Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 16a. stav 2. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97, 44/99 i 73/2002) i člana 23a. Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99 i 36/2002), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O OSNOVNIM ELEMENTIMA POSTUPAKA ODOBRAVANjA I NAPLATE POTRAŽIVANjA BANAKA I DRUGIH FINANSIJSKIH ORGANIZACIJA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 39 od 12. jula 2002, "Sl. glasniku RS", br. 51/05)

1.
Ovom odlukom bliže se propisuju osnovni elementi postupka odobravanja i naplate potraživanja i drugih finansijskih organizacija (u daljem tekstu: banka).
Pod potraživanjima, u smislu ove odluke, podrazumevaju se bilansna aktiva i vanbilansne stavke koje se klasifikuju u skladu sa odlukom kojom se uređuju kriterijumi za klasifikaciju bilansne aktive i vanbilansnih stavki prema stepenu naplativosti i visina posebne rezerve za obezbeđenje od potencijalnih gubitaka banaka.
2.
Banka je dužna da svojim aktima uredi postupke odobravanja i naplate potraživanja, a naročito postupke koji se odnose na:
- prijem i obradu kreditnih zahteva,
- procenu kreditne sposobnosti dužnika,
- odobravanje potraživanja,
- kontrolu namenskog korišćenja kredita,
- naplatu potraživanja,
- izmenu uslova ili zamenu potraživanja od dužnika u finansijskim teškoćama ("workout"),
- praćenje i analizu obima, strukture i rizika naplate potraživanja iz kreditnog portfelja banke.
3.
Banka ugrožava svoj bonitet ako svojim aktima postupke odobravanja i naplate potraživanja ne uredi na način kojim se obezbeđuje optimalna kontrola kreditnog rizika banke (rizika da pojedina potraživanja banke neće biti potpuno naplaćena pod uslovima pod kojima su prvobitno odobrena), ako ne obezbedi efikasnu i kontinuiranu primenu tih akata i njihovo stalno prilagođavanje promenama u poslovnoj politici banke i promenama na tržištu, odnosno ako blagovremeno ne otkloni propuste uočene u aktima ili u njihovoj primeni.
4.
Organizaciona struktura banke mora omogućiti efikasno sprovođenje postupaka odobravanja i naplate potraživanja banke.
5.
Aktima poslovne politike banke moraju se utvrditi dugoročni i kratkoročni poslovni ciljevi banke, kao i uslovi i način njihovog ostvarivanja, a naročito:
1) osnovna poslovna orijentacija banke prema klijentima, privrednim sektorima, granama i regionima;
2) politika kamata, naknada i provizija banke;
3) visina kumulativnih troškova korisnika kredita ili druge usluge banke - kao zbir svih novčanih obaveza korisnika kredita ili druge usluge banke, osim po osnovu vraćanja glavnice, iskazan na godišnjem nivou, a naročito obaveza po osnovu kamate, naknade i provizije;
4) osnovna opredeljenja u vezi sa obezbeđivanjem naplate potraživanja banke;
5) projekcija obima i strukture kreditnog bilansa.
6.
Banka je dužna da svojim aktima uredi postupke ocene finansijskog stanja, a naročito kreditne sposobnosti dužnika, i to postupke:
1) procene profitne, operativne i finansijske stabilnosti dužnika;
2) analize tokova gotovine dužnika s dinamičkog aspekta, u smislu predviđanja budućih prihoda i rashoda dužnika i njihovog odnosa prema visini zasnovanih i pretpostavljenih obaveza prema banci, osim ako se analiza odnosi na restrukturiranje potraživanja i odobravanje kratkoročnih potraživanja po osnovu kredita za likvidnost s rokom vraćanja do 15 dana, na plasmane bankama, na potraživanja od fizičkih lica ili na druga potraživanja čija je priroda takva da bi analiza tokova gotovine znatno ugrozila efikasnost postupka odobravanja potraživanja;
3) analize mogućnosti naplate potraživanja aktiviranjem pribavljenog ili ponuđenog instrumenta obezbeđenja naplate potraživanja;
4) analize urednosti izmirenja obaveza dužnika;
5) analize ekonomičnosti projekta u vezi s kojim se odobrava potraživanje (projekcije bilansa uspeha i bilansa stanja, projekcije tokova gotovine, ocene rentabilnosti projekta, odnosno stope prinosa, perioda vraćanja ulaganja, relativne neto sadašnje vrednosti projekta i analize osetljivosti projekta na rizike) - pri obradi kreditnog zahteva;
5a) analize izloženosti dužnika riziku od promene kursa dinara;
6) primene ostalih savremenih metoda procene finansijskog stanja dužnika i elemenata koji utiču na njegovu kreditnu sposobnost.
7.
Profitna stabilnost dužnika procenjuje se na osnovu njegovog finansijskog rezultata u najmanje poslednja dva zakonom propisana obračunska perioda.
Operativna stabilnost dužnika procenjuje se na osnovu vrednosti obrtne imovine u odnosu na visinu kratkoročnih obaveza, odnosno na osnovu visine ukupnih prihoda u odnosu na poslovnu aktivu u najamanje poslednja dva zakonom propisana obračunska perioda.
Finansijska stabilnost dužnika procenjuje se na osnovu ostvarenog poslovnog rezultata, uvećanog za troškove amortizacije i troškove rezervisanja, u odnosu na rashode kamata, i to najmanje u poslednja dva zakonom propisana obračunska perioda.
7a
Analiza izloženosti dužnika riziku od promene kursa dinara obuhvata procenu uticaja promene kursa dinara na finansijski položaj dužnika, procenu sposobnosti dužnika da otplaćuje obaveze prema banci i procenu klasifikacije dužnika - pod pretpostavkom nominalne depresijacije kursa dinara za 10% i za 15% na godišnjem nivou.
Procena klasifikacije iz stava 1. ove tačke vrši se kod dužnika čije su obaveze prema banci ugovorene u stranoj valuti ili u dinarima s valutnom klauzulom i u dinarskoj protivvrednosti iznose 10.000.000 ili više.
Nadležni organ banke aktom utvrđuje:
1) metodologiju za adekvatno