Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/03 i 55/04), a u vezi s članom 38. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 62/06),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O NAČINU OBAVLjANjA POSLOVA U VEZI SA EFEKTIVNIM STRANIM NOVCEM IZMEĐU NARODNE BANKE SRBIJE I BANAKA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 27 od 21. aprila 2009, 107/09, 3/10)

1.
Ovom odlukom uređuje se način na koji Narodna banka Srbije obavlja s bankama poslove u vezi sa efektivnim stranim novcem - papirnim novcem (u daljem tekstu: efektiva).
Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju.
2.
Poslovima iz tačke 1. ove odluke smatraju se:
1) zamena efektive za devize u istoj valuti,
2) zamena deviza za efektivu u istoj valuti,
3) zamena efektive u jednoj valuti za efektivu u drugoj valuti,
4) zamena efektive u jednoj valuti za devize u drugoj valuti,
5) zamena deviza u jednoj valuti za efektivu u drugoj valuti,
6) zamena oštećene i vanopticajne efektive za opticajnu efektivu.
Efektivom i devizama iz stava 1. ove tačke smatraju se evro (EUR), švajcarski franak (CHF) i američki dolar (USD).
Narodna banka Srbije je dužna da bankama dostavi Standardne instrukcije za plaćanje.
Narodna banka Srbije prima efektivu kao opticajnu po poslovima iz stava 1, odredbe pod 1, 3 i 4, ove tačke, odnosno kao vanopticajnu ili oštećenu po poslu iz odredbe pod 6 tog stava (u daljem tekstu: kategorija efektive).
Vanopticajna efektiva koja je istovremeno i oštećena smatra se, u smislu ove odluke, vanopticajnom efektivom.
Oštećenom efektivom, u smislu ove odluke, smatra se efektiva iz tačke 23. ove odluke.
3.
Poslovi iz tačke 2. stav 1, odredbe od 1 do 5, ove odluke - vrše se za transakcije čija vrednost iznosi najmanje 10.000 evra (protivvrednost u drugoj valuti) predate efektive, odnosno uplaćenih deviza na devizni račun Narodne banke Srbije kod strane banke, pri čemu je minimalno pakovanje predate efektive paket novčanica (100 komada).
Posao iz tačke 2. stav 1, odredba pod 6, ove odluke vrši se za transakcije u kojima je minimalno pakovanje predate efektive paket novčanica (100 komada).
4.
Za zamenu efektive, odnosno deviza po poslovima iz tačke 2. stav 1. ove odluke, banka podnosi pismeni zahtev (u daljem tekstu: zahtev) Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove trezora (u daljem tekstu: Sektor) (Prilog 1), i to poseban zahtev za svaku vrstu posla - svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 časova. Ako banka zahtev podnese posle 15,00 časova, smatraće se da zahtev nije ni podnet.
U odnosu na datum, odnosno dan podnošenja zahteva - banka svoju obavezu može izvršiti istog datuma, odnosno dana ili u jedan od naredna dva radna dana. U suprotnom, smatraće se da zahtev nije podnet.
Ako zahtev, kao mesto predaje, odnosno preuzimanja efektive, sadrži nazive više filijala Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijale) - datum predaje, odnosno preuzimanja efektive mora biti isti.
5.
Zahtev se dostavlja na način propisan uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije, a može se dostaviti i faksom ili mejlom u slučaju prekida rada elektronskog sistema.
Banka je dužna da zahtev dostavi i u originalu, najkasnije u roku od tri dana od dana kad je zahtev podnet.
Zahtev mora potpisati zakonski predstavnik i zastupnik banke, odnosno lice koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: odgovorno lice u banci), a mora sadržati i pečat banke.
Zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.
6.
Zahtev po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 1 i 4, ove odluke sadrži poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, vrstu posla, mesto i datum predaje efektive, vrstu i iznos efektive koja se predaje, vrstu i iznos deviza, instrukciju za odobrenje deviznog računa banke kod korespondentske banke u inostranstvu (u daljem tekstu: strana banka) i podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa).
Zahtev po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 2 i 5, ove odluke sadrži poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, vrstu posla, vrstu i iznos efektive koja se preuzima i mesto preuzimanja, vrstu i iznos deviza koje će banka odobriti na račun Narodne banke Srbije kod strane banke, kao i podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa).
Zahtev po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 3 i 6, ove odluke sadrži poslovno ime i sedište banke, poreski identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, vrstu posla, mesto i datum predaje, odnosno preuzimanja efektive, vrstu i iznos te efektive, kao i podatke o osobi za kontakt (broj telefona i faksa).
7.
Sektor istog radnog dana kad je podnet zahtev obaveštava banku da li prihvata izvršenje posla, a obaveštava je i o datumu isplate efektive za poslove za koje je predviđena isplata efektive.
Obaveštenje iz stava 1. ove tačke dostavlja se na način propisan tačkom 5. stav 1. ove odluke, kao i u originalu.
8.
Ako Sektor prihvati izvršenje posla, banka je dužna da preda efektivu ili odobri devize na račun Narodne banke Srbije kod strane banke u roku iz tačke 4. stav 2. ove odluke.
Ako Sektor ne prihvati izvršenje posla - o tome obaveštava banku u roku i na način iz tačke 7. ove odluke.
9.
Efektivu po poslovima iz tačke 2. stav 1, odredbe pod 1, 3, 4 i 6, ove odluke Narodna banka Srbije prima, odnosno efektivu iz odredaba pod 2, 3, 5 i 6 tog stava isplaćuje u filijalama (Prilog 2) - svakog radnog dana od 9,00 do 15,30 časova.
10.
Banka je dužna da Sektoru dostavi spisak lica u banci koja su ovlašćena da predaju, odnosno preuzimaju efektivu (u daljem tekstu: ovlašćena lica banke), s deponovanim potpisima i podacima o imenu, prezimenu i jedinstvenom matičnom broju građana za ta lica. Ovaj spisak mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.
Banka je dužna da, istovremeno s dostavljanjem spiska iz stava 1. ove tačke, Sektoru elektronski dostavi (na kompakt disku, mejlom na adresu ovlascena.licaŽnbs.rs ili na drugi način) sledeće podatke o ovlašćenim licima banke: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, fotografiju i deponovani potpis.
11.
Ovlašćeno lice banke mora imati kod sebe ovlašćenje banke za predaju, odnosno preuzimanje efektive (u daljem tekstu: posebno ovlašćenje), kao i ličnu kartu ili pasoš (u daljem tekstu: lična isprava), radi identifikacije. Posebno ovlašćenje mora sadržati ime i prezime ovlašćenog lica banke, broj njegove lične isprave i jedinstveni matični broj građana, vrstu i iznos efektive koju predaje, odnosno preuzima, potpis odgovornog lica u banci i pečat banke.
Ovlašćeno lice banke dužno je da, prilikom predaje, odnosno preuzimanja efektive, posebno ovlašćenje preda zaposlenom u Narodnoj banci Srbije koji je ovlašćen da predaje, odnosno preuzima efektivu (u daljem tekstu: ovlašćeno lice Narodne banke Srbije) i da mu dV na uvid ličnu ispravu. U suprotnom, Narodna banka Srbije neće izvršiti preuzimanje, odnosno predaju efektive.
O promeni ovlašćenih lica banke, banka je dužna da obavesti Sektor, na način propisan tačkom 10. ove odluke, i to tri radna dana pre predaje, odnosno preuzimanja efektive.
12.
Banka je dužna da, vodeći računa o tome da lice novčanice bude okrenuto prema gore, efektivu koju predaje Narodnoj banci Srbije pakuje po vrstama, apoenima i kategoriji - u pakete od po 100 komada novčanica, na koje se stavlja karika za pakovanje novčanica. Ovi paketi pakuju se u svežnjeve od po 1.000 komada novčanica (10 paketa iste vrste, apoena i kategorije efektive).
Svežanj se pakuje mašinom za vezivanje (unakrsno, trakom za vezivanje novca) ili vakuumiranjem.
Novčanice iste vrste, apoena i kategorije efektive čiji je broj manji od 100 komada (u daljem tekstu: restl), banka pakuje na način predviđen za pakovanje paketa - i to isključivo za predaju Narodnoj banci Srbije po osnovima utvrđenim u tački 30. ove odluke.
Karika za pakovanje novčanica mora da sadrži poslovno ime i sedište banke, naziv organizacionog dela banke u kome je pakovana efektiva, vrstu i kategoriju efektive, apoene, broj komada i iznos, datum pakovanja i potpise brojača. Ispravljanje podataka na karici za pakovanje novčanica nije dozvoljeno.
13.
Efektivu upakovanu na način utvrđen u tački 12. ove odluke banka stavlja u amanete tako da bude bezbedna, a ako je potrebno vezivati amanet - koristi se isključivo sigurnosna veza. Na amanetu (sigurnosna kesa, kutija i sl.), odnosno sigurnosnoj vezi (ako je amanet vezivan) mora biti upisan serijski broj pakovanja, i to u bar kodu standarda CODE 128 (u daljem tekstu: bar kod). Prva tri