Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010) i člana 51. st. 2. i 6. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ("Službeni glasnik RS", br. 85/2005 i 31/2011),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O POSREDNICIMA DRUŠTVA ZA UPRAVLjANjE DOBROVOLjNIM PENZIJSKIM FONDOM I IZDAVANjU DOZVOLE ZA OBAVLjANjE POSLOVA INFORMISANjA O DOBROVOLjNOM PENZIJSKOM FONDU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 16. avgusta 2011, 92/13)

1.
Ovom odlukom utvrđuju se vrste finansijskih institucija koje mogu biti posrednici društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: posrednici), uslovi za izdavanje fizičkim licima dozvole Narodne banke Srbije za obavljanje poslova informisanja o članstvu u dobrovoljnom penzijskom fondu i o poslovanju tog fonda, kao i za podelu prospekta (u daljem tekstu: dozvola), te način na koji Narodna banka Srbije vodi evidencije posrednika i fizičkih lica koja imaju dozvolu (agenata prodaje).
2.
Posrednici mogu biti banke koje imaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, koje su upisane u registar privrednih subjekata i koje s društvom za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo) imaju zaključen ugovor o posredovanju.
3.
Društvo je dužno da, pre zaključenja ugovora o posredovanju, proveri da li posrednik može da obezbedi:
- da zaposleni koji rade na poslovima posredovanja poseduju dozvolu i da su zaposleni s punim radnim vremenom;
- da je u poslovnim prostorijama vidno označeno mesto na kome se obavljaju poslovi posredovanja i istaknut naziv društva;
- da utvrdi adekvatne interne procedure kojima se uređuju aktivnosti posredovanja, postupak prijema i obrade prigovora, kao i postupak kontrole rada zaposlenih koji obavljaju poslove posredovanja;
- da zaposlenima koji obavljaju poslove posredovanja obezbedi kontinuiranu obuku iz oblasti dobrovoljnih penzijskih fondova (u daljem tekstu: fond).
Ugovor o posredovanju zaključen s posrednicima društvo dostavlja Narodnoj banci Srbije.
4.
Fizičko lice koje ima prebivalište, odnosno boravište na teritoriji Republike Srbije i najmanje srednju stručnu spremu, kome pravnosnažnom sudskom odlukom nije izrečena mera bezbednosti ili zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti i koje je položilo stručni ispit za poslove iz tačke 1. ove odluke - može Narodnoj banci Srbije podneti zahtev za izdavanje dozvole.
Stručni ispit iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: stručni ispit) organizuje Narodna banka Srbije i njime proverava poznavanje propisa kojima se uređuje poslovanje društva i funkcionisanje sistema fondova.
5.
Sadržinu programa stručnog ispita i termine za njegovo polaganje utvrđuje komisija za polaganje stručnog ispita i objavljuje ih na Internet stranici Narodne banke Srbije.
Stručni ispit organizuje se dva puta godišnje, a, po potrebi, i češće.
6.
Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se Narodnoj banci Srbije u roku koji odredi komisija iz tačke 7. ove odluke i koji se objavljuje na Internet stranici Narodne banke Srbije.
U prijavi za polaganje stručnog ispita kandidat navodi: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), odnosno broj putne isprave za strane državljane, adresu i mesto stanovanja, i-mejl i telefon. Kandidat je dužan da za polaganje stručnog ispita uplati naknadu propisanu odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge (u daljem tekstu: naknada za polaganje), i to pre nego što pristupi polaganju stručnog ispita.
Lice koje je prijavilo stručni ispit i uplatilo naknadu za polaganje ali nije pristupilo polaganju stručnog ispita - može polaganje stručnog ispita prijaviti i u narednom terminu, bez uplate naknade za polaganje.
7.
Stručni ispit se polaže pismeno - testiranjem, pred komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje guverner ili lice koje on ovlasti.
Komisiju čine tri člana, od kojih je jedan predsednik.
Komisija utvrđuje sadržinu testa za polaganje stručnog ispita u skladu s programom za polaganje stručnog ispita, određuje rok za podnošenje prijava za polaganje stručnog ispita, odlučuje o neblagovremeno podnetim prijavama i određuje trajanje polaganja.
8.
Komisija pregleda i ocenjuje urađeni test za polaganje stručnog ispita i, na osnovu rezultata testa, ocenjuje uspeh kandidata s "položio" i "nije položio".
Rezultati testa, odnosno utvrđeni uspeh kandidata objavljuju se na Internet stranici Narodne banke Srbije.
9.
Komisija sastavlja zapisnik o obavljenom stručnom ispitu.
Zapisnik iz stava 1. ove tačke sadrži: ime i prezime svakog kandidata i jedinstveni matični broj građana/broj pasoša, uspeh kandidata postignut na stručnom ispitu, imena i prezimena članova Komisije i zapisničara, te datum i potpise članova Komisije i zapisničara. Sastavni deo ovog zapisnika su testovi kandidata koji su