Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 6. stav 2. Zakona o statističkim istraživanjima od interesa za celu zemlju ("Službeni list SFRJ", br. 39/77) i člana 59. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije i jedinstvenom monetarnom poslovanju narodnih banaka republika i narodnih banaka autonomnih pokrajina ("Službeni list SFRJ", br. 34/89 i 88/89), Savet guvernera donosi

ODLUKU

O NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVLjANjA, KONTROLI I OBRADI PODATAKA O KNjIGOVODSTVENOM STANjU RAČUNA BANAKA I DRUGIH FINANSIJSKIH ORGANIZACIJA

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 4/80, 8/89, 19/90)

1.
Banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: obveznici), dužne su da dostavljaju podatke o stanju računa iz svog knjigovodstva.
Vojni servis, kao specijalizovana organizacija u sastavu Narodne banke Jugoslavije, samostalno dostavlja podatke o stanju računa iz svog knjigovodstva.
2.
Pod bankom, u smislu ove odluke, podrazumeva se:
1) Narodna banka Jugoslavije, narodna banka republike i narodna banka autonomne pokrajine;
2) banke osnovane po Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Službeni list SFRJ", br. 10/89, 40/89 i 87/89);
3) Jugoslovenska banka za međunarodnu ekonomsku saradnju;
4) Vojni servis, kao specijalizovana organizacija u sastavu Narodne banke Jugoslavije.
Druge finansijske organizacije, u smislu ove odluke, su ostale finansijske organizacije utvrđene zakonom.
3.
Druga finansijska organizacija iz tačke 2. stav 2. ove odluke, koja je poverila banci da u njeno ime i za njen račun obavlja i evidentira bankarsko-kreditne poslove, nije dužna da dostavlja podatke predviđene ovom odlukom.
4.
Podaci o knjigovodstvenom stanju računa banaka i drugih finansijskih organizacija (u daljem tekstu: podaci) dostavljaju se na sledećim obrascima, i to:
1) knjigovodstveno stanje računa banaka i drugih finansijskih organizacija - na obrascu KNj-BIFO;
2) knjigovodstveno stanje računa deviznih rezervi - na obrascu KNj-DR.
5.
Na obrascu KNj-BIFO podatke dostavljaju svi obveznici iz tačke 2. ove odluke.
Na obrascu KNj-DR podatke dostavlja Narodna banka Jugoslavije.
6.
Obveznici mogu podatke da dostavljaju na magnetnoj traci umesto na obrascima navedenim u tački 4. ove odluke. Uz magnetnu traku se dostavlja i njen listing.
Podaci koji se dostavljaju na magnetnoj traci i njen listing moraju da ispunjavaju zahteve koji se daju u uputstvu za primenu ove odluke.
7.
Podaci se dostavljaju mesečno na posebnom obrascu, i to za stanje poslednjeg dana u mesecu za koji se podnosi izveštaj (u daljem tekstu: mesečni izveštaj), s tim što se prvi mesečni izveštaj ima podneti sa stanjem poslednjeg dana januara 1980. godine.
Upis podatka u mesečni izveštaj vrši se iz knjigovodstva koje je ažurirano i u kome su proknjižene sve poslovne promene za poslednji dan u mesecu, uključujući i izvod žiro-računa za taj dan.
Mesečni izveštaj koji se daje za mesec za koji se podnosi i periodični obračun, odnosno završni račun, sadrži stanje na računima pre zaključenih knjiženja.
8.
Obveznici su dužni da izvrše formalnu, računsku i suštinsku kontrolu podataka upisanih u mesečni izveštaj.
9.
Obveznici dostavljaju mesečni izveštaj narodnoj banci republike ili narodnoj banci autonomne pokrajine zavisno od toga na čijoj se teritoriji nalazi sedište obveznika koji podatke dostavlja.
10.
Jugoslovenska banka za međunarodnu ekonomsku saradnju, Vojni servis, Poštanska štedionica i Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina, mesečni izveštaj dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije.
11.
Narodne banke republika i narodne banke autonomnih pokrajina dužne su da izvrše proveru sprovođenja kontrole predviđene u tački 8. ove odluke i da logički iskontrolisanu magnetnu traku dostave Narodnoj banci Jugoslavije.
Logički iskontrolisana magnetna traka sadrži podatke za sve banke i druge finansijske organizacije na teritoriji jedne republike, odnosno autonomne pokrajine, kao i podatke odnosne narodne banke.
Podaci narodnih banaka republika i podaci narodnih banaka autonomnih pokrajina objedinjuju se sa podacima obveznika koji su svoje mesečne izveštaje dostavili Narodnoj banci Jugoslavije.
12.
Obveznici su dužni da do 8-og u mesecu dostave narodnoj banci mesečni izveštaj za protekli mesec.
Narodne banke republika i narodne banke autonomnih pokrajina dužne su da u roku od naredna tri radna dana dostave podatke Narodnoj banci Jugoslavije, tako je to predviđeno u tački 11. ove odluke.
Narodna banka Jugoslavije dužna je da prvog narednog dana izvrši zbirnu obradu podataka. Prve rezultate obrade u vidu bilansa banaka i drugih finansijskih organizacija Narodna banka Jugoslavije stavlja na raspolaganje narodnim bankama i drugim korisnicima informacija.
13.
Krajnji vezani rok za sve učesnike u sprovođenju ovog statističkog istraživanja je 12-ti u mesecu za protekli mesec. Ovaj se rok produžuje u određenim slučajevima, što se propisuje uputstvom za primenu ove odluke.
14.
Uputstvo za primenu ove odluke daje Narodna banka Jugoslavije. obrasci iz tačke 4. ove odluke su sastavni deo uputstva iz tačke 13. ove odluke.
14a. Odredbe ove odluke primenjuju se i na osnovne i udružene banke koje, na osnovu odredbe člana 82a. stav 4. Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama, mogu nastaviti da rade po odredbama Zakona o osnovama bankarskog i kreditnog sistema ("Službeni list SFRJ", br. 70/85, 9/86, 34/86, 72/86 i 65/87).
15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".