Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 54. stav 2. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O NAČINU NA KOJI NARODNA BANKA SRBIJE PRIMA FINANSIJSKE IZVEŠTAJE I OBRAĐUJE PODATKE IZ TIH IZVEŠTAJA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 18. februara 2005; 83/05)

1.
Ovom odlukom uređuje se način na koji Narodna banka Srbije prima finansijske izveštaje koje pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: obveznici) dostavljaju u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija (u daljem tekstu: Zakon) i obrađuje i objavljuje podatke iz tih izveštaja.
2.
Obveznici dostavljaju finansijske izveštaje iz tačke 1. ove odluke (u daljem tekstu: finansijski izveštaji) sedištu Narodne banke Srbije - organizacionoj jedinici u Novom Sadu koja prima finansijske izveštaje i obrađuje ih (u daljem tekstu: organizaciona jedinica).
Finansijske izveštaje za prethodnu poslovnu godinu mogu se primati i van organizacione jedinice, o čemu je Narodna banka Srbije dužna da obveznike blagovremeno obavesti - isticanjem obaveštenja na oglasnim tablama filijala Narodne banke Srbije, na sajtu Narodne banke Srbije i preko sredstava javnog informisanja.
3.
Narodna banka Srbije, u smislu ove odluke, obavlja sledeće poslove:
- prima i obrađuje finansijske izveštaje u skladu sa Zakonom,
- vodi registar finansijskih izveštaja (u daljem tekstu: registar),
- vodi evidenciju obveznika,
- svakom pravnom i fizičkom licu omogućava dobijanje podataka iz registra,
- obavlja druge poslove u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.
4.
Finansijske izveštaje obveznici dostavljaju organizacionoj jedinici u jednom primerku, na propisanim obrascima i u rokovima utvrđenim Zakonom.
Finansijski izveštaji se dostavljaju neposredno ili poštom, u pismenoj ili elektronskoj formi.
Finansijski izveštaji dostavljaju se u elektronskoj formi ako su sastavljeni primenom posebne aplikacije koja se za tu svrhu izrađuje u Narodnoj banci Srbije i ako su dostavljeni u skladu sa standardnim protokolom propisanim za dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije u toj formi.
U slučaju iz stava 3. ove tačke, obveznici su dužni da finansijske izveštaje dostave i u pismenoj formi.
5.
Propisanim obrascima u smislu tačke 4. stav 1. ove odluke smatraju se štampani obrasci i obrasci koje obveznici odštampaju na računaru ili pisaćoj mašini, uz unošenje pozicija koje ti obveznici imaju. Podaci u zaglavlju i numeričke oznake po pojedinim pozicijama (oznake grupa računa, brojeva i naziva pozicija, međuzbirovi i zbirovi, oznake za AOP i dr.) moraju biti identične sa oznakama u propisanim obrascima finansijskih izveštaja.
6.
Obveznici dostavljaju finansijske izveštaje za prethodnu poslovnu godinu sa stanjem na dan 31. decembra te godine.
Obveznici kod kojih je u tekućoj ili prethodnoj poslovnoj godini nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili je nad njima otvoren postupak likvidacije, odnosno stečaja, dostavljaju finansijske izveštaje za period do dana nastanka promene (za svakog obveznika koji učestvuje u promeni), zatim finansijski izveštaj za period od dana promene do kraja kalendarske godine i zbirni finansijski izveštaj.
7.
Obveznik revizije je dužan da, u skladu sa Zakonom, dostavi i usvojene finansijske izveštaje za prethodnu godinu u kojima je izvršena korekcija u odnosu na finansijske izveštaje iz tačke 6. ove odluke, s mišljenjem revizora.
Ako u finansijskim izveštajima nisu vršene korekcije iz stava 1. ove tačke, obveznik revizije je dužan da dostavi samo mišljenje revizora.
8.
Matično pravno lice je dužno da, u skladu sa Zakonom, dostavi i konsolidovane finansijske izveštaje ekonomske celine koju čine matično pravno lice i sva zavisna pravna lica nad kojima to matično lice ima kontrolu.
9.
Obveznici kod kojih je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja ili je nad njima otvoren, odnosno zaključen postupak likvidacije ili stečaja - finansijski izveštaj sastavljen na dan donošenja odluke o statusnoj promeni, odnosno na dan utvrđen ugovorom o prodaji dostavljaju u roku od 60 dana od dana sastavljanja tog izveštaja.
10.
Organizaciona jedinica neće primati finansijske izveštaje koji nisu sastavljeni u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.
11.
Obveznici uz finansijske izveštaje podnose:
- overen potpis zastupnika obveznika (pravnog lica, odnosno preduzetnika);
- akt o razvrstavanju obveznika, u skladu sa Zakonom;
- dokaz o uplati naknade iz tačke 19. ove odluke.
Pored dokumentacije iz stava 1. ove tačke, obveznici dostavljaju i podatke o licu ovlašćenom za sastavljanje finansijskih izveštaja (ime, prezime, adresa i telefon).
Obveznici kod kojih je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja, uz podatke iz st. 1. i 2. ove tačke podnose i dokaz o nastaloj promeni (odluka o promeni, ugovor o prodaji ili rešenje o upisu promene u registar nadležnog organa i sl.), kao i identifikacione podatke o pravnim licima (naziv, adresa, matični broj i poreski identifikacioni broj) koja su učestvovala u toj promeni.
Uz konsolidovane finansijske izveštaje, matično pravno lice podnosi identifikacione podatke o zavisnim pravnim licima (naziv, adresa, matični broj i poreski identifikacioni broj) nad kojima ima kontrolu.
12.
Prilikom prijema finansijskih izveštaja obveznika proverava se da li su obrasci popunjeni u skladu s propisima, a naročito:
- da li su finansijski izveštaji podneti na propisanim obrascima, s nazivom, sedištem, matičnim i poreskim identifikacionim brojem i pretežnom šifrom delatnosti (starom i novom) obveznika;
- da li je obrasce potpisalo ovlašćeno lice i da li su overeni pečatom obveznika;
- da li je uz finansijske izveštaje obveznik dostavio svu propisanu dokumentaciju;
- da li je obveznik iz tačke 6. stav 2. ove odluke podneo sve finansijske izveštaje propisane tim stavom.
Posle izvršene provere iz stava 1. ove tačke i provere računske i logičke ispravnosti dostavljenih finansijskih izveštaja, podaci iz tih izveštaja unose se u registar.
13.
Ako se u postupku provere iz tačke 12. ove odluke utvrde nedostaci ili nepravilnosti, finansijski izveštaji se obvezniku dostavljaju na ispravku, koji je dužan da je izvrši u roku od osam dana od dana dostavljanja finansijskih izveštaja.
Ako obveznik utvrđene nedostatke i nepravilnosti ne otkloni u roku iz stava 1. ove tačke, podaci iz finansijskih izveštaja ne unose se u registar.
14.
Ako se u postupku provere utvrdi da se obveznik nije razvrstao u skladu sa Zakonom, Narodna banka Srbije upućuje tom obvezniku poziv da ovaj nedostatak otkloni na način predviđen tačkom 13. stav 1. ove odluke.
15.
Ako se u postupku provere utvrde nedostaci u dostavljenom finansijskom izveštaju a obveznik u tom izveštaju nije naveo svoju tačnu adresu, niti je dostavio potpune, ažurne i istinite podatke iz tačke 11. stav 2. ove odluke, zbog čega mu nije moguće finansijski izveštaj vratiti na ispravku - podaci iz finansijskog izveštaja ne unose se u registar.
16.
Podaci iz finansijskih izveštaja obrađuju se po delatnostima, veličini,