Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu 92. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 46/92, 16/93, 29/97, 59/98, 44/99 i 53/99), Savezna vlada donosi

ODLUKU

O NAČINU PODNOŠENjA PRIJAVA O ZAKLjUČENIM SPOLjNOTRGOVINSKIM POSLOVIMA I PODACIMA KOJE SADRŽE OBRASCI TIH PRIJAVA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 55/99 od 27. avgusta 1999; 68/99)

I. NAČIN PODNOŠENjA PRIJAVA O ZAKLjUČENIM SPOLjNOTRGOVINSKIM POSLOVIMA

1.
Preduzeće i drugo pravno lice registrovano za obavljanje poslova spoljnotrgovinskog prometa, preduzeća i druga pravna lica sa sedištem u slobodnoj zoni koja obavljaju spoljnotrgovinski promet i domaća fizička lica iz člana 4. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon) podnose prijavu o zaključenom spoljnotrgovinskom poslu (u daljem tekstu: prijava) Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu u šest primeraka. Original overene prijave Savezno ministarstvo za spoljnu trgovinu zadržava za svoje potrebe i dostavlja po jedan primerak Narodnoj banci Jugoslavije i Saveznoj upravi carina, a tri primerka vraća podnosiocu prijave. Jedan primerak prijave podnosi se nadležnoj carinarnici prilikom carinjenja robe.
Uz prijavu podnosi se odgovarajuća dokumentacija u skladu s propisima kojima se uređuju spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje (ugovor, dozvola, odobrenje, rešenje, pismena izjava izvoznika, odnosno uvoznika i sl.).
2.
Ako se prilikom kontrole podnesene prijave utvrde nedostaci koji ne predstavljaju povredu propisa, Savezno ministarstvo za spoljnu trgovinu će vratiti podnosiocu prijavu radi ispravke i dopune i odrediti rok za ispravke i dopune.
3.
Prihvatanje prijave Savezno ministarstvo za spoljnu trgovinu označava na samoj prijavi i prilozima, uz stavljanje datuma prihvatanja, pečata i potpisa ovlašćenog lica.
Prijave za uvoz robe razvrstane na kvote Savezno ministarstvo za spoljnu trgovinu, samo evidentira danom podnošenja, a momentom carinjenja robe evidentira iskorišćenost kvote.
4.
Ako se posle prihvatanja prijave izmeni domaći ili strani saugovarač u tom poslu, preduzeća i druga pravna lica i domaća fizička lica iz člana 4. Zakona dužna su da podnesu novu prijavu.
Ako je posle prihvatanja prijave došlo do promena u spoljnotrgovinskom poslu (promene cene, specifikacije, količine, kvaliteta, zemlje porekla, zemlje plaćanja, odnosno naplate, zemlje u koju se roba izvozi, odnosno iz koje se uvozi i dr.), osim do promene saugovarača, preduzeća i druga pravna lica i domaća fizička lica iz člana 4. Zakona dužna su da izvrše kod Saveznog ministarstva za spoljnu trgovinu odgovarajuću izmenu u podnesenoj prijavi (reklamacija podnesene prijave) u roku od 15 dana od dana nastale promene.
Izmena u podnesenoj prijavi, u smislu stava 2. ove tačke, vrši se podnošenjem Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu zahteva za izmenu prijave, u koji se unose samo podaci koji se menjaju s pozivom na broj i datum ranije podnete prijave.
Zahtev za izmenu prijave podnosi se u šest primeraka. Uz zahtev za izmenu prijave, podnosilac zahteva prilaže na uvid i primerak prvobitno prihvaćene prijave u kojoj se vrši izmena.
Uz zahtev za izmenu prijave Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu podnosi se, po potrebi i dokumentacija na osnovu koje je popunjen zahtev za izmenu prijave.
Savezno ministarstvo za spoljnu trgovinu odbiće da prihvati zahtev za izmenu prijave ako iz podataka u prijavi i priložene dokumentacije utvrdi da te izmene nisu u skladu s propisima.
5.
Preduzeća i druga pravna lica i domaća fizička lica iz člana 4. Zakona nisu dužna da Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu podnesu zahtev za izmenu prijave iz tačke 4. ove odluke ako promena ugovorne vrednosti zaključenog spoljnotrgovinskog posla ne prelazi 2%.
6.
Ako nadležna carinarnica prilikom carinjenja robe utvrdi da stvarno stanje robe u pogledu vrste, količine, vrednosti i oblika izvoza ili uvoza ne odgovara podacima navedenim u prijavi, preduzeće i drugo pravno lice i domaće fizičko lice iz člana 4. Zakona dužna su da, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti rešenja carinarnice kojim je naloženo podnošenje ispravne dokumentacije, izvrše izmenu prijave radi usklađivanja sa stvarnim stanjem robe.
7.
Ako se zaključeni spoljnotrgovinski posao raskine ili na drugi način prestane, uz zahtev za poništenje prijave Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu podnose se svi primerci prihvaćene prijave i izvršenih izmena te prijave koji se poništavaju.

II. PODACI KOJE SADRŽE OBRASCI PRIJAVA O ZAKLjUČENIM SPOLjNOTRGOVINSKIM POSLOVIMA

8.
Prijavljivanje zaključenih poslova izvoza robe i usluga vrši se na obrascu 1, a prijavljivanje zaključenih poslova uvoza robe i usluga - na obrascu 2 prijave, koji su odštampani uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.
9.
Ako je jednim ugovorom sa stranim saugovaračem predviđeno više vrsta spoljnotrgovinskog posla, ako se roba izvozi u više zemalja odnosno uvozi iz više zemalja, ako je izvoz robe, odnosno uvoz robe praćen izvozom usluga, odnosno uvozom usluga vezanih za taj izvoz robe, odnosno uvoz robe, ako se naplata izvoza, odnosno plaćanje uvoza vrši na više načina ili preko više ovlašćenih banaka, podnosi se onoliko prijava koliko ima vrsta spoljnotrgovinskog posla, zemalja izvoza, odnosno zemalja uvoza, zemalja porekla, načina naplate, odnosno načina plaćanja i banaka. Kod izvoza, odnosno uvoza na kredit, ako se jedan deo naplaćuje, odnosno plaća u gotovom, podnose se dve prijave: jedna za kreditni deo naplate, odnosno plaćanja, a druga za gotovinski deo naplate, odnosno plaćanja.
Sve prijave imaju isti broj zaključenog ugovora iz kontrolnika preduzeća koji se vodi na osnovu člana 44. Zakona o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: kontrolnik preduzeća), a razlikuju se po podbroju broja tog ugovora.
10.
Prijava sadrži dva dela - osnovni i posebni. U osnovnom delu su opšti podaci koji se odnose na prijavljivanje zaključenog ugovora, a u posebnom delu - podaci o konkretnom proizvođaču - vlasniku, odnosno korisniku robe ili usluge i o vrsti robe, odnosno usluge koja je predmet ugovora.
Ako se jednom prijavom prijavljuje više od dva proizvođača - vlasnika, odnosno više od dva korisnika robe ili usluge, više od dve vrste robe s različitim tarifnim oznakama iz Spiska robe sa oblicima izvoza i uvoza iz Odluke o razvrstavanju robe na oblike izvoza i uvoza (u daljem tekstu: Spisak robe), ili više jedinica mere za istu vrstu robe uz obrazac 1 za izvoz i obrazac 2 za uvoz prilaže se i potreban broj obrazaca 1/B, odnosno obrazaca 2/B, u kojima se popunjava onoliko posebnih delova prijave koliko ima proizvođača - vlasnika, odnosno korisnika robe ili usluge, različitih vrsta robe ili različitih jedinica mere.
Zaglavlje obrasca 1/B popunjava se istim podacima iz rubrika 1, 2 i 3 obrasca 1, odnosno zaglavlje obrasca 2/B popunjava se istim podacima iz rubrika 1, 2 i 3 obrasca 2.
Iznad margine u levom gornjem uglu obrasca 1 i obrasca 2, kao i obrasca 1/B i obrasca 2/B, u šifarsko polje unosi se šifra Saveznog ministarstva za spoljnu trgovinu iz kodeksa šifara, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njegov sastavni deo.
11.
Podaci i druga saopštenja značajna za praćenje izvršenja spoljnotrgovinskog posla, ako nema dovoljno prostora u rubrici "Primedba" obrasca prijave, iskazuju se u posebnom prilogu u kome se navode broj i datum prijave na koju se odnose i koji je sastavni deo te prijave. Podatke i druga saopštenja u posebnom prilogu potpisuje i overava pečatom lice koje podnosi prijavu.

1. Izvoz robe i usluga

12.
Rubrike obrasca 1 prijave popunjavaju se na sledeći način:
1) u rubriku 1 (Šifra prijave), u prvo poglavlje upisuju se šifre:
(1) - za prijavljivanje zaključenog posla izvoza;
(2) - za izmene podataka prijavljenog posla izvoza;
(3) - za poništenje prijavljenog posla izvoza;
(4) - za svođenje prijavljenog posla izvoza po završenom poslu.
U drugo polje dužine jednog mesta upisuje se redni broj podnesene izmene podataka, i to samo kada je prvo polje popunjeno šifrom (2);
2) u rubriku 2 (Izvoznik i oblik svojine) upisuju se naziv, sedište i adresa preduzeća koje prijavljuje izvoz. U prvo polje upisuje se matični broj izvoznika iz jedinstvenog registra preduzeća razvrstanih po delatnostima, koji vodi nadležni zavod za statistiku, odnosno broj prema republičkoj, odnosno pokrajinskoj pripadnosti domaćeg fizičkog lica iz člana 4. Zakona.
U drugo polje upisuje se šifra oblika svojine iz Kodeksa šifara (ovo polje ne popunjava