Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Ovaj tekst sadrži sledeće propise:
1. ODLUKA O NAČINU PRINUDNE NAPLATE S RAČUNA KLIJENTA ("Sl. list SRJ", br. 29 od 24. maja 2002; 67/02)
2. UPUTSTVO ZA SPROVOĐENjE ODLUKE O NAČINU PRINUDNE NAPLATE S RAČUNA KLIJENTA ("Sl. list SRJ", br. 67 od 13. decembra 2002)
-------------------

***

Na osnovu člana 57. stav 3. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O NAČINU PRINUDNE NAPLATE S RAČUNA KLIJENTA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 29 od 24. maja 2002; 67/02)

1. Ovom odlukom utvrđuje se način prinudne naplate s računa klijenta koji se vodi kod banke.
2. Pod klijentom, u smislu ove odluke, podrazumeva se dužnik - pravno lice koje ima račun kod banke, uključujući i banku koja ima račun kod Narodne banke Jugoslavije, odnosno druge banke, kao i fizičko lice koje obavlja delatnost a s čijeg se računa vrši prinudna naplata.
3. Bankom u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. tačka 10. odredbe pod a) i b) Zakona o platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon).
4. Prinudna naplata s računa klijenta vrši se na način i pod uslovima propisanim u čl. od 47. do 49. Zakona.
5. Za izvršavanje osnova i naloga za prinudnu naplatu koriste se sva sredstva klijenta bez obzira na to da li se njegovi računi vode u jednoj banci ili u više banaka, uključujući i sredstva na deviznim računima, izražena u dinarskoj protivvrednosti, osim sredstava čije je izvršenje izuzeto sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa.
6. Nalozi za prinudnu naplatu iz člana 47. stav 1. tač. 1. i 2. Zakona dostavljaju se Narodnoj banci Jugoslavije.
Narodna banka Jugoslavije, posle prijema naloga iz stava 1. ove tačke, obavezna je da na njih unese vreme prijema (datum, čas i minut) i da, bez odlaganja, sprovede neophodan postupak provere, kojim utvrđuje:
- da je u pitanju osnov za naplatu iz člana 47. stav 1. tač. 1. i 2. Zakona za čije je izvršenje propisana njena nadležnost;
- da osnov za naplatu sadrži sve elemente potrebne za pravilno izvršenje;
- da se osnov za naplatu odnosi na klijenta - pravno lice, odnosno fizičko lice koje obavlja delatnost, a koje ima račun kod banke.
Ako ne sadrži sve elemente potrebne za pravilno izvršenje, ili njegovo izvršenje nije u nadležnosti Narodne banke Jugoslavije - osnov za naplatu se istog dana vraća izdavaocu, uz propratno pismo u kome se navode razlozi vraćanja.
7. Nalozi za prinudnu naplatu iz člana 47. stav 1. tačka 3. Zakona dostavljaju se banci navedenoj u tom nalogu i izvršavaju prvenstveno s računa kod te banke.
Ako na računima klijenta kod banke iz stava 1. ove tačke nema dovoljno sredstava za izvršenje naloga iz tog stava, banka kojoj je nalog podnet na izvršenje, odnosno banka navedena u nalogu poverioca obavezna je da, bez odlaganja, o tome elektronski obavesti Narodnu banku Jugoslavije - radi evidentiranja neizvršenih naloga i radi blokade sredstava na računima klijenta koji se vode kod drugih banaka. Ta banka istovremeno Narodnoj banci Jugoslavije elektronski dostavlja podatke sa neizvršenih naloga, uključujući i podatke s naloga po kojima je izvršena delimična naplata, uz oznaku vremena prijema (datum, čas i minut).
Banka je obavezna da istovremeno blokira sve račune klijenta koji se vode kod te banke i da o stanju sredstava klijenta obavesti Narodnu banku Jugoslavije.
8. Narodna banka Jugoslavije vodi evidenciju o neizvršenim osnovima za naplatu - po prioritetima i vremenu prijema, kao i evidenciju o ukupnom iznosu osnova za naplatu (glavni dug, dug uvećan za kamatu obračunatu do dana prijema osnova na naplatu, troškovi i sl.).
Narodna banka Jugoslavije odmah obaveštava sve banke kod kojih klijent ima otvorene račune i nalaže im da blokiraju sve račune klijenta koji se vode kod tih banaka.
Narodna banka Jugoslavije istovremeno elektronski obaveštava i druge banke da klijentu iz stava 2. ove tačke ne mogu otvarati nove račune dok traje blokada tih računa.
Banka je dužna da, na zahtev Narodne banke Jugoslavije, odmah dostavi stanje sredstava na računima klijenta, kao i vreme (datum, čas) kada je to stanje utvrđeno. O blokadi računa klijenta, banka kod koje se vodi račun klijenta bez odlaganja obaveštava svoje organizacione delove.
9. Ako je sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa naložena zabrana raspolaganja sredstvima koja se vode kod banke, banka je obavezna da o toj zabrani odmah obavesti Narodnu banku Jugoslavije, uz dostavljanje odluke o tome.
10. Kada je na osnovima za naplatu, pored glavnog duga, određeno i plaćanje kamate i troškova a za naplatu celokupnog iznosa obaveza nema dovoljno sredstava - najpre se naplaćuju troškovi, zatim kamata i na kraju, glavni dug, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima ("Službeni list SFRJ", br. 29/78, 39/85 i 57/89) i "Službeni list SRJ", br. 31/93).
11. Narodna banka Jugoslavije nalog za prenos sredstava na račun naveden u nalogu daje banci koja je prva označena u osnovu za prinudnu naplatu i, prema redosledu, ostalim bankama navedenim u tom osnovu, a ako na računu banke, odnosno banaka navedenih u tom osnovu nema sredstava - izvršenje se nalaže drugim bankama u kojima dužnik ima sredstva na računima, i to proporcionalno prema stanju sredstava na tim računima.
12. O konačnom izvršenju naloga za prinudnu naplatu, Narodna banka Jugoslavije obaveštava banke, radi deblokade računa klijenata.
13. Posle izvršene naplate celokupnog iznosa iz osnova za naplatu, na samom osnovu za naplatu stavlja se datum izvršenja, kao i iznos plaćenih troškova, kamate i glavnog duga, i taj se osnov za naplatu odlaže u dokumentaciju kod Narodne banke Jugoslavije.
14. Narodna banka Jugoslavije vodi evidenciju po dužnicima, koja sadrži sledeće podatke:
1) naziv dužnika,
2) matični broj dužnika,
3) broj računa za izvršenje,
4) vreme prijema osnova za naplatu, odnosno naloga za uplatu javnih prihoda, odnosno naloga poverilaca (datum, čas i minut),
5) naziv izdavaoca, naziv i broj osnova za naplatu,
6) naziv i broj računa primaoca sredstava,
7) iznos na koji glasi osnov za naplatu, odnosno nalog poverioca,
8) datum i iznos delimičnog izvršenja,
9) datum i iznos konačnog izvršenja.
Narodna banka Jugoslavije može, za svoje potrebe, u evidenciji neizvršenih osnova za naplatu i naloga poverilaca obezbediti i druge podatke.
15. Narodna banka Jugoslavije obustaviće prinudnu naplatu i brisaće je iz evidencije ako primi rešenje, odnosno drugi odgovarajući akt o obustavi izvršenja te naplate.
15a. Osnovi za prinudnu naplatu primljeni do 31. decembra 2002. godine izvršavaće se prema redovima prioriteta utvrđenim propisima koji su važili do tog datuma.
16. Prinudnu naplatu, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije vrši do osnivanja organizacije za prinudnu naplatu, a najkasnije do 31. decembra 2003. godine.
17. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.

O. br. 20. maja 2002. godine, Beograd
Guverner Narodne banke Jugoslavije, Mlađan Dinkić, s.r.
***
Na osnovu člana 16a. stav 2. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97, 44/99 i 73/2000), a radi sprovođenja Odluke o načinu prinudne naplate s računa klijenta ("Službeni list SRJ", br. 29/2002), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENjE ODLUKE O NAČINU PRINUDNE NAPLATE S RAČUNA KLIJENTA

(Objavljeno u "Sl. listu SRJ", br. 67 od 13. decembra 2002)

1. Narodna banka Jugoslavije vodi evidenciju o redosledu naplate osnova za prinudnu naplatu iz člana 47. stav 1. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002) (u daljem tekstu: Zakon), prema prioritetu, danu i času prijema.
Evidencija iz stava 1. ove tačke vodi se po dužnicima i sadrži sledeće podatke:
1) naziv dužnika,
2) matični broj dužnika,
3) poreski broj dužnika,
4) brojeve računa dužnika,
5) vreme prijema osnova za prinudnu naplatu, naloga za uplatu javnih prihoda, odnosno naloga poverilaca (datum, čas i minut),
6) naziv izdavaoca, naziv i broj osnova za naplatu,
7) naziv i broj računa primaoca sredstava,
8) iznos na koji glasi osnov za naplatu, odnosno nalog poverioca,
9) datum i iznos delimičnog izvršenja,
10) datum i iznos konačnog izvršenja.
Narodna banka Jugoslavije može u evidenciji iz stava 1. ove tačke za svoje potrebe, obezbediti i druge podatke.
Osnovi za prinudnu naplatu
2. Za prinudnu naplatu javnih prihoda, nadležni državni organ donosi rešenje o prinudnoj naplati ili zaključak o dozvoli izvršenja.
Narodna banka Jugoslavije proverava da li rešenje o prinudnoj naplati, odnosno zaključak o dozvoli izvršenja sadrže sledeće elemente:
1) broj i datum rešenja o utvrđivanju obaveza;
2) naziv (firmu), adresu (sedište ili prebivalište), matični i poreski broj obveznika;
3) naziv i broj računa na koji se sredstva prenose;
4) iznos obaveze, kamatu, kamatne stope i period za koji se obračunava;
5) nalog da ona sprovede postupak prinudne naplate;
6) oznaku da prigovor, odnosno žalba ne zadržava izvršenje tog rešenja, odnosno zaključka;
7) potpis i pečat organa koji je doneo to rešenje, odnosno taj zaključak.
Narodna banka Jugoslavije proverava da li rešenje o zabrani raspolaganja sredstvima sa računa, koje je doneo organ iz stava 1. ove tačke, sadrži:
1) naziv, adresu, matični i poreski broj obveznika kome se određuje