Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 1. tačka 2. i člana 41. stav 2. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O NAČINU OBRAČUNA, NAPLATE I PLAĆANjA KAMATE NARODNE BANKE SRBIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 45 od 21. juna 2011, 98/12)

1.
Narodna banka Srbije obračunava, naplaćuje i plaća kamatu na način i u rokovima propisanim ovom odlukom, ako drugim propisom ili ugovorom nije drukčije utvrđeno.
2.
Narodna banka Srbije na kredite i druge plasmane, kao i na druga potraživanja Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: krediti), obračunava kamatu jednom mesečno, za prethodni mesec, najkasnije pet dana posle isteka meseca, a naplaćuje je u roku od osam dana posle isteka meseca za koji je kamata obračunata.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava i naplaćuje kamatu na sredstva prekonoćnog kredita koja je prethodnog radnog dana pustila u tečaj banci u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju uslovi i način odobravanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti.
3.
Na sredstva koja su kod nje deponovana Narodna banka Srbije obračunava kamatu jednom mesečno, za prethodni mesec, najkasnije pet dana posle isteka meseca, a plaća je u roku od osam dana posle isteka meseca za koji je kamata obračunata.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava i plaća kamatu na sredstva koja su kod nje deponovana prethodnog radnog dana u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije.
4.
U slučaju da je dan dospeća kamate obračunate u smislu ove odluke neradni dan, naplata, odnosno plaćanje vrši se prvog narednog radnog dana.
5.
Narodna banka Srbije obračunava kamatu, u smislu ove odluke, za broj dana korišćenja kredita, odnosno deponovanja sredstava u obračunskom periodu u odnosu na konstantan broj dana u godini (360 dana), primenom prostog interesnog računa od sto, prema sledećoj formuli:

K x p x d
: 91;3:k = ---------
: 91;4: 100 x Gd

gde je:
k - iznos kamate,
K - iznos kredita, odnosno depozita,
p - propisana godišnja kamatna stopa,
d - broj dana korišćenja kredita ili deponovanja sredstava u toku meseca,
Gd - broj dana u godini (360 dana).
Kamata u smislu stava 1. ove tačke obračunava se za sve radne i neradne dane, za pojedine periode korišćenja kredita, odnosno deponovanja sredstava u obračunskom periodu, s tim što se pri obračunu kamate kao prvi dan računa dan prenosa sredstava na račun korisnika sredstava, a ne uzima se u obzir dan kada su sredstva vraćena.
Ukupan iznos kamate za prethodni obračunski period predstavlja zbir obračunate kamate za pojedine periode korišćenja kredita, odnosno deponovanja sredstava, računajući od jedne do druge promene stanja u toku obračunskog perioda.
6.
Narodna banka Srbije obračunava kamatu na dospela potraživanja počev od dana dospeća tih potraživanja, na način utvrđen u tački 5. ove odluke.
7.
Ako je drugim propisom ili ugovorom utvrđeno da se kamata obračunava za period koji je kraći ili duži od mesec dana, ali ne duži od godinu dana - shodno se primenjuju odredbe tačke 5. ove odluke.
8.
Narodna banka Srbije obračunava i plaća, odnosno naplaćuje bankama kamatu na sredstva obavezne rezerve u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje obavezna rezerva banaka kod Narodne banke Srbije, s tim da se obračun kamate vrši prema sledećoj formuli:

K x p x d
: 91;7:k = ---------
: 91;8: 100 x Gd

gde je:
k - iznos kamate;
K - osnovica za obračun kamate koja može biti:
1) iznos prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske obavezne rezerve u obračunskom periodu, a najviše do iznosa obračunate dinarske obavezne rezerve,
2) iznos razlike između iznosa obračunate dinarske/devizne obavezne rezerve i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske/devizne obavezne rezerve u obračunskom periodu (neostvareni prosek dinarske/devizne obavezne rezerve),
3) iznos razlike između propisanog i obračunatog iznosa dinarske/devizne obavezne rezerve u obračunskom periodu (manje obračunata dinarska/devizna obavezna rezerva od propisane);
p - propisana godišnja kamatna stopa;
d - broj dana u obračunskom periodu;
Gd - broj dana u godini (360 dana).
Ako u toku obračunskog perioda dođe do promene kamatne stope, d je jednako broju dana za koji važi ta stopa.
9.
(Brisano)
10.
Obračun, plaćanje i naplata kamate na hartije od vrednosti vrše se u skladu s propisima kojima se uređuju uslovi i način na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu, odnosno uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije izdaje i prodaje kratkoročne hartije od vrednosti.
11.
Radnim danima u smislu ove odluke smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuju rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.
12. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu obračuna, naplate i plaćanja kamate Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 63/2004, 29/2005, 8/2007, 35/2008, 52/2008 i 12/2010).
13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".
IO NBS broj 47
U Beogradu, 16. juna 2011. godine
Predsedavajući Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, guverner Narodne banke Srbije, dr Dejan Šoškić, s.r.