Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 160. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 34/03, 64/04, 84/04 i 85/05), a u vezi sa članom 8. Zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada ("Službeni glasnik RS", broj 85/05),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, na sednici održanoj 15. novembra 2005. godine, doneo je

ODLUKU

O NAČINU UTVRĐIVANjA VISINE I ISPLATE UKUPNOG POTRAŽIVANjA KORISNICIMA PRAVA PO OSNOVU JAVNOG DUGA REPUBLIKE SRBIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 102 od 23. novembra 2005; 15/2006)

Član 1.

Ovom odlukom bliže se uređuje način utvrđivanja visine ukupnih potraživanja po svakom korisniku prava u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (u daljem tekstu: Fond) i način isplate potraživanja koja se ostvaruju po Zakonu o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada (u daljem tekstu: Zakon o javnom dugu), kao i način obaveštavanja korisnika prava o visini utvrđenog potraživanja i načinu njegove isplate.

Član 2.

Visina ukupnog potraživanja po svakom korisniku prava utvrđuje se obračunavanjem do 20,5 neisplaćenih penzija i novčanih naknada dospelih za isplatu do dana stupanja na snagu Zakona o javnom dugu, odnosno dospelih za isplatu zaključno za mesec septembar 2005. godine.
Korisnikom prava u smislu stava 1. ovog člana za koga se vrši utvrđivanje ukupnog potraživanja smatra se i lice koje se Fondu legitimisalo kao naslednik umrlog korisnika prava davanjem izjave, odnosno počev od 1. maja 2005. godine rešenjem nadležnog ostavinskog suda.

Član 3.

Utvrđivanje visine ukupnog potraživanja po svakom korisniku prava u skladu sa ovom odlukom vrši se za korisnike prava koji su ta prava ostvarili do dana stupanja na snagu Zakona o javnom dugu.
Visina ukupnog potraživanja po svakom korisniku prava utvrđena u skladu sa članom 2. ove odluke može se izmeniti na osnovu rešenja donetog od nadležnog organa Fonda kojim se poništava, ukida ili zamenjuje rešenje o ostvarivanju prava doneto do dana stupanja na snagu Zakona o javnom dugu.

Član 4.

Ukupan iznos potraživanja po svakom korisniku, deli se na četiri jednaka dela koji će se izmirivati po dinamici i uz obračun kamate utvrđen Zakonom o javnom dugu i to:
- u 2007. godini u visini 1/4 ukupnog iznosa potraživanja, uvećanog za iznos kamate obračunate po stopi od 8,5% na godišnjem nivou, koja se obračunava za period od 1. januara 2006. godine do dana isplate u 2007. godini;
- u 2008. godini u visini 1/4 ukupnog iznosa potraživanja uvećanog za iznos kamate obračunate po stopi od 8,5% na godišnjem nivou, koja se obračunava za period od 1. januara 2006. godine do dana isplate u 2008. godini;
- u 2009. godini u visini od 1/4 ukupnog iznosa potraživanja uvećanog za iznos kamate obračunate po stopi od 8,5% na godišnjem nivou, koja se obračunava za period od 1 januara 2006. godine do dana isplate u 2009. godini;
- u 2010. godini u visini 1/4 ukupnog iznosa potraživanja uvećanog za iznos kamate obračunate po stopi od 8,5% na godišnjem nivou, koja se obračunava za period od 1. januara 2006. godine do dana konačne isplate.
Obračun kamata iz stava 1. ovog člana vršiće se do datuma izmirivanja obaveza korisnicima prava, utvrđenih aktima Vlade Republike Srbije, donetim u skladu sa Zakonom o javnom dugu.

Član 5.

O visini ukupnog potraživanja, bez obračuna pripadajuće kamate, korisnici prava se obaveštavaju na uputnici, odnosno na izvodu tekućeg računa, prilikom isplate penzije za mesec mart 2006. godine.

Član 6.

Ovlašćuje se direktor Fonda da na pisani zahtev Vlade Republike Srbije ili nadležnog ministarstva može preuzimati mere i radnje koje nisu predviđene ovom odlukom u vezi sa sprovođenjem Zakona o javnom dugu, o čemu će naknadno izvestiti Upravni odbor Fonda.

Član 7.

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Broj 9622/5
U Beogradu, 15. novembra 2005. godine
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika
Predsednik, Dragoljub Šišić, s.r.