Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. Zakona o odlikovanjima Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 59/98), Savezna vlada donosi

ODLUKU

O OPISU ZNAKOVA ODLIKOVANjA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I NjIHOVIH MINIJATURA, KAO I NAČINU NjIHOVOG NOŠENjA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36 od 4. avgusta 2000; 46/2000, 50/2000)

I. OSNOVNA ODREDBA

1.
Ovom odlukom utvrđuje se opis znakova odlikovanja Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: insignije), njihovih minijatura i supstituta (u daljem tekstu: vrpca) kao i način njihovog nošenja.

II. ORDENI

2.
Orden Jugoslavije
Orden Jugoslavije sastoji se od zvezde, velike ogrlice, lente i ordenskog znaka.
Zvezda ordena izrađena je od srebra i zlata. Sačinjava je petokraka perlasta zvezda od pozlaćenog srebra, prečnika 90mm, a između krakova izlaze dvostruki zraci od pozlaćenog srebra. Na zvezdi je apliciran narodni ornament od zlata, u obliku kruga, prečnika 54mm, sa usađenim dragim kamenjem. Na spoljnjem delu ornamenta nalazi se pet geometrijski raspoređenih ispusta na ivici, u vidu vrhova petokrake zvezde. Središnji deo ornamenta uokviren je plastično izrađenim zlatnim krugom, prečnika 34mm, koji je ukrašen rubinima. Podloga središnjeg dela izrađena je od legure bakra i cinka, čija je površina gravirana tako da se na njoj zraci prostiru radijalno od njenog centra. Kružna podloga sa zracima pokrivena je transparentnim crvenim emajlom, na kojem je apliciran zlatni grb Savezne Republike Jugoslavije, visine 18mm.
Velika ogrlica izrađena je od plemenitog metala, a sastoji se od dvadeset članaka, koji naizmenično na sebi nose grb Savezne Republike Jugoslavije i štit sa inicijalima Savezne Republike Jugoslavije. Centralni članak je dimenzija 41x41mm, a ostali članci su dimenzija 27x27mm. Centralni članak nalazi se u sredini ogrlice i na svojim stranama ima reljefne lovorove grane, ukrašene sa po jednim dragim kamenom. U centru članka apliciran je kvadratni štit od belog zlata, dimenzije 21x21mm, čije strane u sredini imaju izbačene vrhove. Na štitu su dekorativni reljefni inicijali Savezne Republike Jugoslavije. Na naličju centralnog članka nalazi se ušica sa nosačem ordenskog znaka. Nosač je sferične površine, prečnika 10mm, u čijoj sredini je ugrađen dragi kamen. Nosač je ukrašen dekorativnim graviranjem u obliku listova, koji se radijalno šire od dragog kamena u sredini prema spoljnjem rubu. Ostalih devetnaest članaka su u obliku kvadrata dimenzija 27x27mm, koji imaju izgled zastave predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Zastava je obrubljena porubom, koji je sastavljen od trouglova plave, bele i crvene boje, označenih graviranjem po heraldičkim principima. U uglovima zastave nalaze se deltoidi u gravuri koja označava plavu boju. Na sredini devet članaka apliciran je štit kvadratnog oblika, dimenzija 21x21mm, sa inicijalima Savezne Republike Jugoslavije, a na ostalih deset članaka nalazi se apliciran štit sa grbom Savezne Republike Jugoslavije istih dimenzija.
Kopča velike ogrlice izrađena je od kvadratnog članka i nalazi se nasuprot centralnom članku, koji nosi ordenski znak. Kopča je izrađena tako što je kvadratna osnova članka podeljena na dva jednaka dela, a štit sa inicijalima Savezne Republike Jugoslavije je apliciran jednim delom na levoj polovini članka, te se prilikom kopčanja pokriva prorez spajanja oba dela članka i inicijali zauzimaju pravilan položaj u sredini zastave predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Na poleđini ovog članka, koji služi kao kopča, nalazi se kaseta u koju ulazi jezik kopče za spajanje ogrlice. Članak od koga je napravljena kopča ogrlice ima na sebi dva patenta za osiguranje, od kojih je jedan na gornjoj, a drugi na donjoj strani članka. Poleđina svih članaka velike ogrlice obrađena je tehnikama dekorativnog peskiranja i satiniranja. Na poleđini članka, koji služi kao kopča na mestu koji je označen graviranjem u obliku dekorativnog rama pravougaonog oblika, utisnuti su žigovi proizvođača i državne kontrole za kvalitet izrade od plemenitog metala. Debljina svih članaka je 3,6mm. Dvostruki lančić međusobno spaja sve članke i tako formira kružni oblik velike ogrlice. Lančić se sastoji od segmenata koji imaju izgled četvorolisnog oblika sa utisnutim svetoandrejskim krstom i segmenata u obliku elipsoidnih karika. Na svakom članku su četiri ušice i one su izrađene od polovine segmenata lančića u obliku četvorolista i sa člankom čine čvrsto jedinstvo.
Lenta ordena izrađena je od crvene moarirane svile, širine 100mm. Krajevi lente završavaju se mašnom na kojoj se nalazi ordenski znak.
Ordenski znak je po kompoziciji isti kao i ornament koji se nalazi na zvezdi ordena, a na svakom od pet geometrijski raspoređenih ispusta na ivici, u vidu vrhova petokrake zvezde, nalazi se po jedan dragi kamen. Na naličju ordenskog znaka nalazi se apliciran zlatni kvadratni štit, čije strane u sredini imaju izbačene vrhove. U sredini štita, dimenzija 21x21mm, nalaze se dekorativni reljefni inicijali Savezne Republike Jugoslavije. Na naličju ordenskog znaka nalazi se ušica za nošenje ordenskog znaka na velikoj ogrlici i kopča za nošenje ordenskog znaka na lenti.
Vrpca ordena izrađena je od crvene moarirane svile, širine 36mm. Na sredini vrpce nalazi se minijaturni grb Savezne Republike Jugoslavije od zlata, visine 7mm.
Zvezda Ordena Jugoslavije nosi se na levoj strani grudi, a lenta preko grudi - sa desnog ramena ka levom boku.
Velika ogrlica Ordena Jugoslavije nosi se oko vrata, tako da ordenski znak, koji je na njoj okačen, visi na sredini grudi.
3.
Orden jugoslovenske velike zvezde
Orden jugoslovenske velike zvezde sastoji se od zvezde, lente i ordenskog znaka.
Zvezda ordena izrađena je od srebra i zlata. Sačinjava je petokraka perlasta zvezda od srebra, prečnika 90mm, sa pet ispusta između krakova, na kojoj se nalazi narodni ornament od zlata, u obliku kruga, prečnika 54mm, od deset usađenih brilijanata. Na spoljnjem delu ornamenta nalazi se pet geometrijski raspoređenih ispusta na ivici, u vidu vrhova petokrake zvezde. Središni deo ornamenta uokviren je plastično izrađenim zlatnim krugom, prečnika 34mm, koji je ukrašen sa četrdeset rubina. Podloga središnjeg dela izrađena je od legure bakra i cinka i emajlirana tamnoplavo. Na emajlu je pozlaćena buktinja okružena pozlaćenim maslinovim grančicama. Na donjoj ivici buktinje nalazi se plastično izrađena petokraka zvezda od rubina, prečnika 14mm, oivičena zlatom.
Lenta ordena izrađena je od ljubičaste moarirane svile, širine 100mm. Krajevi lente završavaju se mašnom na kojoj se nalazi ordenski znak.
Ordenski znak je po kompoziciji isti kao i ornament koji se nalazi na zvezdi ordena, ali je petokraka zvezda u središnjem delu od crvenog emajla, a plastični krug, koji oivičava središnji deo, nije ukrašen rubinima.
Vrpca