Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 34. stav 6. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 62/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O PLAĆANjU, NAPLAĆIVANjU, UPLATI I ISPLATI KOJI SE MOGU VRŠITI U EFEKTIVNOM STRANOM NOVCU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 9 od 25. januara 2007, 118/07, 18/09, 38/10)

1.
Ovom odlukom propisuju se slučajevi u kojima se plaćanje, naplaćivanje, uplata i isplata mogu vršiti u efektivnom stranom novcu.
2.
Plaćanje, naplaćivanje, uplata i isplata u efektivnom stranom novcu, u smislu ove odluke, mogu se vršiti u vrstama deviza propisanim odlukom kojom se utvrđuju vrste deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, uplate i isplate u smislu tačke 7. ove odluke mogu se vršiti i u vrstama valuta kojima se može trgovati u efektivnom stranom novcu koje su propisane odlukom iz tog stava.
3.
Rezident - pravno lice, preduzetnik i ogranak stranog pravnog lica mogu, u obavljanju delatnosti za koju su registrovani, vršiti naplatu u efektivnom stranom novcu u sledećim slučajevima:
- kada pružaju usluge rezidentima - fizičkim licima i nerezidentima - fizičkim licima u međunarodnom robnom i putničkom prometu;
- kada prodaju robu rezidentima - fizičkim licima i nerezidentima - fizičkim licima u slobodnoj carinskoj prodavnici;
- kada snabdevaju strane vazduhoplove i brodove gorivom i mazivom i drugom potrošnom robom u lukama u Republici Srbiji;
- kada naplaćuju putarinu za vozila strane registracije.
4.
Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu mogu, prema zakonu kojim se uređuju republičke administrativne takse, naplaćivati takse u efektivnom stranom novcu koji na devizni račun u inostranstvu polažu u skladu s propisom kojim se uređuje držanje deviza na računu kod banke u inostranstvu.
5.
Efektivni strani novac ostvaren u smislu tačke 3. ove odluke, rezident uplaćuje na svoj devizni račun kod banke - najkasnije u roku od tri radna dana od dana naplate, u kom slučaju banci podnosi dokumentaciju kojom dokazuje da je iznos koji uplaćuje stekao prodajom robe, odnosno pružanjem usluga (faktura, račun i sl.).
Izuzetno od stava 1. ove tačke:
- rezident iz tačke 3. ove odluke može u svojoj deviznoj blagajni držati najviše 5% iznosa ostvarenog poslednjeg dnevnog prometa u efektivnom stranom novcu - radi vraćanja kupcima;
- banka rezidentu iz tačke 3. ove odluke može isplatiti efektivni strani novac za namenu iz alineje prve ovog stava u iznosu potrebnom za početak naplate u tom novcu, i to na osnovu odluke nadležnog organa ovog rezidenta.
6.
Rezident koji izlaže robu na međunarodnom sajmu u inostranstvu i naplati je u efektivnom stranom novcu, taj novac uplaćuje na svoj devizni račun kod banke u Republici Srbiji - najkasnije u roku od tri radna dana od dana zatvaranja međunarodnog sajma, pri čemu je dužan da banci priloži dokument o izvršenom carinjenju robe prodate na ovom sajmu u skladu sa zakonom kojim se uređuje carina, kao i dokument o izvršenoj naplati te robe u efektivnom stranom novcu.
6a
Rezident iz tačke 3. ove odluke koji je izvršio naplatu u efektivnom stranom novcu po osnovu izvoza robe i usluga a ta se naplata nije mogla izvršiti preko banke zbog više sile, tj. ratnog stanja, elementarnih nepogoda, političkih događaja, akata vlasti i drugih okolnosti koje nisu mogle biti izbegnute (u daljem tekstu: viša sila) - taj efektivni strani novac uplaćuje na svoj devizni račun kod banke.
Pri uplati iz stava 1. ove tačke, rezident iz tog stava dužan je da priloži:
- dokaz o