Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 1. tačka 9, a u vezi s članom 34. tačka 9. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010) i člana 16. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", br. 62/2006 i 31/2011),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O OBAVLjANjU POSLOVA S FINANSIJSKIM DERIVATIMA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 85 od 16. novembra 2011, 62/13)

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi pod kojima i način na koji banke, rezidenti i nerezidenti mogu vršiti plaćanje, naplatu i prenos po osnovu trgovanja izvedenim finansijskim instrumentima - finansijskim derivatima (u daljem tekstu: poslovi s finansijskim derivatima).
Ovom odlukom propisuju se i prebijanje (netiranje) i izveštavanje po poslovima iz stava 1. ove tačke.
2.
Banke mogu s drugom bankom, rezidentom i nerezidentom obavljati poslove s finansijskim derivatima.
3.
Rezidenti mogu obavljati poslove s finansijskim derivatima koji su standardizovani, a kojima se trguje na regulisanom tržištu i/ili multilateralnoj trgovačkoj platformi u inostranstvu.
Rezidenti mogu s nerezidentima obavljati poslove s finansijskim derivatima kojima se trguje, odnosno koji se zaključuju van regulisanog tržišta i/ili multilateralne trgovačke platforme, i to radi zaštite od rizika promene deviznog kursa, rizika promene kamatne stope, rizika promene cena hartija od vrednosti, rizika promene cena robe i rizika promene vrednosti berzanskog indeksa, izuzev poslova koji uključuju dinarska plaćanja/naplaćivanja.
Poslove s finansijskim derivatima iz st. 1. i 2. ove tačke rezidenti obavljaju preko banke, u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
Regulisanim tržištem i multilateralnom trgovačkom platformom u inostranstvu smatraju se tržišta koja organizuje, odnosno kojima upravlja organizator tržišta - berza, odnosno investiciono društvo koji imaju dozvolu za rad u skladu s propisima strane države i nad čijim poslovanjem nadzor vrši organ nadležan za nadzor nad tržištem hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata na teritoriji strane države.
4.
Rezidenti mogu s bankama obavljati poslove s finansijskim derivatima koji uključuju devizna plaćanja/naplaćivanja, i to radi zaštite od rizika promene deviznog kursa, rizika promene kamatne stope, rizika promene cena hartija od vrednosti, rizika promene cena robe i rizika promene vrednosti berzanskog indeksa.
Poslove s finansijskim derivatima iz stava 1. ove tačke rezidenti obavljaju s bankama, u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
5.
Nerezidenti mogu obavljati poslove s finansijskim derivatima koji su standardizovani, a kojima se trguje na regulisanom tržištu i/ili multilateralnoj trgovačkoj platformi u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.
Nerezidenti mogu s bankama obavljati poslove s finansijskim derivatima kojima se trguje, odnosno koji se zaključuju van regulisanog tržišta i/ili multilateralne trgovačke platforme, kao i poslove s rezidentima, na način propisan tačkom 3. st. 2. i 3. ove odluke.
6.
Poslove s finansijskim derivatima radi zaštite od rizika promene deviznog kursa koji se odnose na terminski ugovor (ugovor o terminskoj kupovini/prodaji deviza s datumom izvršenja na određeni dan posle spot valute) i na svop ugovor (ugovor kojim se istovremeno ugovara kupovina i prodaja deviza s različitim datumima izvršenja) - rezidenti mogu obavljati radi budućeg deviznog plaćanja ili naplate, odnosno radi usklađivanja otvorenih bilansnih deviznih pozicija.
Poslove po osnovu svop ugovora iz stava 1. ove tačke rezidenti mogu obavljati i radi upravljanja tokovima priliva/odliva