Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 4. stav 1. Zakona o Fondu sredstava za isplatu najnižih zarada i naknada ("Službeni glasnik RS", broj 46/92),
Upravni odbor Fonda sredstava za isplatu najnižih zarada i naknada, na sednici od 1. februara 1994. godine, doneo je

ODLUKU

O KRITERIJUMIMA ZA KORIŠĆENjE SREDSTAVA FONDA ZA ISPLATU NAJNIŽIH ZARADA I NAKNADA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 18/94, 11/95)

Član 1.

Sredstva Fonda sredstava za isplatu najnižih zarada i naknada (u daljem tekstu: Fond) koriste se za isplatu garantovanih neto zarada i naknada za vreme plaćenog odsustva, na način i u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 2.

Pri odobravanju sredstava za isplatu garantovanih neto zarada i naknada za vreme plaćenog odsustva, Upravni odbor Fonda imaće naročito u vidu sledeće:
1) uspešnost u poslovanju poslodavca u prethodnom periodu;
2) orijentisanost poslodavca na izvoz proizvoda i usluga;
3) zavisnost proizvodnje i poslovanja od spoljnotrgovinske razmene;
4) strukturu proizvoda (sirovine, repromaterijal i poluproizvode) za druge korisnike;
5) obezbeđenost tržišta;
6) sredstva obezbeđenja za vraćanje pozajmice;
7) visinu prosečno isplaćene zarade kod poslodavca u prethodna tri meseca.

Član 3.

Zahtev za odobrenje nedostajućih sredstava za isplatu garantovanih neto zarada i naknada zarada za vreme plaćenog odsustva, poslodavac podnosi Fondu sredstava za isplatu najnižih zarada i naknada, Beograd, Ul. Knez Mihajlova broj 14.
U zahtevu poslodavac navodi iznos nedostajućih sredstava i daje kraće obrazloženje o razlozima otežane ekonomske i finansijske situacije i druge relevantne podatke koji su od značaja za ocenu opravdanosti zahteva.
Uz zahtev za isplatu garantovanih neto zarada poslodavac prilaže:
1) odluku nadležnog organa da za odnosni mesec isplaćuje garantovanu neto zaradu;
2) potvrdu overenu od strane službe nadležne za platni promet da je u toku kalendarske godine svim zaposlenim najmanje dva puta isplatio garantovanu neto zaradu;
3) potvrdu overenu od strane službe nadležne za platni promet o stanju sredstava na žiro-računu;
4) bilans stanja i bilans uspeha;
5) pismenu izjavu potpisanu od direktora o stanju zaliha na dan podnošenja zahteva;
6) pismenu izjavu direktora da li je pokrenut stečajno postupak;
7) potvrdu o visini prosečne isplaćene zarade u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva;
8) kopiju obračuna sredstava za isplatu garantovane neto zarade na obrascu GZR odštampanom uz Pravilnik o obrascima za obračun zarada, naknada i drugih primanja zaposlenih za vreme primene sankcija međunarodnih organizacija ("Službeni glasnik RS", broj 10/94), overenom od strane službe nadležne za platni promet.
Uz zahtev za isplatu naknada zarada za vreme plaćenog odsustva poslodavac prilaže:
1) saglasnost ministarstva nadležnog za određenu oblast, odnosno delatnost, da uputi zaposlene na plaćeno odsustvo;
2) potvrdu overenu od strane službe nadležne za platni promet o stanju sredstava na žiro-računu;
3) bilans stanja i bilans uspeha;
4) pismenu izjavu potpisanu od direktora preduzeća o stanju zaliha na dan podnošenja zahteva;
5) pismenu izjavu da li je pokrenut stečajni postupak;
6) potvrdu o visini prosečno isplaćene zarade u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva;
7) kopiju obračuna sredstava za isplatu neto zarada, podataka i naknada zarada zaposlenih na obrascu ZR odštampanom uz Pravilnik o obrascima za obračun zarada, naknada i drugim primanja zaposlenih za vreme primene sankcija međunarodnih organizacija ("Službeni glasnik RS", broj 10/94), overenom od strane službe nadležne za platni promet.
Poslodavac je odgovoran za tačnost podataka, odnosno izjava i potvrda iz st. 2-4. ovog člana.

Član 4.

Sredstva Fonda odobravaju se poslodavcu u vidu pozajmice.

Član 5.

Pri razmatranju zahteva poslodavca, Upravni odbor Fonda može da zatraži i mišljenje nadležnih ministarstva, Privredne komore Srbije i sindikata o osnovnim uzrocima otežane situacije i smanjenja ili prestanka rada kod poslodavca.
Pre prenošenja odobrene pozajmice poslodavac dostavlja Fondu poslednje stanje (izvod) sredstava na svojim računima, kao i jedno od sredstava obezbeđenja za vraćanje odobrene pozajmice (garancije banke, akceptni nalog, odnosno druga sredstva obezbeđenja).

Član 6.

Sredstva Fonda odobravaju se poslodavcu sa rokom vraćanja od tri meseca i mesečnom kamatom koju utvrđuje Upravni odbor Fonda i koja važi u momentu prenošenja sredstava koja se daju na ime pozajmice.
Izuzetno, Upravni odbor Fonda može, u okviru bilansnih mogućnosti, poslodavcu koji se obratio Fondu za produženje roka vraćanja pozajmice iz stava 1. ovog člana, da produži rok otplate, najviše tri meseca.
Na korišćenja sredstva Fonda (naknade zarade za vreme plaćenog odsustva i garantovane neto zarade) za 1995. godinu i koja se koriste u 1995. godini, korisnik sredstava je obavezan da pre korišćenja nove pozajmice, odnosno sredstava, Fondu vrati 20% od iznosa ranije korišćene pozajmice od Fonda.

Član 7.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima za korišćenje sredstava Fonda za isplatu najnižih zarada i naknada za plaćeno odsustvo ("Službeni glasnik RS", br. 52/92, 55/92, 73/92 i 7/93).

Član 8.

Ova odluka objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije", po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, a stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: