Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 43. i 52. Zakona o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", broj 38/77 i 11/80), direktor Saveznog zavoda za standardizaciju izdaje

NAREDBA

O ODREĐIVANjU PROIZVODA AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE KOJI SE MOGU STAVLjATI U PROMET SAMO AKO SU SNABDEVENI GARANTNIM LISTOM I TEHNIČKIM UPUTSTVOM, I O NAJMANjEM TRAJANjU GARANTNOG ROKA I ROKA OBEZBEĐENOG SERVISIRANjA ZA TE PROIZVODE

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", broj 9/81 i 62/84)

1.
Proizvodi automobilske industrije koje, u smislu člana 43. stav 2. i člana 51. Zakona o standardizaciji, organizacije udruženog rada mogu stavljati u promet na jugoslovenskom tržištu samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom i za koje moraju biti utvrđeni garantni rok i rok obezbeđenog servisiranja, jesu:
1) drumska motorna i priključna vozila (uključujući uređaje i opremu tih vozila);
2) motori za drumska motorna vozila koji se kao zasebni proizvodi stavljaju u promet na jugoslovenskom tržištu.
2.
Trajanje garantnog roka za proizvode automobilske industrije iz tačke 1. ove naredbe ne može biti kraće od jedne godine, s tim što taj rok u svakom slučaju ističe kad vozilo pređe 10.000 kilometara.
3.
Garantni rok za drumska motorna i priključna vozila (uključujući uređaje i opremu tih vozila) - (tačka 1. odredba pod 1) počinje da teče danom predaje kupcu drumskog motornog, odnosno priključnog vozila.
Garantni rok za motore za drumska motorna vozila (tačka 1. odredba pod 2) počinje da teče danom prodaje na malo motora za drumska motorna vozila.
4. Vreme trajanja roka obezbeđenog servisiranja za proizvode automobilske industrije iz tačke 1. ove naredbe ne može biti kraće od sedam godina.
5. Davalac garancije, odnosno ovlašćeni servis dužan je da izvrši uslugu održavanja ili popravke proizvoda automobilske industrije iz tačke 1. ove naredbe u roku od 45 dana od dana prijema zahteva za izvršenje tih usluga.
6. Odredbe ove naredbe primenjivaće se na proizvode automobilske industrije iz tačke 1. ove naredbe, koji se proizvedu, odnosno uvezu, počev od 1. januara 1982. godine.
7. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaju da važe tačka 1. odredbe pod 9 i 12 Naredbe o određivanju proizvoda koji se mogu stavljati u promet samo ako su snabdeveni garantnim listom, tehničkim uputstvom i spiskom ovlašćenih servisa i o najmanjem trajanju garantnog roka za te proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 5/78).
8. Ova naredba stupa na snagu 1. januara 1982. godine.