Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 2. a u vezi sa članom 65. stav 1. Zakona o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine ("Službeni list APV", broj: 6/2002) i člana 21. stav 1. tačka 2. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine,
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, na sednici održanoj 23. oktobra 2002. godine donela je

ODLUKU

O NAČINU RADA STUDENTSKIH CENTARA SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 18 od 8. novembra 2002, 19/06)

OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao osnivač studentskih centara sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajina), ovom odlukom uređuje način rada studentskih centara sa sedištem na teritoriji Pokrajine, način korišćenja usluga studentskih centara i druga pitanja za obavljanje delatnosti studentskih centara.

Član 2.

Pravo na korišćenje usluga smeštaja i ishrane u studentskom centru sa sedištem na teritoriji Pokrajine imaju, saglasno zakonu kojim se uređuje oblast učeničkog i studentskog standarda, studenti državljani Republike Srbije.
Studenti, strani državljani, mogu koristiti usluge smeštaja i ishrane u studentskom centru, ako su stipendisti Republike Srbije na osnovu međudržavnih sporazuma.

Obavljanje delatnosti

Član 3.

U obavljanju delatnosti utvrđene zakonom studentski centar:
- stvara studentima povoljne uslove za obrazovanje i razvija radne, kulturne i higijenske navike kod studenata,
- razvija kod studenata smisao za kolektivni život,
- izrađuje kod studenata navike za kulturno-stvaralačko korišćenje slobodnog vremena, i sportsko-rekreativne aktivnosti,
- razvija kod studenata etničku i versku toleranciju i obezbeđuje ostvarivanje ustavom zagarantovanih ljudskih sloboda i prava,
- preduzima mere za jačanje poverenja i sprečava ponašanja koja narušavaju atmosferu međuetničke tolerancije i prava na razlikovanje,
- organizuje tribine sa programima u funkciji međusobnog upoznavanja, razvoja kreativnosti, takmičenja, edukacije za toleranciju i interkulturalnost, kulturno-zabavni život studenata i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Razvojno-stvaralački programi studentskog centra

Član 4.

Studentski centar ostvaruje sa studentima razvojno-stvaralačke programe koje utvrđuje prema potrebama i interesovanjima studenata.
Studentski centar donosi razvojno-stvaralačke programe u saradnji sa studentskom organizacijom, uz saglasnost pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove učeničkog i studentskog standarda.

Član 5.

Studentski centar organizuje kulturno-zabavnu aktivnost studenata i sportsko-rekreativne aktivnosti studenata samostalno ili u saradanji sa drugim ustanovama i organizacijama.

Godišnji program rada

Član 6.

Studentski centar donosi petogodišnji program razvoja delatnosti smeštaja i ishrane uz saglasnost Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Studentski centar donosi do 1. oktobra godišnji program rada za narednu školsku godinu.
Godišnji program rada i izveštaj o ostvarivanju ovog programa studentski centar dostavlja pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove učeničkog i studentskog standarda u roku od 30 dana od dana donošenja odnosno usvajanja.
Na godišnji program rada i na izveštaj o ostvarivanju ovog programa saglasnost daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Statusne promene i promene delatnosti

Član 7.

Studentski centar može izvršiti statusne promene, promeniti naziv, sedište i delatnost samo uz prethodnu saglasnost Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Služba za razvojno-stvaralački program

Član 8.

Studentski centar organizuje samostalno ili u saradnji sa srednjim školama i studentskim organizacijama službu za razvojno stvaralačke programe.

Stručni saradnici

Član 9.

Razvojno-stvaralački program sa studentima u studentskom centru može ostvarivati samo lice sa visokim obrazovanjem i položenim stručnim ispitom (u daljem tekstu: stručni saradnik).

Član 10.

Stručni ispit polažu stručni saradnici na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu po programu predviđenom za vaspitače u domovima učenika.

Član 11.

Studentski centar donosi plan i program stručnog usavršavanja stručnih saradnika.
Stručno usavršavanje stručnih saradnika se ostvaruje u okviru 40-časovne radne sedmice.
Studentski centar je obavezan da vodi evidenciju učestvovanja stručnih saradnika u stručnom usavršavanju.

Član 12.

Stručno usavršavanje stručnih saradnika obuhvata: produbljivanje stručnih znanja, pedagoških i psiholoških znanja i edukaciju za negovanje kod studenata odnosa tolerancije i multikulturalnosti.

Korišćenje usluga studentskog centra

Član 13.

Studenti se primaju u studentski centar od 1. oktobra do 15. jula naredne godine.
Studentski centar zaključuje ugovor sa studentom koji je primljen u centar.
Ugovorom se utvrđuju međusobna prava i obaveze potpisnika ugovora u korišćenju usluga studentskog centra. Ugovor obavezno sadrži vreme korišćenja usluga studentskih centara.

Član 14.

Student, koji za vreme letnjeg raspusta ima obaveze utvrđene nastavnim planom i programom više škole i fakulteta, ima pravo da koristi usluge studentskog centra, pod istim uslovima kao u vremenu od 1. oktobra do 15. jula, za vreme dok mu traju obaveze.
Studentski centar određuje objekat za smeštaj studenata iz stava 1. ovog člana.
Student koristi pravo iz stava 1. ovog člana na osnovu potvrde više škole i fakulteta.
Studentski centar zaključuje ugovor sa studentom koji koristi usluge po osnovu stava 1. ovog člana. Ugovor obavezno sadrži vreme korišćenja usluga studentskog centra.
Za korišćenje usluga studentskog centra za vreme letnjeg raspusta student je u obavezi da pre isteka roka korišćenja usluga utvrđenih u ugovoru dostavi potvrdu da ima obaveze po nastavnom planu i programu više škole ili fakulteta.

Član 15.

U vreme septembarskog ispitnog roka, student ima pravo da koristi usluge studentskog centra u objektu koji odredi studentski centar pod uslovima iz člana 14. ove Odluke.
O korišćenju usluga studentskog centra iz stava 1. ovog člana zaključuje