Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 31. stav 1. Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana ("Službeni list SRJ", br. 33/96), Savezna vlada donosi

ODLUKU

O OBRASCIMA PUTNIH ISPRAVA I VIZA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 57/96, 14/97, 4/98, "Sl. list SCG", br. 18/03))

1.
Ovom odlukom propisuje se obrazac: pasoša, zajedničkog pasoša, diplomatskog pasoša, službenog pasoša, putnog lista i vize.
2.
Obrazac pasoša je veličine 8.8x12.5cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži, pored korica, 32 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.
Korice obrasca pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u plavoj boji.
Unutrašnje stranice korica i stranice pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.
Obrazac pasoša sadrži:
1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", visine 0.9 i širine 4.4cmu dva reda.
Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3x3.4cm.
U donjem delu tekst: "Pasoš" u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.4x0.6cm.
Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u tehnici zlatotiska.
2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica, u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22cm.
Ispod teksta odštampan stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9cmsmešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.
Ispod grba serijski broj pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara, koji se perforira kroz obrazac pasoša počev od treće do 32 stranice, uključujući i zadnju stranicu korica.
Ispod serijskog broja pasoša mesto za svojeručni potpis imaoca pasoša, na liniji dužine 8.2cmispod koje tekst: "Svojeručni potpis" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.
U donjem delu stranice zaštitni štamparski motiv, veličine 7x2cm.
3) Na prvoj stranici pasoša, koja nije numerisana, predviđen je prostor za unošenje podataka o imaocu pasoša iz člana 29. st. 1. i 2. i člana 30. stav 1. Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana i za fotografiju imaoca pasoša.
4) Stranice pasoša dva i tri su predviđene za upis deteta i u njih se unose podaci o detetu iz člana 37. Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana i fotografija deteta, ako je starije od pet godina.
Stranice pasoša od broja četiri do 32 u gornjem uglu (parne u gornjem levom, neparne u gornjem desnom) tekst: "Vize" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i numeraciju svake stranice.
5) Na drugoj unutrašnjoj stranici korica pasoša tekst:
"Za konzularno pravnu pomoć i zaštitu može se obratiti diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Savezne Republike Jugoslavije.
Nestanak putne isprave u Jugoslaviji njen imalac je dužan da bez odlaganja prijavi nadležnom organu za izdavanje putnih isprava i viza na čijem području je njegovo prebivalište, a u inostranstvu najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Jugoslavije."
U donjem delu tekst: "Pasoš sadrži 32 stranice" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda, ispod koga je zaštitni štamparski motiv veličine 7x2cm.
Obrazac pasoša odštampan je uz ovu odluku (obrazac broj 1) i čini njen sastavni deo.
3.
Obrazac zajedničkog pasoša je dimenzija 8.8x12.5cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži pored korica, 24 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.
Korice obrasca zajedničkog pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u plavoj boji.
Unutrašnje stranice korica i stranice zajedničkog pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.
Obrazac zajedničkog pasoša sadrži:
1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" visine 0.9 i širine 4.4cmu dva reda.
Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 2.5x2.2cm.
U donjem delu tekst "Zajednički pasoš" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku veličine slova 0.3x0.45cm.
Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u tehnici zlatotiska.
2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica u gornjem delu tekst "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku veličine slova 0.15x0.22cm.
Ispod teksta odštampan je stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9cmsmešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.
Ispod grba serijski broj zajedničkog pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara koji se perforira kroz obrazac zajedničkog pasoša počev od 13 do 24 stranice uključujući i zadnju stranicu korica.
U donjem delu stranice zaštitni štamparski motiv veličine 7.2cm.
3) Na prvoj stranici zajedničkog pasoša tekst: "Država u koju grupa putuje", "Datum izdavanja" i "Važi do", "Pasoš izdao" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.
Zatim tekst: "Potpis službenog lica" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, kao i mesto za pečat nadležnog organa.
4) Na unutrašnjim stranicama dva do 12 predviđen je prostor za upisivanje podataka iz člana 29. stav 3. Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana za vođu grupe i članove grupe (pet do pedeset lica).
Stranice zajedničkog pasoša od broja trinaeste do 24 u gornjem uglu (parna u gornjem levom, neparna u gornjem desnom) predviđene su za izdavanje viza i sadrže tekst u gornjem delu: "Viza" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i u donjem delu numeraciju svake stranice.
U donjem delu druge unutrašnje stranice korica tekst: "Zajednički pasoš sadrži 24 stranice" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda ispod koga je zaštitni štamparski motiv veličine 7x2cm.
Obrazac zajedničkog pasoša odštampan uz ovu odluku (obrazac broj 2) i čini njen sastavni deo.
4.
Obrazac diplomatskog pasoša je veličine 8.8x12.5cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži, pored korica, 32 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.
Korice obrasca diplomatskog pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u tamnocrvenoj boji.
Unutrašnje stranice korica i stranice diplomatskog pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.
Obrazac diplomatskog pasoša sadrži:
1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", visine 0.9 i širine 4.4cmu dva reda.
Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3x3.4cm.
U donjem delu tekst: "Diplomatski pasoš" u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.4x0.6cm.
Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u tehnici zlatotiska.
2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica, u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22cm.
Ispod teksta odštampan stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9cmsmešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.
Ispod grba serijski broj diplomatskog pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara, koji se perforira kroz obrazac diplomatskog pasoša počev od treće do 32 stranice, uključujući i zadnju stranicu korica.
Ispod serijskog broja diplomatskog pasoša mesto za