama delatnosti kojima pripadaju preduzeća čija se roba izvozi, odnosno koja su izvršila usluge.
5.
Preduzeće koje ostvari povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina po osnovu sistema povraćaja u smislu člana 152. stav 3. Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 73/03) ne može ostvariti povraćaj po odredbama ove odluke.
6.
Preduzeće koje naplati izvezenu robu ima pravo na povraćaj dela plaćene vozarine u drumskom, železničkom, pomorskom, rečnom, rečno-pomorskom i vazdušnom saobraćaju, za prevoz robe od domaće granice do odredišta kupca, po stopi od:
1) 1.5 % od iznosa plaćene vozarine za prevoz do zemalja Evrope i zemalja u području Sredozemnog mora;
2) 2 % od iznosa plaćene vozarine za prevoz do zemalja koje nisu obuhvaćene odredbom podtačke 1) ove tačke;
3) 2.5 % od iznosa plaćene vozarine za prevoz dnevne i nedeljne štampe, knjiga, časopisa i filmova, s tim što u tom slučaju preduzeće ne može koristiti pravo iz odredaba podtački 1) i 2) ove tačke.
Vozarinom, u smislu stava 1. ove tačke, smatra se i naknada za produženo vreme ukrcaja i iskrcaja robe (prekostojnice), kao i naknada za zakrčenost luke.
7.
Zahtev za ostvarivanje prava iz ove odluke preduzeće podnosi Narodnoj banci Srbije, prema obrascu i sa dokumentacijom koju propiše Narodna banka Srbije u roku od 180 dana od dana sticanja prava na povraćaj.
8.
Ako Narodna banka Srbije utvrdi nepravilnosti u podnesenom zahtevu i dokumentaciji, pozvaće podnosioca zahteva da te nepravilnosti otkloni u roku koji ne može biti duži od 90 dana od dana prijema poziva za otklanjanje nepravilnosti.
Narodna banka Srbije odbiće zahtev ako, na osnovu podnesene dokumentacije, utvrdi da preduzeće ne ispunjava uslove za ostvarivanje prava iz ove odluke.
Protiv odluke iz stava 2. ove tačke može se pokrenuti upravni spor.
9.
Narodna banka Srbije utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava iz ove odluke i daje nalog za plaćanje na teret posebnog računa Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom koji se vodi kod Ministarstva finansija - Uprave za javna plaćanja, u korist tekućeg računa proizvođača, odnosno vlasnika robe, odnosno izvršioca usluge, odnosno po njihovom ovlašćenju - u korist tekućeg računa preduzeća izvoznika.
10.
Preduzeća koja pripadaju grupama delatnosti koje nisu obuhvaćene ovom odlukom, kojima je Narodna banka Srbije do dana stupanja na snagu ove odluke vratila zahteve za ostvarivanje prava na povraćaj carine i drugih uvoznih dažbina, radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, a te nepravilnosti otklone u roku koji im je Narodna banka Srbije odredila, mogu da ostvare pravo na povraćaj carine i drugih uvoznih dažbina pod uslovima propisanim Odlukom o povraćaju carinskih i drugih uvoznih dažbina i o drugim merama za podsticaj izvoza ("Službeni list SRJ", br. 81/93, 16/94, 84/94, 92/94, 54/95, 6/97 i 12/99 i "Službeni glasnik RS", broj 48/03).
11.
Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o povraćaju carinskih i drugih uvoznih dažbina i o drugim merama za podsticaj izvoza ("Službeni list SRJ", br. 81/93, 16/94, 84/94, 92/94, 54/95, 6/97 i 12/99 i "Službeni glasnik RS", broj 48/03).
12.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

05 broj 483-2336/2004-1, U Beogradu, 1. aprila 2004. godine
Vlada Republike Srbije
Potpredsednik, Miroljub Labus, s.r.

STOPE POVRAĆAJA CARINE I DRUGIH UVOZNIH DAŽBINA

----------------------------------------------------------------------
Redni Privredna delatnost Šifra Stopa
broj grane de- povra-
latnosti ćaja
----------------------------------------------------------------------
1 2 3 4
----------------------------------------------------------------------
1. Proizvodnja životinjskog i živinskog
mesa 1513 1.56
2. Prerada i konzervisanje ribe
i proizvoda od ribe 152 1.56
3. Prerada i konzerviranje voća i povrća 153 1.30
4. Proizvodnja biljnih i životinjskih
ulja i masti 154 1.56
5. Proizvodnja dvopeka, konzervisanog
peciva, kolača i drugih konzervisanih
proizvoda od testa 1582 1.30
6. Proizvodnja kakaoa, čokolade
i čokoladnih proizvoda 1584 1.30
7. Proizvodnja makarona, rezanaca,
kuskusa i sličnih proizvoda
od brašna 1585 1.30
8. Proizvodnja začina i drugih
dodataka hrani 1587 1.00
9. Proizvodnja homogenizovanih
:


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: