Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 2. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 24/98, 74/99 i 28/2000), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O PLANU RAČUNA ZA OBAVLjANjE PLATNOG PROMETA KOD NOSILACA PLATNOG PROMETA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 40 od 25. avgusta 2000; 73/2000)

I. OSNOVNE ODREDBE

1.
Ovom odlukom propisuje se Plan računa za obavljanje platnog prometa kod nosilaca platnog prometa (u daljem tekstu: Plan računa), i to kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod), banaka, Poštanske štedionice, drugih finansijskih organizacija i preduzeća PTT saobraćaja (u daljem tekstu: nosioci), kao i sadržina i način vođenja računa iz Plana računa.
Plan računa daje se u Prilogu br. 1. uz ovu odluku i njen je sastavni deo.
2.
Na računima iz Plana računa (u daljem tekstu: računi) evidentiraju se plaćanja učesnika u platnom prometu (u daljem tekstu: učesnici), kao i obračun izvršenih plaćanja između nosilaca.
3.
Numeričku oznaku kojom se identifikuju nosioci, učesnici i njihova sredstva - broj računa, čine:
1) petocifrena oznaka nosioca (jedinstvena trocifrena oznaka nosioca i dvocifrena oznaka za potrebe nosioca);
2) trocifrena oznaka računa;
3) trocifrena oznaka za bližu namenu i vrstu sredstava (dve cifre) i kontrolni broj za ceo broj računa, ili oznaka opštine kod računa za uplatu javnih prihoda;
4) sedmocifrena oznaka individualne partije.
Radi preciznijeg obeležavanja bliže namene i vrste sredstava (u daljem tekstu: namena) kada je ovom odlukom kao oznaka namene utvrđena samo jedna cifra - nosilac može drugu cifru koristiti za svoje potrebe ili se na njeno mesto upisuje nula.

II. SADRŽINA RAČUNA ZA OBAVLjANjE PLATNOG PROMETA

RAČUNI GOTOVINE

Gotovina kod banaka i drugih finansijskih organizacija

4.
Na računu 001, namena 0 - Gotovina u trezoru banke i druge finansijske organizacije, evidentiraju se stanje i promet gotovine u trezoru banke, Poštanske štedionice i druge finansijske organizacije.
Na računu 001, namena 1 - Gotovina u blagajni banke i druge finansijske organizacije, evidentiraju se stanje i promet gotovine u blagajni banke, Poštanske štedionice i druge finansijske organizacije.
Na računu 001, namena 6 - Gotovina banke i druge finansijske organizacije na putu, evidentiraju se stanje i promet gotovine po osnovu dotacija koje banka, Poštanska štedionica i druga finansijska organizacija dostavlja svojim organizacionim delovima i suvišaka koje prima od tih delova.
Na računu 001, namena 9 - Prolazni račun blagajne banke i druge finansijske organizacije, evidentiraju se stanje i promet gotovine u blagajni po osnovu uplata i isplata, odnosno gotovinskih transakcija koje se u platnom prometu ne mogu evidentirati u korist niti na teret računa iz Plana računa (uplate u korist kreditnih računa i sl.). Uplate i isplate preko ovog računa naknadno se preknjižavaju na odgovarajuće račune.

Gotovina kod Zavoda i pošta

5.
Na računu 052, namena 0 - Gotovina u trezoru - blagajni Zavoda, evidentiraju se stanje i promet gotovine kod organizacionih delova Zavoda.
Na računu 052, namena 1 - Gotovina u trezoru - blagajni Zavoda - pohabane novčanice, evidentiraju se stanje i promet pohabanih novčanica kod organizacionih delova Zavoda.
Na računu 052, namena 2 - Gotovina u trezoru - blagajni Zavoda - oštećene novčanice i oštećeni kovani novac, evidentiraju se stanje i promet oštećenih novčanica i oštećenog kovanog novca kod organizacionih delova Zavoda.
Na računu 052, namene 31 i 32 - Gotovina na putu u okviru Zavoda, evidentiraju se, prema namenama iz Plana računa, dotacije gotovine koje organizacioni deo Zavoda dostavlja svojim izdvojenim jedinicama, odnosno suvišci gotovine (gotovina iznad blagajničkog maksimuma) koje izdvojeni organizacioni delovi Zavoda dostavljaju nadležnom organizacionom delu Zavoda.
Na računu 052, namena 4 - Gotovina na putu iz odnosa sa Narodnom bankom Jugoslavije, organizacioni delovi Zavoda evidentiraju dotacije gotovine koje im Narodna banka Jugoslavije dostavlja i suviške gotovine (gotovina iznad blagajničkog maksimuma) koje organizacioni delovi Zavoda dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije.
Na računu 052, namena 5 - Gotovina kod pošta, evidentiraju se stanje i promet gotovine kod pošta po osnovu izvršavanja poslova platnog prometa u skladu sa propisima.
Na računu 052, namene 61 i 62 - Gotovina na putu iz odnosa sa poštama, evidentiraju se, prema namenama iz Plana računa, dotacije gotovine koje nadležni organizacioni deo Zavoda dostavlja pošti, odnosno suvišci gotovine (gotovina iznad blagajničkog maksimuma) koje pošta dostavlja nadležnom organizacionom delu Zavoda.
Na računu 052, namene 71 i 72 - blagajnički manjkovi, evidentiraju se, prema namenama iz Plana računa, manjkovi nastali u blagajničkom poslovanju Zavoda, odnosno pošta.
Na računu 052, namene 81 i 82 - Blagajnički viškovi, evidentiraju se, prema namenama iz Plana računa, viškovi nastali u blagajničkom poslovanju Zavoda, odnosno pošta.

OBRAČUNSKI I PRIVREMENI RAČUNI

Posebni obračunski računi u Zavodu

6.
Na računu 053, namena 0 - Obračun Zavoda sa Narodnom bankom Jugoslavije po osnovu gotovine, glavne filijale Zavoda obračunavaju, odnosno evidentiraju obavezu Zavoda prema Narodnoj banci Jugoslavije po osnovu gotovine koju su organizacioni delovi Zavoda na njihovom području primili od Narodne banke Jugoslavije.
Na računu 065, namena 0 - Likvidacija obračuna po izvršenom platnom prometu iz prethodnih godina, organizacioni delovi Zavoda evidentiraju preneseno stanje obračuna po izvršenom platnom prometu iz prethodnih godina. Ovaj račun se može otvarati po namenama u skladu sa posebnim uputstvima Zavoda.
Na računu 065, namena 1 - Poseban obračun sa Centralom Zavoda, evidentira se poseban interni obračun između organizacionih delova Zavoda i Centrale, u skladu sa posebnim uputstvima Zavoda.

Obračunski i privremeni računi po poslovima platnog prometa

7.
Na računu 139, namena 2 - Poslati nalozi odobrenja, evidentiraju se nalozi odobrenja poslati drugim nosiocima, odnosno iz jednog obradnog mesta drugim obradnim mestima. Nosilac, odnosno obradno mesto koje šalje naloge odobrava ovaj račun na teret računa koji se kod njega vode.
Na računu 139, namena 3 - Poslati nalozi zaduženja, evidentiraju se nalozi zaduženja poslati drugim nosiocima, odnosno iz jednog obradnog mesta drugim obradnim mestima. Nosilac, odnosno obradno mesto koje šalje naloge odobrava na teret ovog računa račune koji se kod njega vode.
Na računu 139, namena 4 - Primljeni nalozi odobrenja, evidentiraju se nalozi odobrenja primljeni od drugih nosilaca, odnosno u jednom obradnom mestu od drugih obradnih mesta. Nosilac, odnosno obradno mesto koje primi naloge odobrava na teret ovog računa račune koji se kod njega vode.
Na računu 139, namena 5 - Primljeni nalozi zaduženja, evidentiraju se nalozi zaduženja primljeni od drugih nosilaca, odnosno u jednom obradnom mestu od drugih obradnih mesta. Nosilac, odnosno obradno mesto koje primi naloge odobrava ovaj račun na teret računa koji se kod njega vode.
Na računu 139, namene 61, 62 i 63 - Interni privremeni račun (organizacionog dela Zavoda, banke, druge finansijske organizacije i pošte), evidentiraju se nalozi koji nisu mogli biti izvršeni na odgovarajući račun. U okviru ovog računa otvaraju se individualne partije po poslovnim celinama u organizacionim delovima nosioca.
Na računu 139, namena 7 - Račun usaglašenja platnog prometa, evidentira se usaglašenje platnog prometa sa organizacionim delom Zavoda za kliring i obračun (u daljem tekstu: Centar za kliring i obračun), odnosno obračunskim mestom.
Na računu 139, namena 8 - Obračunski računi nosilaca, evidentira se obračun izvršenog platnog prometa između nosilaca. Na obračunskom računu banke evidentira se i transfer sredstava između ovog računa i žiro-računa banke.
Na računu 139, namena 9 - Klirinški računi nosilaca, kao pomoćnom evidencijskom računu, odnosno podračunu obračunskog računa nosioca koji za nosioca vodi Centar za kliring i obračun, evidentira se izvršeni kliring, odnosno sledeći transferi:
- plaćanja za račun komitenata banke, odnosno učesnika kod Zavoda,
- naplate za račun komitenata banke, odnosno učesnika kod Zavoda i
- prenos salda klirinških računa na obračunski račun nosioca.

Interni obračunski računi

8.
Na računu 149, namena 5 - Interni obračunski račun, evidentira se, odnosno preko tog računa obračunava se platni promet izvršen u okviru banke, Poštanske štedionice i druge finansijske organizacije, odnosno između njihovih organizacionih delova.
Na računu 149, namena 8 - Poseban interni obračunski račun, evidentiraju se izvršena plaćanja i drugi transferi u okviru banke, Poštanske štedionice i druge finansijske organizacije koji se ne mogu evidentirati preko računa iz Plana računa (prenosi po osnovu odobrenih kredita i sl.). Plaćanja i transferi evidentirani na ovom računu naknadno se preknjižavaju na odgovarajuće račune u banci, čime se stanje tog računa svodi na nulu. Ovaj račun banka može otvarati po namenama.

ŽIRO-RAČUNI NOSILACA I RAČUNI ZA REDOVNO POSLOVANjE UČESNIKA

Računi za redovno poslovanje finansijskog sektora

9.
Na računima za redovno