Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Odluke Ustavnog suda IU br. 93/2003 ("Sl. glasnik RS", br. 83/2004), utvrđuje se da odredbe tačke 1. u delu koji glasi "... i utvrđuju posebne nadležnosti državnih organa...", tačke 2. stav 1. u delu koji glasi: "... do 30 dana" i stav 3. tač. 4, 6. i 9. ove naredbe u vreme važenja nisu bile u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
-------------------
Na osnovu člana 83. tačka 8. Ustava Republike Srbije i čl. 1. i 5. Zakona o merama za slučaj vanrednog stanja ("Službeni glasnik RS", broj 19/91), na predlog Vlade Republike Srbije,
vršilac dužnosti predsednika Republike, radi sprečavanja daljih posledica koje mogu ugroziti suverenost, ustavni poredak i bezbednost Republike, donosi

NAREDBU

O POSEBNIM MERAMA KOJE SE PRIMENjUJU ZA VREME VANREDNOG STANjA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 22 od 12. marta 2003; 83/04)

1.
Ovom naredbom ograničavaju se određene slobode i prava čoveka i građanina utvrđene Ustavom Republike Srbije i utvrđuju posebne nadležnosti državnih organa za vreme vanrednog stanja.
2.
Lice koje ugrožava bezbednost drugih građana ili bezbednost Republike, Ministarstvo unutrašnjih poslova može prinudno dovesti i zadržati u službenim prostorijama do 30 dana.
O primeni mere dovođenja i zadržavanja donosi se rešenje, na koje se može izjaviti žalba ministru unutrašnjih poslova.
Lice iz stava 1. ove tačke nema pravo na branioca u smislu Zakonika o krivičnom postupku.
Ministarstvo unutrašnjih poslova će obavestiti porodicu lica iz stava 1. ove tačke o primeni mere dovođenja i zadržavanja, ukoliko je to moguće.
3.
Ministar unutrašnjih poslova može privremeno da ograniči ili zabrani kretanje lica na javnim mestima ili određenim područjima, kao i da naredi pojedinim licima da borave u mestu svog prebivališta, odnosno boravišta sa obavezom javljanja.
Ministar unutrašnjih poslova može da naredi da se izvrši zatvaranje svih prilaza određenom prostoru ili objektu i onemogući napuštanje tog prostora i objekta bez odobrenja.
4. Direktor Bezbedonosno-informativne agencije može prema određenim fizičkim i pravnim licima da preduzme mere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisma i drugih sredstava opštenja i bez odluke nadležnog suda.
5. Ovlašćeno službeno lice sme ući u tuđi stan i druge prostorije, i bez odluke nadležnog suda, ako je to neophodno radi otkrivanja i hvatanja počinilaca krivičnih dela za koje postoje osnovi sumnje da su povezani sa organizovanim kriminalom, pronalaženja tragova tih krivičnih dela i predmeta važnih za krivični postupak.
6. Ukida se pravo na štrajk.
7. Zabranjuje se sazivanje i održavanje zborova i drugih javnih okupljanja građana koji podležu prethodnoj prijavi Ministarstvu unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom.
8. Zabranjuje se političko, sindikalno i drugo delovanje koje ima za cilj ometanje i sprečavanje primene mera za vreme vanrednog stanja.
9. Zabranjuje se javno obaveštavanje, rasturanje štampe i drugih obaveštenja o razlozima za proglašavanje vanrednog stanja i primeni mera u vreme vanrednog stanja, osim prenošenja zvaničnih saopštenja nadležnih državnih organa.
O sprovođenju mere iz stava 1. ove tačke stara se Ministarstvo kulture i javnog informisanja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.
10. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

PR broj 6, U Beogradu, 12. marta 2003. godine
Vršilac dužnosti predsednika Republike, Nataša Mićić, s. r.