Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 1. i člana 38. stav 1. tačka 4. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94 i 61/95) i člana 40. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 53/92, 16/93, 31/93, 32/94 i 61/95), zamenik guvernera Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O NAČINU I POSTUPKU NAPLATE ČEKOVA PO TEKUĆIM RAČUNIMA GRAĐANA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 25/96, 40/96, 36/2000)

1.
Učesnik u platnom prometu primljene čekove po tekućim računima građana, koje je banka trasirala, podnosi na naplatu:
- banci trasatu;
- banci depozitaru podnosioca čeka, koja je s bankom trasatom ugovorila prijem čekova, odnosno organizacionim jedinicama te banke označenim kao prijemno mesto;
- banci koja je s bankom trasatom ugovorila prijem čekova, odnosno njenim organizacionim jedinicama označenim kao prijemno mesto ako u mestu naplate nema banke depozitara.
Primljene čekove po tekućim računima građana, koje je trasirala Poštanska štedionica, učesnik u platnom prometu podnosi na naplatu Poštanskoj štedionici i organizacionim jedinicama Preduzeća PTT saobraćaja (u daljem tekstu: pošta).
2.
Pri naplati čekova iz tačke 1. ove odluke, učesnik u platnom prometu banci, odnosno pošti podnosi sledeću dokumentaciju:
1) specifikaciju čekova po tekućim računima građana, po trasatu (u daljem tekstu: specifikacija), u tri primerka - na formatu A4 i A5, koja se daje u prilogu ove odluke i njen je sastavni deo;
2) čekove građana, u skladu sa specifikacijom;
3) nalog za naplatu (Obrazac br. 43) na teret računa banke, a u korist računa podnosioca čeka, odnosno prijavu isplata (Obrazac br. 65) na teret računa Poštanske štedionice i opštu uplatnicu (Obrazac br. 10) u korist računa podnosioca čeka.
3.
Specifikacija iz tačke 2. odredba pod 1 ove odluke označava se rednim brojem specifikacije čekova.
Na nalozima za plaćanje iz tačke 2. odredba pod 3 ove odluke šifra plaćanja označava se brojem 817.
4.
Za iznose isplaćenih čekova drugih banaka, banka koja je primila ček ispostavlja nalog za naplatu (Obrazac br. 43) na teret računa trasata, a u korist svog računa. U rubriku "Poziv na broj (zaduženje)" unosi se ukupan broj specifikacija čekova u kojima su sadržani čekovi istog trasata i broj čekova sadržanih u svim specifikacijama koje se odnose na tog trasata.
Jedan primerak specifikacije, zajedno s čekovima, banka, odnosno pošta istog dana dostavlja trasatu.
5.
Banka, odnosno pošta kontroliše podnesene čekove, nalog za naplatu i prijavu za isplatu, opštu uplatnicu i specifikaciju čekova i njihov prijem overava na kopiji specifikacije, koju vraća podnosiocu.
5a.
Nalog za naplatu (Obrazac br. 43) po osnovu primljenih čekova po tekućim računima građana, i to u korist svog računa, a na teret računa banke trasata, odnosno Poštanske štedionice učesnik u platnom prometu može podneti Narodnoj banci Jugoslavije - najbližoj organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja.
Uz nalog za naplatu iz stava 1. ove tačke učesnik u platnom prometu podnosi dokumentaciju iz tačke 2. odredbe pod 2 i 3 ove odluke.
6.
Trasat koji ustanovi da je zaduženje njegovog računa izvršeno na osnovu čekova koji nisu izdati u skladu sa zakonom kojim se uređuje ček (istekao rok naplate čeka, ček nije popunjen u okviru propisanog limita ili ne sadrži sve propisane elemente), ili zbir čekova na specifikaciji ne odgovara iznosu iz naloga za naplatu, banci, pošti, odnosno Narodnoj banci Jugoslavije - organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja koja je čekove primila podnosi zahtev za ispravku zaduženja njegovog računa.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke podnose se čekovi, specifikacija i druga dokumentacija po kojima je izvršeno pogrešno zaduženje trasata.
Ako utvrdi da je zahtev trasata opravdan, banka, pošta, odnosno Narodna banka Jugoslavije - organizaciona jedinica Zavoda za obračun i plaćanja koja je pogrešno zadužila račun trasata obavezna je da to zaduženje stornira najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahteva.
Ako banka trasat s bankom koja prima čekove ugovori da se za iznos pogrešnog zaduženja iz ove tačke može direktno zadužiti račun banke koja je primila čekove, organizacionoj jedinici Zavoda kod koje se vodi njen žiro-račun dostaviće nalog za naplatu (Obrazac br. 43) na iznos tog zaduženja.
7.
Naloge iz tačke 2. odredba pod 3 ove odluke banka podnosi na izvršenje Narodnoj banci Jugoslavije - najbližoj organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja, a pošta nadležnoj organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja.
7a.
Narodna banka Jugoslavije - organizaciona jedinica Zavoda za obračun i plaćanja naloge za naplatu po osnovu primljenih čekova po tekućim računima građana neće izvršavati na teret računa banke trasata kojoj je rešenjem Narodne banke Jugoslavije oduzeta dozvola za rad.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, u roku od osam dana od dana donošenja rešenja iz tog stava, Narodna banka Jugoslavije - organizaciona jedinica Zavoda za obračun i plaćanja izvršavaće naloge za naplatu po osnovu primljenih čekova po tekućim računima građana ako su ti čekovi izdati u mestu naplate, odnosno u roku od 15 dana od dana donošenja tog rešenja - ako su čekovi izdati u drugom mestu.
O donetim rešenjima o oduzimanju dozvole za rad banke trasata, Narodna banka Jugoslavije obaveštavaće nosioce platnog prometa i učesnike u tom prometu preko organizacionih jedinica Zavoda za obračun i plaćanja.
8. Obrasci navedeni u ovoj odluci propisani su Uputstvom o obliku, sadržini i upotrebi instrumenata platnog prometa za plaćanja u zemlji ("Službeni list SRJ", br. 24/93, 57/93, 6/94, 63/94 i 37/95).
9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. jula 1996. godine.