Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

NAREDBA

O OBAVEZNOJ HOMOLOGACIJI MOTORNIH VOZILA SA NAJMANjE ČETIRI TOČKA U POGLEDU BUKE

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 48/84, 1/87)

1.
Obaveznoj homologaciji podležu sva motorna vozila sa najmanje četiri točka u pogledu buke.
2.
Karakteristike kvaliteta motornih vozila koje podleže ispitivanju, metode ispitivanja, postupak i način uzimanja uzoraka, kontrola saobraznosti proizvoda homologovanom tipu, postupak obavezne homologacije, sadržaj izveštaja o ispitivanju radi izdavanja saopštenja o homologaciji, izgled homologacione oznake i obrasca saopštenja o homologaciji dati su u Jednoobraznim uslovima za ispitivanje i sprovođenje obavezne homologacije motornih vozila sa najmanje četiri točka u pogledu buke, koji čine sastavni deo ove naredbe, a objavljuju se u posebnom izdanju Saveznog zavoda za standardizaciju.
3.
Obavezna homologacija motornih vozila sa najmanje četiri točka u pogledu buke, prema ovoj naredbi, vrši se na uzorcima tipa motornih vozila obuhvaćenih ovom naredbom.
4.
Za tip motornih vozila koji, prema izveštaju o ispitivanju odnosnog tipa, ispunjava propisane uslove, Savezni zavod za standardizaciju izdaje saopštenje o homologaciji.
5.
Kontrolu saobraznosti motornih vozila sa najmanje četiri točka sa sistemom za smanjenje buke sa homologacionim tipom vrši organizacija udruženog rada ovlašćena za homologaciju motornih vozila u pogledu buke, prema ovoj naredbi.
6.
Za homologaciona ispitivanja motornih vozila sa najmanje četiri točka u pogledu buke, prema ovoj naredbi, može se ovlastiti organizacija udruženog rada koja, pored uslova iz člana 60. Zakona o standardizaciji, ispunjava i sledeće uslove, i to:
1) da raspolaže sledećom opremom:
- meračem nivoa zvuka sa potrebnom dokumentacijom o redovnom baždarenju;
2) da raspolaže radnicima za poslove ispitivanja buke motornih vozila sa najmanje četiri točka koji imaju stručnu spremu:
- ako je u pitanju radnik koji rukovodi ispitivanjima - diplomiranog inženjera tehničkog smera sa najmanje tri godine radnog iskustva;
- ako su u pitanju stručni radnici - tehničara sa najmanje pet godina radnog iskustva.
7. Ova naredba će se primenjivati na novokonstruisana motorna vozila sa najmanje četiri točka novih tipova u roku od trideset dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a za motorna vozila sa najmanje četiri točka koja se već nalaze u serijskoj proizvodnji - od 1. maja 1989. godine.
8. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: