Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 19. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 24/98), 74/99 i 28/2000) i člana 46. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97 i 44/99), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O NAČINU OBAVLjANjA PLATNOG PROMETA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 40 od 25. avgusta 2000; 73/2000)

I. OSNOVNE ODREDBE

1.
Ovom odlukom propisuju se način i postupak obavljanja platnog prometa u zemlji u dinarima za pravna lica, preduzetnike i fizička lica (u daljem tekstu: učesnici u platnom prometu) koji plaćanja vrše preko računa.
2.
Pod načinom i postupkom obavljanja platnog prometa u smislu ove odluke podrazumevaju se ispostavljanje i dostavljanje naloga za plaćanje, prijem i kontrola naloga za plaćanje i izvršavanje tih naloga, međubankarski obračun, izveštavanje učesnika u platnom prometu i nosilaca platnog prometa, praćenje likvidnosti učesnika u platnom prometu i nosilaca platnog prometa, reklamacije i ispravke grešaka.

II. ZAJEDNIČKE ODREDBE

3.
Za plaćanja preko računa koriste se računi propisani Odlukom o Planu računa za obavljanje platnog prometa kod nosilaca platnog prometa ("Službeni list SRJ", br. 40/2000) i jedinstveni instrumenti platnog prometa propisani Odlukom o obliku, sadržini i korišćenju instrumenata platnog prometa za plaćanja u zemlji ("Službeni list SRJ", br. 40/2000).
4.
Plaćanja preko računa vrše se ispostavljanjem i dostavljanjem naloga za plaćanje na jedinstvenim instrumentima platnog prometa, na magnetnim nosiocima podataka, računarskom komunikacijom, odnosno elektronski, u skladu sa jugoslovenskim i međunarodnim standardima.

Ispostavljanje i dostavljanje naloga za plaćanje

5.
Nalog za plaćanje sa računa ispostavljaju:
1) vlasnici računa;
2) poverioci - na osnovu dospelih hartija od vrednosti i drugih instrumenata obezbeđivanja plaćanja, otvorenih akreditiva, drugih akceptiranih instrumenata platnog prometa ili ugovorenih ovlašćenja;
3) nosioci platnog prometa - na osnovu izvršnih sudskih rešenja, izvršnih rešenja poreskih, carinskih i drugih ovlašćenih organa i drugih izvršnih naslova, zakonskih i ugovornih ovlašćenja i svojih internih naloga, radi delimičnog izvršavanja naloga, naplate usluga, ispravke grešaka i sl.
6.
Učesnik u platnom prometu naloge za plaćanje dostavlja nosiocu platnog prometa kod koga ima otvoren račun - za plaćanja na teret tog računa.
7.
Ako učesnik u platnom prometu podnosi više naloga za plaćanje, dužan je da:
- uz njih priloži i popis iznosa pojedinačnih naloga za plaćanje i iskaže zbir tih iznosa (specifikacija naloga za plaćanje);
- iskaže zbir iznosa pojedinačnih naloga za plaćanje koje dostavlja elektronski ili na magnetnom nosiocu.
Sadržaj podataka koji se dostavljaju za zbir iznosa i pojedinačni nalozi za plaćanje koji se dostavljaju računarskom komunikacijom ili na magnetnom nosiocu dati su u prilozima uz Uputstvo o tehnološkim i tehničkim elementima u elektronskom platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 40/2000).
8.
Učesnik u platnom prometu dužan je da, najmanje jedanput mesečno, novčane obaveze izmirene kompenzacijom, asignacijom, cesijom ili na drugi način u skladu sa saveznim zakonom evidentira preko računa kod nosioca platnog prometa.
9.
Za naplatu čekova po tekućim računima građana, učesnik u platnom prometu podnosi:
- nalog za naplatu na teret računa banke, odnosno Poštanske štedionice trasata;
- specifikaciju čekova po tekućim računima građana, po trasatima;
- čekove građana, u skladu sa specifikacijom.
Primljene čekove po tekućim računima građana koje je trasirala banka, učesnik u platnom prometu podnosi banci trasatu ili banci koja je s tom bankom ugovorila prijem čekova, a čekove koje je trasirala Poštanska štedionica - Poštanskoj štedionici i organizacionim jedinicama preduzeća PTT saobraćaja.
10.
Učesnik u platnom prometu dužan je da gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplati kod nosioca platnog prometa kod koga ima otvoren račun ili kod drugog najbližeg nosioca platnog prometa - istog dana, a najkasnije narednog radnog dana.

Prijem i kontrola naloga za plaćanje

11.
Nosioci platnog prometa primaju od učesnika u platnom prometu naloge za plaćanje i drugu dokumentaciju ako su ispostavljeni u skladu sa propisima.
12.
Nalog za plaćanje koji nije ispostavljen u skladu sa propisima nosilac platnog prometa vraća podnosiocu i, na njegov zahtev, narednog dana od dana podnošenja zahteva, pismeno obrazlaže razloge za vraćanje naloga.
Nalozima za plaćanje koji nisu ispostavljeni u skladu sa propisima smatraju se i nalozi na kojima je vršeno precrtavanje, dopisivanje i ispravljanje, kao i nalozi koji su netačno i nepotpuno popunjeni.

Izvršavanje naloga za plaćanje

13.
Plaćanje između učesnika u platnom prometu vrši se do visine pokrića na računu sa koga se vrši to plaćanje.
Pod pokrićem u smislu stava 1. ove tačke podrazumeva se stanje sredstava na računu od prethodnog dana, sredstva prispela i evidentirana u toku dana (dnevni priliv), umanjeni za izvršena plaćanja (dnevni odliv) od momenta utvrđivanja pokrića.
14.
Nalozi za plaćanje koje ispostavljaju vlasnik računa, poverilac i nosilac platnog prometa izvršavaju se sa računa na koje su ispostavljeni prema datumu dospeća, vremenu i redosledu prijema ili propisanom redosledu, ako zakonom nije drukčije propisano.
15.
Ako za izvršenje naloga za plaćanje nema dovoljno sredstava, nosilac platnog prometa nalog izvršava delimično - internim nalogom, do visine raspoloživih sredstava na računu.
16.
Nosilac platnog prometa izvršava naloge za naplatu iz svih sredstava učesnika u platnom prometu koja se vode na računima kod tog nosioca, osim ako izvršenje tih sredstava nije izuzeto zakonom i ako na teret tih sredstava nisu izdati instrumenti plaćanja.
17.
Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) vrši naplatu naloga poverioca i nosioca platnog prometa sa bilo kog računa pravnog lica i preduzetnika na kome ima sredstava kod nosioca platnog prometa koji je likvidan - na osnovu podataka o stanju računa pravnog lica i preduzetnika kod nosilaca platnog prometa i na način predviđen Odlukom o načinu naplate sa računa učesnika u platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 40/2000).
18.
Plaćanje je izvršeno kad nosilac platnog prometa prenese sredstva na račun učesnika u platnom prometu kome su sredstva upućena.

Međubankarski obračun

19.
Naloge primljene od banaka za međubankarski obračun Zavod izvršava do visine pokrića na žiro-računa banke.
Nalozi za plaćanja po bruto obračunu izvršavaju se do visine raspoloživih sredstava na žiro-računu banke u momentu prijema naloga.
20.
Međubankarski obračun naloga za plaćanje koji nisu primljeni na izvršenje po bruto obračunu, Zavod izvršava po neto obračunu, u kome se neto obračuni za svakog nosioca platnog prometa evidentiraju odvojeno.
Zavod naloge za plaćanje prima u neto obračun do 15.00 sati. Nalozi za plaćanje po neto obračunu izvršavaju se do visine pokrića na žiro-računu tog nosioca.
21.
Zavod neto obračun vrši kontinuirano, s tim da konačni obračun mora biti završen do 20.00 sati.
Ako ima neizvršenih naloga za plaćanje koji se izvršavaju po bruto obračunu, Zavod ih izvršava u poslednjem neto obračunu.
22.
Za neizvršene naloge za plaćanje nosilac platnog prometa može obezbediti pokriće na obračunskom računu u vremenu od 8.00 do 18.00 sati. Ako se pokriće ne obezbedi u tom vremenu, ti će se nalozi, posle konačnog obračuna, smatrati neizvršenim nalozima za plaćanje.
Konačno evidentiranje sredstava na obračunskim računima nosilaca platnog prometa Zavod vrši na kraju dana i ta sredstva prenosi na njihov žiro-račun.
Zavod bankama omogućava stalan uvid u stanje sredstava na njihovom žiro-računu i obračunskom računu, kao i stalan uvid u stanje neizvršenih naloga za plaćanje.

Izveštavanje učesnika u platnom prometu

23.
Dnevne promene po izvršenim nalozima za plaćanje po svakom računu učesnika u platnom prometu evidentiraju se na tim računima zbirno (ukupna zaduženja i ukupna odobrenja), uz obezbeđivanje podataka za potrebe informisanja.
24.
Izveštaj o izvršenom platnom prometu (izvod) treba da sadrži:
- naziv nosioca platnog prometa koji izveštaj dostavlja, broj izveštaja i datum promene;
- broj računa, naziv i sedište učesnika u platnom prometu za čiji se račun daje izveštaj;
- izveštaj o zaduženju, odnosno odobrenju sa svim podacima sa pojedinačnih naloga za plaćanje - originalan ili reprodukovan;
- podatke o stanju sredstava prethodnog dana, ukupan iznos dnevnih promena (duguje i potražuje) i stanje sredstava na kraju tog dana.
Izgled i sadržaj Izveštaja o izvršenom platnom prometu (izvoda) dati su u Prilogu br. 3. uz ovu odluku, koji je njen sastavni deo.
25.
Izveštaj iz tačke 24. ove odluke nosilac platnog prometa dostavlja učesniku u platnom prometu koji kod njega ima otvoren račun, u roku predviđenom ugovorom o otvaranju računa.
26.
Uz izveštaj iz tačke 24. ove odluke, nosilac platnog prometa dostavlja učesniku u platnom prometu i Pregled naloga za plaćanje koji nisu izvršeni zbog nedostatka sredstava na računu tog učesnika ili banke koja vodi njegov račun, koji je, kao Prilog br. 4, odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Reklamacije i ispravke grešaka

27.
U slučaju greške ili propusta, učesnik u platnom prometu obaveštava o tome nosioca