Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. stav 3. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 24/98, 74/99 i 28/2000), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O KRITERIJUMIMA NA OSNOVU KOJIH PRAVNO LICE I PREDUZETNIK UTVRĐUJU VISINU BLAGAJNIČKOG MAKSIMUMA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 40 od 25. avgusta 2000; 73/2000)

1.
Pravno lice i preduzetnik visinu blagajničkog maksimuma utvrđuju na osnovu kriterijuma propisanih ovom odlukom.
Pod kriterijumima u smislu stava 1. ove tačke podrazumevaju se prosečno ostvarene dnevne isplate u prethodnom mesecu, osim sledećih gotovinskih isplata: isplata za zarade, dodataka i naknada zarada i ostalih primanja zaposlenih, koje se vrše u skladu sa opštim, posebnim ili pojedinačnim kolektivnim ugovorom i drugim propisima, isplata po osnovu vlasništva nad kapitalom preduzeća, isplata po osnovu otkupa poljoprivrednih proizvoda od fizičkih lica, isplata po osnovu prometa nepokretnosti i na osnovu rešenja nadležnih organa.
2.
Novoosnovana pravna lica i preduzetnici, kao i pravna lica i preduzetnici koji nisu imali gotovinskih isplata u periodu na osnovu kojeg se utvrđuje blagajnički maksimum, visinu blagajničkog maksimuma utvrđuju na osnovu finansijskog plana, u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.
3.
Pravno lice i preduzetnik samostalno utvrđuju visinu blagajničkog maksimuma. Akt o visini blagajničkog maksimuma pravno lice i preduzetnik podnose nosiocima platnog prometa kod kojih imaju otvorene račune, i to u roku od pet dana od dana donošenja tog akta.
Ako pravno lice i preduzetnik akt o utvrđivanju visine blagajničkog maksimuma ne dostave u roku propisanom u stavu 1. ove tačke, ne mogu sa računa podizati gotov novac, osim po osnovu gotovinskih isplata iz tačke 1. stav 2. ove odluke koje ne ulaze u osnov za utvrđivanje visine blagajničkog maksimuma.
4.
Pravno lice i preduzetnik mogu popunjavati blagajnički maksimum do visine utvrđene kriterijumima iz ove odluke, i to radi plaćanja gotovim novcem u skladu sa Odlukom o načinu plaćanja pravnih lica i preduzetnika gotovim novcem ("Službeni list SRJ", br. 40/2000).
5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima na osnovu kojih pravno lice i preduzetnik utvrđuju visinu blagajničkog maksimuma ("Službeni list SRJ", br. 51/99 i 76/99).
6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2002. godine.