Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 57. stav 3. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O NAČINU SPROVOĐENjA PRINUDNE NAPLATE S RAČUNA KLIJENTA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 58 od 28. maja 2004, 116/04, 122/04, 109/2005, 8/2006, 42/2006 i 67/2006, 69/06, 71/07, 27/09, 101/09, 48/10, 87/10)

1.
Ovom odlukom utvrđuje se način sprovođenja prinudne naplate s računa klijenta koji se vodi kod banke u skladu s čl. od 47. do 49. Zakona o platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon).
Pod klijentom, u smislu ove odluke, podrazumeva se dužnik - pravno lice koji ima račun kod banke, uključujući i banku koja ima račun kod Narodne banke Srbije, kao i fizičko lice koje obavlja delatnost a s čijeg se računa vrši prinudna naplata.
1a
Za izvršenje osnova i naloga za prinudnu naplatu koriste se sva dinarska sredstva klijenta koja se kao depozit po viđenju vode na dinarskim računima kod banke, kao i dinarska protivvrednost deviznih sredstava kod banke, osim sredstava čije je izvršenje izuzeto zakonom, sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa - sredstva koja se vode na posebnom računu (donacije i humanitarna pomoć, životno osiguranje, prihodi od privatizacije, sredstva za formiranje robnih rezervi, sredstva samodoprinosa, sudski depoziti i sredstva budžeta za isplatu premija, subvencija i regresa), oročenih sredstava, kao i sredstava izdvojene devizne obavezne rezerve obračunate na iznos obaveza po osnovu devizne štednje položene kod banaka posle 30. juna 2001. godine.
2.
Osnovi za prinudnu naplatu iz člana 47. stav 1. tač. 1. i 2. Zakona (izvršna rešenja poreskih, carinskih i drugih nadležnih organa, izvršna sudska rešenja, drugi izvršni naslovi i zakonska ovlašćenja) dostavljaju se Narodnoj banci Srbije - Prinudnoj naplati - Odseku za prijem osnova i naloga prinudne naplate u Kragujevcu (u daljem tekstu: Prinudna naplata u Kragujevcu).
Posle prijema osnova za prinudnu naplatu iz stava 1. ove tačke, Prinudna naplata u Kragujevcu je obavezna da bez odlaganja sprovede postupak provere podataka za nesmetano sprovođenje prinudne naplate, odnosno proveri:
1) da je u pitanju osnov za naplatu iz člana 47. stav 1. tač. 1. i 2. Zakona za čije je izvršenje propisana njena nadležnost (nalog Narodnoj banci Srbije);
2) da osnov za prinudnu naplatu sadrži utvrđene podatke za izvršenje.
Pod utvrđenim podacima za izvršenje u smislu stava 2. odredba pod 2 ove tačke podrazumevaju se:
- naziv donosioca rešenja, broj i datum rešenja; naziv, brojevi tekućih računa, poreski i matični broj dužnika; naziv, adresa i tekući račun poverioca; iznos obaveze (glavni dug, kamata i troškovi); iznos na koji se i period za koji se obračunava kamata (od kog i do kog datuma teče rok za obračun kamate), po kojoj se kamatnoj stopi i kojom metodom vrši obračun kamate; potpis i pečat organa koji je doneo rešenje; ako je poverilac fizičko lice koje ne obavlja delatnost - naziv banke, broj njegovog tekućeg računa;
- propisan model i poziv na broj odobrenja za osnove po kojima su nalaže naplata u korist računa propisanih planom računa za uplatu javnih prihoda, kao i oznaka da žalba ne odlaže prinudnu naplatu; prinudna naplata carine i ostalih carinskih dažbina sprovodi se i na osnovu deklaracije po kojoj je izvršeno carinjenje (koja sadrži klauzulu izvršnosti ako se u postupku carinjenja ne donosi rešenje), kao i na osnovu obračuna carinskih dažbina u putničkom prometu;
- (brisano)
- rešenje nadležnog organa o zabrani raspolaganja sredstvima dužnika, kao i rešenje suda o određivanju privremene, odnosno prethodne mere: naziv, matični i poreski broj dužnika, kao i nalog da Narodna banka Srbije sprovede rešenje.
Ako osnov za prinudnu naplatu sadrži podatke za nesmetano sprovođenje te naplate, Prinudna naplata u Kragujevcu sprovodi prinudnu naplatu.
Ako osnov za prinudnu naplatu nije iz stava 1. ove tačke ili ne sadrži sve podatke iz stava 2. te tačke - istog dana se vraća izdavaocu, uz propratno pismo u kome se navode razlozi vraćanja.
3.
Prinudna naplata u Kragujevcu vodi evidenciju o primljenim i vraćenim osnovima za prinudnu naplatu prema redosledu iz člana 47. stav 1. tač. 1. i 2. Zakona i datumu njihovog prijema, koja sadrži sledeće podatke:
- redni broj,
- datum prijema osnova,
- naziv, matični i poreski broj dužnika,
- broj računa za izvršenje,
- naziv donosioca, naziv i broj osnova,
- naziv poverioca-primaoca i broj njegovog računa,
- iznos na koji glasi osnov,
- datum konačnog izvršenja osnova,
- napomenu uz vraćeni osnov, razlog za to i datum,
- datum zabrane.
Pored evidencije iz stava 1. ove tačke, Prinudna naplata u Kragujevcu vodi i evidenciju o primljenim nalozima iz člana 47. stav 1. tačka 3. Zakona.
4.
Posle unosa osnova za prinudnu naplatu iz tačke 2. ove odluke za dužnike koji kod Prinudne naplate u Kragujevcu nemaju evidentirane obaveze do stupanja na snagu te odluke, Narodna banka Srbije - Prinudna naplata u Beogradu (u daljem tekstu: Prinudna naplata u Beogradu) istog dana, elektronskom porukomSMT719, nalaže banci koja je označena kao prva u tom osnovu da odmah izvrši nalog za prinudnu naplatu sa svih dinarskih računa dužnika kod te banke.
Banka je obavezna da elektronsku porukuSMT719 izvrši u celosti, a ne delimično i da o tome obavesti Prinudnu naplatu u Beogradu elektronskom porukomSMT720. Ako na računu, odnosno računima dužnika nema sredstava za izvršenje naloga iz stava 1. ove tačke ili ih nema dovoljno, banka je dužna da po svim elektronskim porukamaSMT719 koje nije izvršila o tome odmah obavesti Prinudnu naplatu u Beogradu elektronskom porukomSMT720 sa iznosom 0,00. Kad primi ispravnu/neispravnu elektronsku porukuSMT720 sa iznosom 0,00, Prinudna naplata u Beogradu stornira nalog iz stava 1. ove tačke i svim bankama šalje elektronsku porukuSMT711, odnosnoSMT713 - da blokiraju sve dinarske i devizne račune tog dužnika i da, dok traje blokada matičnog broja, ne mogu otvarati nove račune tom dužniku.
Ako banka izvrši nalog iz stava 1. ove tačke i pošalje neispravnu elektronsku porukuSMT720, Prinudna naplata u Beogradu šalje banci elektronsku porukuSMT796 s kodom greške. Ako banka ne otkloni grešku i ne dostavi ispravnu elektronsku porukuSMT720, Prinudna naplata u Beogradu stornira nalog iz tog stava u 9.15 časova narednog radnog dana i svim bankama šalje elektronsku porukuSMT711, odnosnoSMT713 - da blokiraju sve dinarske i devizne račune tog dužnika i da, dok traje blokada matičnog broja, ne mogu otvarati nove račune tom dužniku.
Ako se osnov za prinudnu naplatu ne izvrši s računa koji je naveden u tom osnovu a odnosi se na matični broj koji je isti za veći broj dužnika (sindikati, skupštine stanara, udruženja građana, verske organizacije i dr.) - prinudna naplata se dalje sprovodi dostavljanjem banci dužnika naloga, na Obrascu 8, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.
5.
Nakon blokiranja računa dužnika, banke su obavezne da elektronskom porukomSMT718 odmah dostave informaciju o stanju sredstava na računima klijenta (dinarskim, depozitnim i deviznim), kao i o svim narednim promenama stanja sredstava.
Elektronska porukaSMT718, u polju 71830 ima oznakuDDV(dinarski depozit po viđenju) i podatak o ukupnom iznosu dinara na depozitnom avista računu.
Elektronska porukaSMT718, u polju 71830, ima oznaku DPD (dinarska protivvrednost deviza) i podatak o ukupnom iznosu dinarske protivvrednosti deviza, i to po kupovnom kursu banke za devize iz važeće kursne liste u trenutku slanja poruke. Elektronske porukeSMT718 koje sadrže dinarsku protivvrednost deviznih sredstava Narodna banka Srbije prima od banaka svakog radnog dana od 9.30 do 16.00 časova.
Banka u postupku prinudne naplate, i to za dužnika koji nema otvoren dinarski račun kod te banke, u elektronskoj poruciSMT718, u polje 71820 upisuje dinarski račun koji je otvoren za prenos dinarske protivvrednosti deviza s deviznih računa klijenta, odnosno za prenos dinara s depozitnih avista računa. Ovaj račun se ne prijavljuje u jedinstveni registar računa banaka (RIR), koji vodi Narodna banka Srbije, i na kraju dana saldo na tom računu mora biti nula.
Zahtev za prenos sredstava s blokiranog računa Prinudna naplata u Beogradu (porukomSMT719) daje svim bankama u kojima dužnik ima sredstva na dinarskim računima, i to srazmerno stanju na tim računima. Ako na dinarskim računima nema sredstava za izvršenje naloga za prinudnu naplatu ili ih nema dovoljno, izvršenje se nalaže svim bankama kod kojih dužnik ima otvorene devizne račune, i to srazmerno stanju sredstava na tim računima.
Banke su dužne da, na osnovu primljene elektronske porukeSMT719, odmah prenesu sredstva s računa dužnika na račun naveden u toj poruci i o tome elektronskom porukomSMT720 odmah obaveste Prinudnu naplatu u Beogradu.
Ako banka ne izvrši nalog iz stava 4. ove tačke ili ne pošalje ispravnu elektronsku poruku