Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010) i člana 27a. stav 5. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ("Službeni glasnik RS", br. 85/2005 i 31/2011),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O OBAVLjANjU EKSTERNE REVIZIJE I SADRŽINI IZVEŠTAJA EKSTERNOG REVIZORA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 16. avgusta 2011, 61/2011)

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi obavljanja eksterne revizije, kao i osnovna sadržina izveštaja eksternog revizora o obavljenoj reviziji finansijskih izveštaja društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo) i finansijskih izveštaja dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond).
2.
Društvo je dužno da izabere eksternog revizora:
1) koji će da obezbedi da bar jedan njegov zaposleni koji će učestvovati u reviziji društva ima najmanje tri godine iskustva u obavljanju poslova revizije finansijskih izveštaja finansijskih institucija;
2) kome Narodna banka Srbije nije u prethodnoj kalendarskoj godini, odnosno poslednjih godinu dana odbila da prihvati izveštaj, niti je odbila njegov izbor, odnosno njegovo stavljanje na listu spoljnih revizora;
3) koji nije povezano lice s društvom, niti su njegovi zaposleni koji učestvuju u reviziji društva povezana lica s društvom.
3.
Predmet revizije eksternog revizora su svi finansijski izveštaji društva, odnosno fonda.
Izveštaji eksternog revizora o obavljenoj reviziji iz stava 1.
ove tačke (u daljem tekstu: izveštaj o reviziji) sačinjavaju se u skladu sa zakonom kojim se uređuje revizija finansijskih izveštaja, Međunarodnim standardima revizije i ovom odlukom.
Izveštaj o reviziji sadrži:
1) izveštaj i mišljenje eksternog revizora;
2) finansijske izveštaje društva i fonda koji su bili predmet ispitivanja i ocene;
3) pismo o prezentaciji finansijskih izveštaja društava, odnosno fonda;
4) analize eksternog revizora.
4.
Izveštaj eksternog revizora sadrži njegovo mišljenje o tome da li finansijski izveštaji koji su bili predmet revizije po svim materijalno značajnim pitanjima istinito i objektivno, u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija, propisima Narodne banke Srbije i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, iskazuju rezultate poslovanja i finansijski položaj društva, odnosno fonda.
5.
Izveštaj o reviziji sadrži i pismo o prezentaciji finansijskih izveštaja društva, odnosno fonda, koje potpisuju odgovorno lice društva i lice odgovorno za sastavljanje finansijskih izveštaja.
Pismom iz stava 1. ove tačke društvo daje pismeno uveravanje eksternom revizoru da je ispunilo sve zahteve koji se odnose na sastavljanje finansijskih izveštaja društva, odnosno fonda, u skladu s računovodstvenim propisima i standardima, da su eksternom revizoru pružene sve relevantne informacije, da su informacije koje su pružene istinite i verodostojne, kao i da su sve nastale transkacije evidentirane i prikazane u tim finansijskim izveštajima.
6.
Eksterni revizor je dužan da u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja fonda posebno iskaže usklađenost strukture ulaganja imovine fonda s