Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 99. tačka 4. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, Savezna vlada donosi

ODLUKU

O JEDINSTVENOM MENIČNOM BLANKETU

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 29/94; "Sl. glasnik RS", br. 39/2004)

1.
Jedinstveni menični blanket štampa se na beloj zaštićenoj hartiji sa zaštitnim tonom. Dimenzije jedinstvenog meničnog blanketa sa belim rubom su 245mmsa 97mm, a bez belog ruba - 235mmsa 86mm. Tekst jedinstvenog meničnog blanketa odštampan je crnom bojom. Na donjem delu jedinstvenog meničnog blanketa odštampan je tekst: "Izdaje Narodna banka Srbije".
2.
Jedinstveni menični blanket iz tačke 1. ove odluke ima sledeći izgled:
1) Sa leve strane jedinstvenog meničnog blanketa (dužine 60mm), u gornjem delu nalazi se natpis: "Republika Srbija". Ispod natpisa "Republika Srbija", na sredini, odštampan je grb Republike Srbije. Ispod grba, na sredini, nalazi se reč: "SERIJA", a ispod te reči - identifikaciona oznaka koja sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih oznaka;
2) Sa desne strane jedinstvenog meničnog blanketa (dužine 175mm), u gornjem desnom uglu i na sredini, nalazi se odštampana linijska podloga za upisivanje iznosa meničnog duga brojevima i slovima. Ispod linijske podloge, u gornjem desnom uglu, preko cele dužine ovog dela jedinstvenog meničnog blanketa, nalazi se tekst: "U ..... 20..... PLATITE ZA OVU ..... MENICU PO NAREDBI ..... SUMU OD ..... VREDNOST PRIMLjENA ..... I STAVITE ISTU U RAČUN ..... IZVEŠTAJ, TRASATU ....., TRASANT ....., PLAĆANjE ..... . Na sredini desnog dela jedinstvenog meničnog blanketa odštampan je grb Republike Srbije, a na donjem delu - tekst: "Izdaje Narodna banka Srbije".
3. Jedinstveni menični blanket štampa Narodna banka Srbije.
4. (Brisana)
5. Narodna banka Srbije određuje prodajnu cenu jedinstvenog meničnog blanketa i uređuje puštanje u prodaju, zamenu i povlačenje iz prodaje jedinstvenog meničnog blanketa.
5a Jedinstveni menični blanketi apoena od 2, 5, 25, 50 i 250 novih dinara odštampani i pušteni u opticaj u skladu sa Odlukom o puštanju u opticaj, prodaji, zameni i povlačenju iz opticaja jedinstvenih meničnih blanketa ("Službeni list SRJ", broj 36/94) i jedinstveni menični blanketi apoena od 500, 2500 i 5000 dinara odštampani i pušteni u opticaj u skladu sa Odlukom o određivanju apoenske strukture jedinstvenih meničnih blanketa i o puštanju u opticaj i prodaji tih blanketa ("Službeni list SRJ", broj 29/02), koje su menični dužnici izdali svojim poveriocima do dana početka primene ove odluke, realizovaće se pod uslovima koji su važili do tog dana.
6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".