Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 1. i člana 96a. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97 i 44/99), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O OBAVEZI USMERAVANjA DINARSKIH PLASMANA BANAKA U 1999. GODINI

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 44 od 25. juna 1999; 47/99 i 56/99)

1.
Banke su obavezne da najmanje 50% svojih dinarskih plasmana usmeravaju za finansiranje namena utvrđenih ovom odlukom.
2.
Pod dinarskim plasmanima u smislu tačke 1. ove odluke podrazumevaju se dinarski krediti i plasmani u hartije od vrednosti, koje su banke odobrile i pustile u tečaj od 30. marta 1999. godine i koje će odobravati i puštati u tečaj u skladu sa ovom odlukom.
3.
Pod namenama u smislu tačke 1. ove odluke podrazumevaju se dinarski plasmani odobreni saveznoj državi i republikama članicama za potrebe budžeta i dinarski plasmani budžetskim korisnicima (direkcijama za robne rezerve, fondovima obaveznog penzionog i invalidskog osiguranja zaposlenih, zavodima za zdravstveno osiguranje i drugim budžetskim korisnicima), dinarski plasmani za finansiranje proizvodnje lekova i sanitetskog materijala, za finansiranje prolećne setve, otkupa pšenice i šumskih plodova, za finansiranje proizvodnje pšenice roda 2000. godine i otkupa poljoprivrednih proizvoda jesenje berbe roda 1999. godine (šećerne repe, uljarica, duvana, krompira, grožđa i jabuka), za finansiranje stočarstva, za finansiranje elektroprivrede, energetike, rudarstva i saobraćaja, za finansiranje proizvodnje osnovnih prehrambenih proizvoda, za finansiranje obnove i osposobljavanja objekata oštećenih bombardovanjem, za finansiranje namenske proizvodnje, za finansiranje pripreme proizvodnje za izvoz robe i usluga, kao i dinarski plasmani za finansiranje izvoza robe i usluga pod uslovom da korisnik kredita naplaćeni devizni priliv odmah položi na svoj devizni račun kod banke kreditora.
4.
Prilikom puštanja dinarskih plasmana u tečaj, uz nalog za prenos sredstava ili nalog za obračun, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije - nadležnoj organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja kod koje se vodi njen poslovni račun podnese dokumentaciju iz koje će se utvrditi da će se taj dinarski plasman koristiti za namene iz tačke 3. ove odluke.
Pod dokumentacijom iz stava 1. ove tačke podrazumeva se:
1) za dinarske plasmane odobrene saveznoj državi i republikama članicama za potrebe budžeta, dinarske plasmane fondovima obaveznog penzionog i invalidskog osiguranja zaposlenih i dinarske plasmane zavodima za zdravstveno osiguranje - ugovor o kreditu ili zaključnica o kupovini hartije od vrednosti;
2) za dinarske plasmane direkcijama za robne rezerve - ugovor o kreditu ili zaključnica o kupovini hartija od vrednosti i specifikacija korisnika kredita o pojedinim troškovima ulaganja (profaktura, odnosno faktura, račun za komunalne usluge i druge troškove, kao i drugi dokumenti iz kojih se može utvrditi da se odnose na ulaganje u robne rezerve);
3) za dinarske plasmane budžetskim korisnicima koji nisu navedeni u tački 3. ove odluke - pored dokumentacije iz odredbe pod 1 ovog stava, potvrda nadležnog organa savezna države, odnosno republike članice da je reč o budžetskom korisniku;
4) za dinarske plasmane za finansiranje izvoza robe i usluga - ugovor o kreditu ili zaključnica o kupovini hartija od vrednosti i jedinstvena carinska isprava o izvršenom izvozu robe i usluga na kojoj je overeno da je roba prešla granicu;
5) za ostale dinarske plasmane navedene u tački 3. ove odluke - ugovor o kreditu ili zaključnica o kupovini hartija od vrednosti, iznad rešenja o upisu u sudski registar, specifikacija korisnika kredita o troškovima ulaganja za pojedine namene koje se kreditiraju (profaktura, odnosno faktura, račun za komunalne usluge i druge troškove, dokument o isplati zarada zaposlenih, uključujući poreze i doprinose, kao i drugi dokumenti iz kojih se može utvrditi da se odnose na ulaganje u kreditiranu namenu).
Za dinarske plasmane za finansiranje obnove i osposobljavanja objekata oštećenih bombardovanjem, kao i za finansiranje namenske proizvodnje, banka je dužna da, pored dokumentacije iz stava 2. odredba pod 5 ove tačke, obezbedi i saglasnost nadležnog državnog organa.
5.
Banke su dužne da najmanje 50% dinarskih plasmana puštenih u tečaj pre 30. marta 1999. godine a koji nisu dati za namene iz tačke 3. ove odluke - naplate o roku njihovog dospeća i da ta sredstva usmere za namene iz te tačke.
5a.
Dinarske plasmane koji su dospeli do dana stupanja na snagu ove odluke, kao i dinarske plasmane koji dospevaju posle stupanja na snagu te odluke, a dati su za namene iz tačke 3. ove odluke, banke su dužne da plasiraju u namene iz te tačke.
Banke su dužne da dinarske plasmane daju u skladu sa odredbama tač. 1. i 5. ove odluke, kao i odredbom stava 1. ove tačke, tako da knjigovodstveno stanje tih plasmana na kraju svakog meseca bude usklađeno sa navedenim odredbama.
6. Banke su obavezne da glavnoj republičkoj filijali odnosno filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu banke pravnog lica mesečno dostavljaju izveštaj o dinarskim plasmanima u smislu ove odluke - prema uputstvu Narodne banke Jugoslavije.
7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".