Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 21. stav 1. tačka 2. i 6. i člana 43. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list APV", broj 17/91), a u vezi sa Zakonom o javnom pravobranilaštvu ("Službeni glasnik RS", broj 43/91),
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine na sednici održanoj 29. juna 2004. godine, donela je

ODLUKU

O OBAVLjANjU POSLOVA PRAVNE ZAŠTITE IMOVINSKIH PRAVA I INTERESA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 10 od 9. jula 2004; 16/2005)

IOSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajina) obavlja Pokrajinsko javno pravobranilaštvo Vojvodine (u daljem tekstu: Pravobranilaštvo).
Sedište Pravobranilaštva je u Novom Sadu.

Član 2.

Funkciju Pravobranilaštva vrši pokrajinski javni pravobranilac Vojvodine (u daljem tekstu: Pravobranilac), kojeg bira i razrešava Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština), na vreme od osam godina i može biti ponovo izabran.
Pravobranilac ima jednog ili više zamenika, koje bira i razrešava Skupština i koji poslove zamenika vrše kao stalnu dužnost.

Član 3.

Pravobraniocu i zameniku prestaje funkcija pre isteka vremena na koje je izabran:
- na lični zahtev,
- u slučaju smrti ili trajnog gubitka radne sposobnosti,
- ispunjenjem uslova za penziju,
- kad su pravosnažno osuđeni za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za krivično delo koje ih čini nedostojnim funkcije.
Dan prestanka funkcije iz stava 1. ovog člana konstatuje Skupština na prvoj narednoj sednici posle prijema obaveštenja o razlozima za prestanak funkcije Pravobranioca i zamenika.

Član 4.

Pravobranilac i zamenik mogu biti razrešeni i pre isteka vremena na koje su izabrani kada nesavesno ili nestručno obavljaju funkciju.
Funkcija iz stava 1. ovog člana prestaje danom donošenja akta o razrešenju.

Član 5.

Za Pravobranioca i njegove zamenike mogu biti izabrana lica koja su državljani Srbije i Crne Gore, ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, imaju završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit i osam godina radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Član 6.

Pravobranilac i njegovi zamenici dužni su da obavljaju poslove savesno i nepristrasno, pri čemu se ne mogu rukovoditi svojim političkim ubeđenjima, niti ih mogu izražavati i zastupati.
Pravobranilac i njegovi zamenici ne mogu vršiti nikakvu javnu, profesionalnu ili drugu dužnost koja je nespojiva sa funkcijom Pravobranilaštva.

Član 7.

Poslovi iz delokruga Pravobranilaštva utvrđeni su Zakonom o javnom pravobranilaštvu, drugim zakonima i propisima donetim u skladu sa zakonom.

Član 8.

Pravobranilac odgovara za svoj rad i rad Pravobranilaštva Skupštini.
Zamenici odgovaraju za svoj rad Pravobraniocu i Skupštini.

Član 9.

Rad Pravobranilaštva dostupan je javnosti. Javnost u radu može se isključiti ili ograničiti u slučajevima utvrđenim zakonom ili odlukom.

Član 10.

Sredstva za finansiranje poslova Pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Pokrajine.
Pravobranilaštvo može ostvarivati prihode svojom delatnošću u skladu sa odlukom o budžetu Pokrajine.

IIDELOKRUG

Član 11.

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Pokrajine i njenih organa, organizacija i službi (u daljem tekstu: pokrajinskih organa) Pravobranilaštvo obavlja na osnovu zakona i drugih propisa donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

Član 12.

Pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Pokrajine i pokrajinskih organa.

Član 13.

U sudskom i upravnom postupku Pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik zastupa Pokrajinu i pokrajinske organe, radi zaštite njihovih imovinskih prava i interesa.

Član 14.

U stvarima u kojima je predviđeno zastupanje od strane