hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 29. tačka 1) stav 3. i člana 31. Zakona o platama i naknadama saveznih poslanika u Saveznoj skupštini i o platama saveznih funkcionera koje bira ili razrešava Savezna skupština ("Službeni list SFRJ", br. 72/89 i 74/90 i "Službeni list SRJ", br. 40/92), Administrativna komisija Savezne skupštine, na sednici od 19. jula 1995. godine, donela je

ODLUKU

O IZDACIMA ZA SLUŽBENA PUTOVANjA U INOSTRANSTVO SAVEZNIH POSLANIKA U SAVEZNOJ SKUPŠTINI, FUNKCIONERA KOJE BIRA ILI IMENUJE SAVEZNA SKUPŠTINA I ZAPOSLENIH U SLUŽBI SAVEZNE SKUPŠTINE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 35/95 i 48/99)

1.
Izdaci za službena putovanja u inostranstvo (smeštaj, ishranu, prevoz i ostale troškove) priznaju se saveznim poslanicima u Saveznoj skupštini (u daljem tekstu: savezni poslanici), funkcionerima koje bira ili imenuje Savezna skupština (u daljem tekstu: funkcioneri) i zaposlenim u Službi Savezne skupštine u iznosima i pod uslovima propisanim ovom odlukom.
Izdaci iz stava 1. ove tačke priznaju se saveznim organima u materijalne troškove.
2.
Pod službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu ove odluke, podrazumeva se službeno putovanje iz Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: Jugoslavija) u stranu državu i obratno.
3.
Pod izdacima, u smislu ove odluke, podrazumevaju se: izdaci za smeštaj, ishranu i prevoz radi obavljanja određenog službenog posla; izdaci za pribavljanje putnih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede; izdaci za službenu poštu, takse, telefon, telegram i telefaks; izdaci za iznajmljivanje prostorija, pisaćih mašina i personalnih računara; izdaci za stenografske i daktilografske usluge, kao i drugi izdaci u skladu sa ovom odlukom.
4.
Nalog za službeno putovanje u inostranstvo izdaje ovlašćeno lice u saveznom organu.
Nalog za službeno putovanje u inostranstvo pored naznake odluke na osnovu kog se izdaje, sadrži naročito: ime i prezime lica koje putuje, poslove koje obavlja, cilj putovanja, naziv države i mesto u koje putuje, dan polaska i povratka, odnosno trajanje službenog putovanja, kategoriju hotela koji će se koristiti, vrstu prevoza koji će se koristiti, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, kao i način obračuna troškova putovanja.
5.
Izdaci za smeštaj priznaju se u visini plaćenog hotelskog računa, koji sadrži izdatak za spavanje i doručak.
Pod smeštajem se, u smislu stava 1. ove tačke, ne podrazumeva smeštaj radi dnevnog odmora.
Izdaci za ishranu i lični prevoz u mestu (gradski prevoz) priznaju se u iznosu od 50% od iznosa dnevnice utvrđene u skladu sa tačkom 6. ove odluke.
6.
Iznos dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo priznaju se prema Spisku zemalja s odgovarajućim iznosom dnevnica, koji je odštampan uz Uredbu o izdacima za službena putovanja i selidbe u inostranstvo koji se saveznim organima uprave priznaju u materijalne troškove ("Službeni list SRJ", br. 14/95 i 38/97).
7.
Visina dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo, utvrđena u tački 6. ove odluke, za šefove jugoslovenske delegacije uvećava se za 10%.
8.
Ako su na službenom putovanju u inostranstvo obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, dnevnica se umanjuje za 80%, ako je obezbeđen samo besplatan smeštaj - za 50%, a ako je obezbeđena samo besplatna ishrana - za 30%.
9.
(Brisana)
10.
(Brisana)
11.
Za obračun dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo svaka 24 časa provedena na službenom putovanju, kao i ostatak vremena duži od 12 časova računaju se kao jedna dnevnica, a ostatak vremena od osam do 12 časova - kao pola dnevnice.
Ako ukupno službeno putovanje u inostranstvo traje duže od 12 časova, obračunava se jedna dnevnica, a ako traje duže od sam časova - pola dnevnice.
12.
Dnevnice određene za državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od časa prelaska granice Jugoslavije, a dnevnice određene za državu iz koje se dolazi - do časa prelaska granice Jugoslavije.
Ako se za službeno putovanje u inostranstvo koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Jugoslaviji do časa povratka na prvi aerodrom u Jugoslaviji.
Ako se za službeno putovanje u inostranstvo koristi brod, dnevnica se obračunava od časa polaska broda iz poslednjeg pristaništa u Jugoslaviji do časa povratka u prvo pristanište u Jugoslaviji.
Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za državu u kojoj se započinje službeno putovanje, a u povratku - dnevnica utvrđena za državu u kojoj je službeno putovanje završeno.
Za svako zadržavanje u nekoj državi, odnosno proputovanje kroz neku državu koje traje duže od 12 časova - obračunava se dnevnica za tu državu.
13.
Izdaci za prevoz na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema nalogu za službeno putovanje, mogu koristiti.
14.
Ako su u cenu karte za putovanje brodom

hor002