Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 27. st. 3. i 4. Zakona o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS", br. 79/05 i 101/07) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

ODLUKU

O BROJU POSEBNIH SAVETNIKA MINISTARA I MERILIMA ZA NAKNADU ZA NjIHOV RAD

(Objavljena u "Sl. glasnik RS", br. 68 od 11. jula 2008, 96/08)

1.
Ovom odlukom određuje se broj posebnih savetnika svakog ministra i merila za naknadu za njihov rad.
2.
Posebnog savetnika rešenjem imenuje ministar.
3.
Ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministar finansija, ministar pravde, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministar trgovine i usluga, ministar prosvete, ministar zdravlja, ministar rada i socijalne politike i ministar životne sredine i prostornog planiranja - mogu imenovati po tri posebna savetnika.
Ministar rudarstva i energetike, ministar za infrastrukturu, ministar za nauku i tehnološki razvoj, ministar omladine i sporta, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo, ministar kulture, ministar za Nacionalni investicioni plan i ministar za Kosovo i Metohiju - mogu imenovati po dva posebna savetnika.
Ministar vera, ministar za dijasporu, ministar za ljudska i manjinska prava i ministar koji vodi službu Vlade - mogu imenovati po jednog posebnog savetnika.
4.
Posebni savetnici nisu u radnom odnosu u ministarstvu, već se njihova prava i obaveze uređuju ugovorom, prema opštim pravilima građanskog prava.
Naknada za rad posebnih savetnika zavisi od složenosti, značaja i obima njihovih poslova i od značaja oblasti za koju su zaduženi.
Naknada za rad posebnih savetnika ne može biti veća od iznosa koji se dobija množenjem neto osnovice i koeficijenta za obračun plate onog savetnika potpredsednika Vlade koji je u radnom odnosu u Vladi.
5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o broju posebnih savetnika i merilima za naknadu za njihov rad ("Službeni glasnik RS", broj 57/07 - prečišćen tekst).
6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-2622/2008
U Beogradu, 10. jula 2008. godine
Vlada
Predsednik, dr Mirko Cvetković, s.r.