Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 1. tačka 2) Zakona o Agenciji za osiguranje depozita ("Službeni glasnik RS", br. 61/05 i 116/08), člana 5, člana 9. st. 1. i 2. i člana 13. stav 4. Zakona o osiguranju depozita ("Službeni glasnik RS", br. 61/05 i 116/08) i člana 9. stav 1. tačka 8) Statuta Agencije za osiguranje depozita ("Službeni glasnik RS", broj 84/05),
Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita na sednici održanoj 29. decembra 2008. godine donosi

ODLUKU

O NAČINU OBRAČUNA I PLAĆANjA ZATEZNE KAMATE NA NEBLAGOVREMENO PLAĆENE OBAVEZE BANAKA PO OSNOVU PREMIJE OSIGURANjA DEPOZITA FIZIČKIH LICA, PREDUZETNIKA I MALIH I SREDNjIH PRAVNIH LICA

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 6 od 26 januara 2009, 18/13)

1.
Na neblagovremeno izmirenu obavezu po osnovu premije osiguranja depozita fizičkih lica, preduzetnika i malih i srednjih pravnih lica, koja se odnosi na dinarske depozite i koja se obračunava i plaća u dinarima, banka je dužna da plati zateznu kamatu, obračunatu u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje visina stope zatezne kamate.
2.
Na neblagovremeno izmirenu obavezu po osnovu premije osiguranja depozita koja se odnosi na devizne depozite i koja se obračunava i plaća u evrima, banka je dužna da plati zateznu kamatu u dinarima, obračunatu u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje visina stope zatezne kamate.
Zatezna kamata iz stava 1. ove tačke obračunava se na osnovicu u visini dospele a neizmirene premije na devizne depozite po stopi koja se primenjuje na dug u evrima i plaća se u dinarskoj protivvrednosti utvrđenoj po zvaničnom srednjem kursu koji važi na poslednji kalendarski dan obračunskog perioda na koji se odnosi.
3.
Zatezna kamata iz tačke 1. i tačke 2. stav 1. ove odluke se obračunava počev od narednog dana u odnosu na dan dospeća obaveze za plaćanje pa do dana izmirenja obaveze od strane banke.
Datum dospeća obaveze iz stava 1. ove tačke određuje se na osnovu Odluke Upravnog odbora Agencije kojom se utvrđuje sadržina Izveštaja koji banke dostavljaju Agenciji i način i rokovi obračuna i naplate premije osiguranja depozita ("Službeni glasnik RS", br. 1/11) i naznačen je na fakturi koju Agencija dostavlja banci u skladu sa istom.
4.
Obračun zatezne kamate u skladu sa tač. 1, 2. i 3. ove odluke vrši Agencija i isti dostavlja banci sa pozivom za uplatu zatezne kamate najkasnije u roku od pet dana od dana dostavljanja obračuna. Agencija na obračunu naznačava krajnji rok za uplatu obračunatog iznosa zatezne kamate.
Pod danom dostavljanja obračuna iz stava 1. ove tačke smatra se dan slanja obračuna banci od strane Agencije na jedan od sledećih načina: poštom, faksom i/ili elektronskim putem.
5.
Uplata zatezne kamate iz tačke 1. i tačke 2. stav 1. ove odluke vrši se na dinarski račun Agencije - Fonda za osiguranje depozita broj 780-639-38, koji se vodi kod Narodne banke Srbije.
6.
Odredbe iz tač. 1-5. ove odluke primenjuju se u slučaju neblagovremenog izmirenje obaveza po osnovu svih vrsta premije osiguranja depozita fizičkih lica utvrđenih članom 11. Zakona o osiguranju depozita.
7.
Ovlašćuje se direktor Agencije da donosi pojedinačna akta radi preciziranja i tumačenja odredbi iz tač. 1-6. ove odluke.
8. O izvršenju ove odluke staraće se direktor Agencije.
9. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.
10. Odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".
11. Objavljivanjem ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu obračuna i plaćanja zatezne kamate na neblagovremeno plaćene obaveze banaka po osnovu premije osiguranja fizičkih lica, objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 94/05.
O. broj OD-66/08
Predsednik Upravnog odbora, dr Slobodan Ilić, s.r.