Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94 i 61/95) i člana 60. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 12/95), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O NAČINU VOĐENjA DEVIZNOG RAČUNA I DEVIZNE ŠTEDNE KNjIŽICE DOMAĆEG I STRANOG FIZIČKOG LICA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 3/96; 57/01)

1.
Domaća i strana fizička lica mogu držati devize na deviznom računu ili deviznoj štednoj knjižici kod ovlašćene banke.
2.
Devizni račun ili deviznu štednu knjižicu (u daljem tekstu: devizni račun) ovlašćene banke otvaraju i vode za:
1) domaće fizičko lice s prebivalištem u Jugoslaviji;
2) strano fizičko lice s prebivalištem u inostranstvu;
3) verske zajednice, fondove i fondacije, legate, zadužbine, humanitarne organizacije i udruženja.
3.
Devizni račun glasi na ime i na donosioca.
Devizni račun vodi se u onoj vrsti devize koja se polaže na devizni račun.
Na devizni račun polažu se devize koje su predmet kupovine i prodaje na jedinstvenom deviznom tržištu.
Devizni račun može biti po viđenju ili oročen, bez namene ili sa namenom.
4.
Lica iz tačke 2. ove odluke biraju ovlašćenu banku koja će im otvoriti i voditi devizni račun.
Ovlašćena banka koja otvara devizni račun u smislu ove odluke izdaje licu iz tačke 2. te odluke (u daljem tekstu: vlasnik deviznog računa) štednu knjižicu, odnosno evidencioni karton.
Štedna knjižica iz stava 2. ove tačke sadrži podatke iz obrasca devizne štedne knjižice, kao i uslove pod kojima se vodi primljeni devizni štedni ulog, a evidencioni karton iz tog stava sadrži naziv ovlašćene banke, podatke o vlasniku deviznog računa, broj računa i druge neophodne podatke.
Pri otvaranju deviznog računa koji glasi na donosioca, u štednu knjižicu ili evidencioni karton iz ove tačke unosi se oznaka "donosilac", a u ugovor o vrsti i nameni uloga - podaci o ulagaču.
5.
Kod otvaranja deviznog računa na osnovu sudskog rešenja (za lica pod starateljstvom, na osnovu izvršnog sudskog rešenja o nasleđu i sl.), dokumentaciju potpisuje lice određeno za staratelja rešenjem starateljskog organa, odnosno lice iz sudskog izvršnog rešenja. Devizni račun u tim slučajevima glasi na ime vlasnika deviznog računa, a ne na ime staratelja.
Ako je vlasnik deviznog računa maloletno lice, zahtev za otvaranje deviznog računa podnosi i dokumentaciju potpisuje zakoniti zastupnik, a ako je reč o poklonu maloletnom licu, zahtev za otvaranje deviznog računa podnosi i dokumentaciju potpisuje lice koje je podnelo zahtev - ulagač, a devizni račun glasi na ime maloletnog lica.
6.
Uz zahtev za otvaranje deviznog računa za zaveštanja u naučne i humanitarne svrhe, verske zajednice, fondovi i fondacije, legati, zadužbine, humanitarne organizacije, kao i udruženja građana, prilažu rešenje o upisu u registar nadležnog organa, statut i pravila donatora, odnosno osnivača iz kojih se vide uslovi pod kojima je zaveštan, odnosno položen devizni iznos, u koje svrhe služi i dr., a dokumenti ostaju kod ovlašćene banke.
Devizni račun otvoren po osnovu iz stava 1. ove tačke, ovlašćena banka vodi na isti način kao i devizni račun domaćeg fizičkog lica.
7.
Devizni račun se vodi u onoj vrsti deviza koja je uplaćena na račun, odnosno na koju glasi doznaka primljena iz inostranstva. Ako se na devizni račun polažu devize ili se uplata vrši doznakom iz inostranstva na iznose u različitim devizama, ovlašćena banka vodi svaku vrstu deviza posebno, a evidentira ih u toj deviznoj knjižici na posebnoj stranici, navodeći oznaku vrste deviza.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, ovlašćena banka može, uz saglasnost vlasnika deviznog računa, iznose manje od 100 američkih dolara, koji se vode u različitim valutama, konvertovati u jednu od tih valuta.
Ovlašćene banke izdaju štedne knjižice prema ročnosti štednog uloga i namenama štednje. Jedna štedna knjižica može da bude za isti rok, odnosno istu namenu, a u okviru istih rokova i namena - za svaku vrstu deviza na posebnoj stranici štedne knjižice.
Namenski devizni računi otvaraju se po postupku iz stava 3. ove tačke, s tim što ugovor iz tačke 4. stav 4. ove odluke sadrži vrstu i namenu uloga, kao i podatke o ulagaču.
Devizna štedna knjižica treba da ima vidnu oznaku da je devizna, da sadrži tekst da za devize položene na devizne račune garantuje ovlašćena banka svojom