Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 11. i 23. Zakona o nacionalizaciji privatnih privrednih preduzeća ("Službeni list FNRJ", br. 98/46 i 35/48), Savezna vlada donosi

ODLUKU

O ISPLATI AKONTACIJE RANIJIM SOPSTVENICIMA NACIONALIZOVANIH PREDUZEĆA

(Objavljena u "Sl. listu FNRJ", br. 5/63, "Sl. listu SFRJ", br. 14/71, 55/79, 61/83, 49/86, 56/88, 54/90 i "Sl. listu SRJ", br. 7/92, 50/92, 24/93, 51/93, 72/93 i 42/94)

1.
Ranijim sopstvenicima preduzeća nacionalizovanih po Zakonu o nacionalizaciji privatnih privrednih preduzeća koji su bez sredstava za izdržavanje, a nesposobni su za rad (u daljem tekstu: raniji sopstvenik), može se odrediti akontacija na ime naknade za nacionalizovanu imovinu u mesečnom iznosu garantovane zarade u Republici Srbiji ili Republici Crnoj Gori, zavisno od prebivališta ranijeg sopstvenika nacionalizovanog preduzeća.
Akontacija se može odrediti samo ako je nacionalizovano preduzeće imalo aktivu veću od pasive.
2.
Kao akontacija na ime naknade za nacionalizovanu imovinu može se odobriti i isplata troškova lečenja ranijeg sopstvenika ili njegovog bračnog druga i dece, u celini ili delimično, ako ova lica nisu socijalno osigurana i ako ih je raniji sopstvenik izdržavao.
3.
Po smrti ranijeg sopstvenika, akontacija se može odrediti njegovom bračnom drugu, deci i roditeljima ako ispunjavaju uslove iz tačke 1. ove odluke i ako ih je raniji sopstvenik izdržavao.
Deci ranijeg sopstvenika akontacije se može odrediti bez obzira na sposobnost za rad, dok su na redovnom školovanju.
4.
Kao akontacija na ime naknade za nacionalizovanu imovinu može se odobriti i isplata troškova sahrane, u celini ili delimično, ranijeg sopstvenika, kao i lica iz tačke 3. ove odluke, ako ova lica nisu bila socijalno osigurana i ako ih je raniji sopstvenik izdržavao.
5.
Pod uslovima iz tačke 1. ove odluke može se odrediti isplata akontacije na ime naknade i ranijim sopstvenicima koji su svoja preduzeća pre stupanja na snagu Zakona o nacionalizaciji privatnih privrednih preduzeća ugovorom preneli u opštenarodnu imovinu, ako bi takva preduzeća bila nacionalizovana da nisu bila preneta u opštenarodnu imovinu.
6.
(Brisan)
7.
Akontacija po ovoj odluci može se odrediti samo jugoslovenskim državljanima koji prebivaju u Jugoslaviji.
8.
Rešenja o određivanju akontacije donosi Sekretarijat Saveznog izvršnog veća za savezni budžet i opštu upravu po prethodno pribavljenom mišljenju saveta opštinskog narodnog odbora nadležnog za poslove socijalne zaštite na čijem području lice koje traži akontaciju ima prebivalište.
Rešenja iz stava 1. ove tačke donose se po slobodnoj oceni.
9.
Akontacija se isplaćuje u gotovom novcu.
Sredstva potrebna za isplatu akontacije obezbeđuju se u saveznom budžetu.
10.
Lice kome je određena akontacija dužno je organu koji isplaćuje akontaciju prijaviti svaku promenu u pogledu imovnog i zdravstvenog stanja koja bi mogla uticati na isplatu akontacije. Prijava se ima podneti u roku od 15 dana od dana nastale promene.
Licu koje u roku iz stava 1. ove tačke ne prijavi nastalu promenu, može organ koji vrši isplatu akontacije obustaviti isplaćivanje akontacije bez obzira na imovno i zdravstveno stanje tog lica.
11. Ako se imovne ili zdravstvene prilike lica koje prima akontaciju tako izmene da više ne postoje uslovi za davanje akontacije, odnosno ne u visini iz tačke 1. stav 2. ove odluke, akontacija se ukida odnosno smanjuje.
12. Način isplaćivanja akontacije i organe koji će isplaćivati akontacije odrediće Sekretarijat Saveznog izvršnog veća za savezni budžet i opštu upravu, koji će doneti, po potrebi, i bliže propise za sprovođenje ove odluke.
13. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o isplati akontacije bivšim sopstvenicima nacionalizovanih privrednih preduzeća ("Službeni list FNRJ", br. 54/57).
14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu FNRJ".