hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 99. tačka 4. Ustava SRJ, a radi izvršavanja člana 15. Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana ("Službeni list SRJ", br. 33/96), Savezna vlada donosi

ODLUKU

O NAČINU IZDAVANjA PASOŠA, ZAJEDNIČKOG PASOŠA, PUTNOG LISTA I VIZE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 5/97 i 25/97)

1.
Ovom odlukom propisuje se način izdavanja pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize.
2.
Zahtev za izdavanje pasoša, zajedničkog pasoša i vize u Saveznoj Republici Jugoslaviji podnosi se organu nadležnom za izdavanje putnih isprava i viza na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.
Zahtev za izdavanje pasoša, putnog lista i vize u inostranstvu podnosi se diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Savezne Republike Jugoslavije.
Zahtev za izdavanje pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize treba da bude čitko popunjen.
3.
Podnosilac zahteva je dužan da potpiše zahtev. Ako je podnosilac zahteva nepismen ili iz drugih razloga nije u stanju da se potpiše, potpisaće ga lice koje on ovlasti, a koje, pored ličnog imena podnosioca zahteva, navodi i svoje ime, adresu i broj lične karte.
Ako su roditelji maloletnog lica razvedeni, zahtev za izdavanje pasoša ili vize tom licu podnosi roditelj kome je sudskom odlukom maloletno lice povereno na čuvanje i vaspitanje.
Kada službeno lice sazna da su bračni ili porodični odnosi narušeni (prijava drugog roditelja, obaveštenje nadležnog organa starateljstva ili dr. organa), upis deteta u pasoš jednog od roditelja, odnosno izdavanja pasoša izvršiće se na osnovu saglasnosti oba roditelja. Ako drugi roditelj nije saglasan, službeno lice će prekinuti postupak i zatražiti mišljenje nadležnog organa starateljstva.
4.
Podnosilac zahteva za izdavanje pasoša ili vize, koji zahtev podnosi lično, dužan je da stavi na uvid ličnu kartu i da uz zahtev priloži:
1) dve fotografije dimenzije 3,5x4,5cmkoje verno prikazuju njegov lik. Lice kome se izdaje pasoš mora biti fotografisano an fas, bez kape ili marame;
2) odobrenje nadležnog vojnoteritorijalnog organa za putovanje u inostranstvo ili drugi dokaz o regulisanoj vojnoj obavezi (vojna knjižica koju stavlja na uvid, rešenje i dr.) ako je u pitanju regrut ili vojni obveznik mlađi od 27 godina;
3) za lica koja po zakonu nisu obavezna da imaju ličnu kartu - izvod iz matične knjige rođenih ili izvod iz matične knjige jugoslovenskih državljana ili uverenje o državljanstvu Savezne Republike Jugoslavije koje nije starije od šest meseci;
4) dokaz o uplaćenoj taksi za izdavanje pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize;
5) dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize.
Lice koje zahtev podnese preporučenom poštanskom pošiljkom ili preko punomoćnika dužno je da uz zahtev dostavi i overenu foto-kopiju lične karte, a ako po zakonu nije obavezno da ima ličnu kartu - izvod iz matične knjige rođenih ili izvod iz matične knjige jugoslovenskih državljana.
5.
Prilikom prijema zahteva za izdavanje pasoša ili viza, službeno lice proverava da li je zahtev uredno popunjen i da li sadrži dokumenta i podatke iz tačke 4. ove odluke.
Ako se proverom ustanovi da je podnesen zahtev nepotpun, odnosno da podnosilac zahteva nije priložio potrebne dokumente i dokaze, zbog čega se po takvom zahtevu ne može postupati, službeno lice će podnosiocu zahteva, koji zahtev podnosi lično, ukazati na nedostatke u zahtevu, ostavljajući mu primeren rok da ih otkloni.
Ako je zahtev dostavljen preporučenom poštanskom pošiljkom nepotpun, zbog čega se po takvom zahtevu ne može postupati, podnosiocu zahteva će se pismenom putem ukazati da nedostatke otkloni.
Ako podnosilac zahteva u određenom roku ne otkloni nedostatke, smatraće se da je odustao od zahteva, o čemu se donosi zaključak i obaveštava podnosilac zahteva.
O prijemu zahteva službeno lice izdaje potvrdu podnosiocu zahteva koji je zahtev podneo lično. Potvrda o prijemu zahteva ne dostavlja se podnosiocu koji je zahtev predao preporučenom poštanskom pošiljkom.
6.
Službeno lice u postupku izdavanja pasoša i vize vrši provere iz evidencije o izdatim putnim ispravama i vizama, o odbijenim zahtevima za izdavanje putnih isprava i viza, o oduzetim putnim ispravama i poništenim vizama i nevažećim putnim ispravama, utvrđuje identitet, državljanstvo, regulisanje vojne obaveze i da li postoje smetnje za odbijanje zahteva u skladu sa članom 46. Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana, kao i provere drugih podataka značajnih za odlučivanje u vezi izdavanja putni isprava i viza. Izvršene provere i radnje službeno lice potvrđuje svojim potpisom na određenom mestu obrasca zahteva.
Ako je zahtev za izdavanje pasoša ili vize podnelo lice koje je na području organa od koga traži izdavanje pasoša ili više prebivalo kraće od deset godina, organ nadležan za izdavanje pasoša ili

hor002