hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 202. stav 1. i člana 221. stav 1. tačka 1) Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 109/05 - ispravka, 57/11 i 119/12),
Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na sednici održanoj 21. decembra 2012. godine, donosi

ODLUKU

O IZNOSU SREDSTAVA KOJA SE PRENOSE FILIJALI U TOKU 2013. GODINE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 6 od 18. januara 2013, 11/13)

Član 1.

Ovom odlukom uređuje se iznos sredstava koja se, u toku 2013. godine, prenose filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: filijala) za izvršavanje poslova koji su utvrđeni Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Član 2.

Sa uplatnih računa doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na podračun filijale prenose se sredstva za finansiranje rashoda za izvršavanje poslova iz člana 1. ove odluke.
Deo naplaćenog doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje koji obveznici doprinosa uplaćuju na propisane uplatne račune na području filijale prenosi se na podračun filijale, i to:
1. doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje zaposlenih (na teret zaposlenih i na teret poslodavca), samostalnih delatnosti i poljoprivrednika u iznosu od 7,5%,
2. doprinos za zdravstveno osiguranje stranih državljana za vreme školovanja ili stručnog usavršavanja na teritoriji Republike Srbije, koji se školuju ili stručno usavršavaju na području filijale u iznosu od 100% uplaćenog iznosa,
3. doprinos za zdravstveno osiguranje lica koja su uključena u obavezno zdravstveno osiguranje u iznosu od 100% uplaćenog iznosa.

Član 3.

Sredstva doprinosa iz člana 2. ove odluke preneta na podračun filijale koriste se za:
1. naknade zarada po osnovu privremene sprečenosti za rad osiguranika, koje se osiguranicima filijale isplaćuju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja;
2. naknade troškova prevoza u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite (lica koja kod filijale ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje);
3. obaveze za medicinsko-tehnička pomagala koja su isporučena osiguranim licima filijale;
4. materijalne i druge rashode filijale.

Član 4.

Ukoliko filijala po osnovu prenetih sredstava iz člana 2. ove odluke ne ostvari sredstva dovoljna za finansiranje rashoda iz člana 3. tač. 1, 2. i 3. ove odluke, a sprovela je postupak kontrole trošenja sredstava, nedostajući iznos sredstava obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond).

Član 5.

Neutrošena sredstva iz člana 3. filijala po nalogu Republičkog fonda vraća na podračun Republičkog fonda, i ona se mogu koristiti za izmirivanje dospelih obaveza prema davaocima zdravstvenih usluga i za isplatu naknada zarada za vreme privremene sprečenosti za rad osiguranicima.

Član 6.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o iznosu sredstava koja se prenose filijali u toku 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 9/12).

Član 7.

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
01/2 broj 450-1409/12
U Beogradu, 21. decembra 2012. godine
Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje
Predsednik, dr Rajko Kosanović, s.r.

hor002