Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 2. stav 2. Uredbe o homologaciji vozila ("Službeni list SRJ", br. 51/98), direktor Saveznog zavoda za standardizaciju izdaje

NAREDBU

O HOMOLOGACIJI DIZEL MOTORA I MOTORA NA PRIRODNI GAS (PG) KAO I OTO MOTORA NA TEČNI NAFTNI GAS (TNG) I VOZILA OPREMLjENIH DIZEL MOTORIMA I MOTORIMA NA PG I OTO MOTORIMA NA TNG, U POGLEDU EMISIJE ZAGAĐIVAČA OD MOTORA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 60 od 8. novembra 2002; 64/02)

1.
Homologaciji podležu dizel motori i motori na prirodni gas (PG) kao i oto motori na tečni naftni gas (TNG) i vozila opremljena dizel motorima i motorima na PG i oto motorima na TNG, u pogledu emisije zagađivača od motora.
2.
Jednoobrazni uslovi za motore i vozila iz tačke 1. ove naredbe koja podležu ispitivanju, metode ispitivanja, način vršenja kontrole saobraznosti serijske proizvodnje sa homologovanim tipom, postupak i način uzimanja uzoraka serijske proizvodnje, sadržaj izveštaja o ispitivanju radi izdavanja saopštenja o homologaciji, izgled homologacione oznake i obrazac saopštenje o homologaciji dati su Jednoobraznim tehničkim uslovima o ispitivanju i sprovođenju homologacije dizel motora i motora na prirodni gas (PG) kao i oto motora na tečni naftni gas (TNG) i vozila opremljenih dizel motorima i motorima na PG i oto motorima na TNG, u pogledu emisija zagađivača od motora, koji su izrađeni na osnovu Pravilnika br. 49 sa važećim izmenama i dopunama donesenog na osnovu Sporazuma o usvajanju jednoobraznih tehničkih propisa za vozila sa točkovima, opremu i delove koji mogu biti ugrađeni i/ili korišćeni na vozilima sa točkovima i uslovima za uzajamno priznavanje dodeljenih homologacija u skladu sa tim propisima ("Službeni list FNRJ" - Međunarodni ugovori i sporazumi, br. 5/62), revidiranog 16. oktobra 1995. godine i čine sastavni deo ove naredbe, a objavljuju se u posebnom izdanju Saveznog zavoda za standardizaciju.
3.
Homologacija motora i vozila iz tačke 1. ove naredbe vrši se na uzorcima tipa motora i vozila obuhvaćenih ovom naredbom.
4.
Dodeljene homologacije tipa prema Pravilniku br. 49 sa 02 izmenama i dopunama prestaju da važe 1. oktobra 2004. godine.
5. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o obaveznoj homologaciji dizel motora u pogledu emisija gasovitih zagađivača ("Službeni list SFRJ", br. 11/85).
6. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Br. 4/3-01-4/1, 3. oktobra 2002. godine, Beograd
Direktor Saveznog zavoda za standardizaciju Branko Mijović, s.r.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: