Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 67. Poslovnika Skupštine Srbije i Crne Gore ("Službeni list SCG", br. 20/2004), Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore, na sednici od 3. novembra 2004. godine, doneo je

ODLUKU

O POSLANIČKOM DODATKU I NAKNADAMA POSLANICIMA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE, FUNKCIONERIMA KOJE BIRA ILI IMENUJE SKUPŠTINA SRBIJE I CRNE GORE, ZAPOSLENIMA KOJE POSTAVLjA ADMINISTRATIVNI ODBOR, ODNOSNO ODREĐUJE GENERALNI SEKRETAR SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE I ZAPOSLENIMA U SLUŽBI SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

(Objavljena u "Sl. listu SCG", br. 52 od 5. novembra 2004; 55/04, 58/04)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom odlukom uređuju se poslanički dodatak i naknade poslanicima Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanici), funkcionerima koje bira ili imenuje Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: funkcioneri), zaposlenima koje postavlja Administrativni odbor, odnosno određuje generalni sekretar Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: postavljena lica) i zaposlenima u Službi Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: zaposleni).

Član 2.

Naknade, u smislu ove odluke, su:
1) naknada troškova za službeno putovanje u zemlji;
2) naknada troškova za službeno putovanje u inostranstvo;
3) naknada za korišćenje automobila u ličnoj svojini;
4) naknada za korišćenje godišnjeg odmora;
5) otpremnina;
6) naknada u slučaju smrti;
7) solidarna pomoć;
8) naknada troškova za ishranu i za prevoz na posao i sa posla;
9) naknada troškova za odvojeni život od porodice, za prevoz radi posete užoj porodici i naknada selidbenih troškova;
10) naknada troškova smeštaja.

Član 3.

Isplata poslaničkog dodatka i naknada utvrđenih ovom odlukom za poslanike, funkcionere koje imenuje Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština), postavljena lica i zaposlene u Službi Skupštine pada na teret namenskih sredstava Skupštine, a za funkcionere koje bira Skupština - na teret namenskih sredstava institucije Srbije i Crne Gore u kojoj ostvaruju zaradu.

II. POSLANIČKI DODATAK

Član 4.

Poslanik ima pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu u visini od 40% od mesečnog iznosa poslaničke zarade, bez uvećanja po osnovu radnog staža.

III. NAKNADA TROŠKOVA 3A SLUŽBENO PUTOVANjE U ZEMLjI

Član 5.

Poslanik, funkcioner, postavljeno lice i zaposleni imaju pravo na dnevnicu, naknadu troškova noćenja, prevoza i drugih troškova, za službeno putovanje u zemlji.

Član 6.

Službenim putovanjem u zemlji, u smislu ove odluke, za lica iz člana 5. ove odluke, osim poslanika, smatra se putovanje radi izvršenja određenog službenog posla van mesta njihovog redovnog zaposlenja, odnosno stanovanja, ako takvo putovanje povlači posebne troškove.

Član 7.

Za službeno putovanje u zemlji izdaje se nalog.
U nalogu za službeno putovanje u zemlji navodi se ime i prezime lica koje ide na službeno putovanje, trajanje i cilj putovanja, dan polaska, saobraćajno sredstvo koje se koristi za službeno putovanje, kao i drugi potrebni podaci.

Član 8.

Lice koje ide na službeno putovanje dužno je da koristi najkraći put.
Pri određivanju prevoznog sredstva javnog saobraćaja koje će se koristiti na službenom putovanju, kao i klase, odnosno razreda tog prevoznog sredstva, vodiće se računa da to bude najracionalnije za izvršenje službenog posla.

Član 9.

Službeno putovanje u zemlji traje najduže 15 dana neprekidno. Izuzetno, ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje može trajati i duže od 15, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 10.

Poslanik ima pravo na dnevnicu iz člana 5. ove odluke zbog učešća u radu Skupštine i njenih odbora i komisija čiji je član ili zbog obavljanja poslova po njihovoj odluci ili odluci njihovih predsednika, kao i za sednicu poslaničke grupe koju zakaže predsednik poslaničke grupe u pripremi zakazane sednice Skupštine.

Član 11.

Dnevnica iz člana 5. ove odluke iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi države članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište institucije Srbije i Crne Gore, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 12.

Licima iz člana 5. ove odluke dnevnica se obračunava od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka, i to:
1) cela dnevnica - za svaka 24 časa provedena na službenom putovanju, kao i za vreme preko 12 časova;
2) pola dnevnice - za vreme od osam do 12 časova, a kad je to vreme provedeno na putu noću od 22,00 do 5,00 časova - i za vreme od pet do osam časova.
Cela dnevnica obračunava se i za vreme provedeno na službenom putovanju koje je trajalo od 12,00 do 24,00 časa.
Način obračuna dnevnica iz st. 1. i 2. ovog člana ne primenjuje se na obračun dnevnica za poslanike kada prisustvuju sednicama Skupštine, njenih odbora i komisija i poslaničkih grupa.

Član 13.

Ako su na službenom putovanju obezbeđeni smeštaj i ishrana, dnevnica se priznaje u iznosu od 20% od punog iznosa dnevnice.

Član 14.

Troškovi noćenja za službeno putovanje u zemlji priznaju se u punom iznosu, na osnovu hotelskog računa, najviše do iznosa cene jednokrevetne sobe, osim u hotelima de luks kategorije.

Član 15.

Licima iz člana 5. ove odluke, osim poslanika, priznaje se prevoz od mesta njihovog redovnog zaposlenja, odnosno prebivališta do mesta u kome se obavlja službeni posao, a troškovi prevoza obračunavaju se na osnovu karte za prevoz i drugih dokumenata u vezi sa prevozom (kupona za aerodromske, odnosno stanične usluge i sl.).

Član 16.

Poslanicima se priznaju troškovi prevoza u dolasku u Beograd, zbog obavljanja poslova iz člana 10. ove odluke, na osnovu karata za prevoz i drugih dokumenata (kupona za aerodromske, odnosno stanične usluge) koji se prilažu uz putni obračun, a u povratku - troškovi prevoza i aerodromskih, odnosno staničnih usluga priznaju se na osnovu priloženih karata za prevoz i drugih dokumenata u dolasku.
Poslanicima se priznaju troškovi prevoza sa povratnim kartama u iznosu označenom u tim kartama, a u putni obračun upisuje se broj karte koja se ne prilaže uz putni obračun.
Izuzetno, kada se sednica poslaničke grupe poslanika iz države članice Crne Gore održava u Podgorici, troškovi prevoza priznaju se poslanicima iz države članice Crne Gore, u dolasku u Podgoricu, odnosno u povratku iz Podgorice.

Član 17.

Pod drugim troškovima u vezi sa obavljanjem službenog posla, u smislu člana 5. ove odluke, smatraju se: troškovi za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, troškovi za prenošenje prtljaga i sl.

Član 18.

Po završenom službenom putovanju, lica iz člana 5. ove odluke dužna su da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, podnesu račune putnih troškova.
Uz račune putnih troškova prilažu se: nalog za službeno putovanje, prevozna karta i potvrda o plaćenoj rezervaciji mesta, potvrda o uplati za prevoz prtljaga, dokaz o iznosu plaćenom za prenoćište u hotelu, ako je lice iz stava 1. ovog člana na službenom putovanju prenoćilo u hotelu, kao i drugi računi potrebni da se izvršni obračun troškova.

IV. NAKNADA TROŠKOVA 3A SLUŽBENO PUTOVANjE U INOSTRANSTVO

Član 19.

Poslanik, funkcioner, postavljeno lice i zaposleni imaju pravo na naknadu troškova za smeštaj, ishranu, prevoz i druge troškove, za službeno putovanje u inostranstvo.

Član 20.

Pod službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu člana 19. ove odluke, podrazumeva se službeno putovanje iz Srbije i Crne Gore u stranu državu i obratno.

Član 21.

: