hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002

KRIVIČNI ZAKON

REPUBLIKE SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS" 26/77, 28/77, 43/77, 20/79, 24/84, 39/86, 51/87, 6/89, 42/89, 21/90 i "Sl. gl. RS" 16/90, 49/92, 23/93, 67/93, 47/94, 17/95, 44/98, 10/02, 11/02, 80/02, 39/03)

Glava prva

UVODNE ODREDBE

Krivično zakonodavstvo Republike Srbije

Član 1.

Krivično zakonodavstvo Republike Srbije čine odredbe ovog zakona i krivično-pravne odredbe sadržane u drugim zakonima Republike Srbije.

Primena krivičnog zakonodavstva Republike Srbije

Član 2.

Krivično zakonodavstvo Republike Srbije primenjuje se na svakog ko na teritoriji Republike Srbije učini krivično delo.

Smrtna kazna

Član 2a.

(Brisan)

Glava druga

USLOVNA OSUDA SA ZAŠTITNIM NADZOROM

Uslovi za određivanje zaštitnog nadzora

Član 3.

(1) Pod uslovima predviđenim Zakonom uz uslovnu osudu sud može odrediti zaštitni nadzor.
(2) Zaštitni nadzor sud će odrediti u granicama vremena proveravanja, ako s obzirom na okolnosti izvršenja krivičnog dela, ličnost učinioca, njegov raniji život i njegovo držanje posle učinjenog krivičnog dela smatra da će se svrha uslovne osude bolje ostvariti uz nadzor i pružanje pomoći uslovno osuđenom.
(3) Kad uz uslovnu osudu utvrdi zaštitni nadzor sud može postaviti obaveze predviđene zakonom.
(4) Prilikom izbora obaveza sud će naročito uzeti u obzir godine starosti učinioca, njegove psihičke osobine, pobude iz kojih je delo učinjeno, lične prilike, raniji život i ponašanje učinioca posle učinjenog krivičnog dela, kao i opravdanost određivanja obaveze za postizanje svrhe uslovne osude.

Obaveze uz zaštitni nadzor

Član 4.

(1) Osuđeni kome je uz uslovnu osudu određen zaštitni nadzor obavezan je da se javlja organu nadležnom za vršenje zaštitnog nadzora u rokovima koje ovaj odredi
(2) Kad sud uz uslovnu osudu odredi zaštitni nadzor može osuđenom postaviti ove obaveze:
1) lečenje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi,
2) posećivanje odgovarajućih profesionalnih, psiholoških ili drugih savetovališta,
3) osposobljavanje za zanimanja,
4) prihvatanje zaposlenja koje odgovara stručnoj spremi i sposobnostima osuđenoga,
5) prestanak uživanja alkoholnih pića i opojnih droga,
6) prestanak posećivanja određenih lokala i određenih priredbi,
7) blagovremeno obaveštavanje o promeni mesta boravka ili stana ili o promeni radnog mesta,
8) raspolaganje ličnim dohotkom u skladu sa ličnim i porodičnim obavezama.
(3) Sud može u granicama vremena proveravanja izmeniti ili ukinuti postavljene obaveze.

Sprovođenje zaštitnog nadzora

Član 4a.

(1) Kad izrekne uslovnu osudu za zaštitnim nadzorom sud izvršenje zaštitnog nadzora poverava nadležnoj službi za izvršenje.
(2) Služba iz prethodnog stava ovog člana dužna je obaveštavati sud o sprovođenju zaštitnog nadzora i po potrebi predložiti ukidanje pojedinih obaveza, njihovu zamenu drugim obavezama, ukidanje zaštitnog nadzora ili opozivanje uslovne osude.

Posledice neizvršenja obaveza uz zaštitni nadzor

Član 5.

Ako osuđeni kome je izrečen zaštitni nadzor ne ispunjava obaveze koje mu je sud odredio, sud ga može opomenuti ili može ranije obaveze zameniti drugim ili produžiti trajanje zaštitnog nadzora u okviru vremena proveravanja, ili opozvati uslovnu osudu.

Glava treća

OPŠTA PRAVILA O IZVRŠENjU KAZNI

Svrha izvršenja kazne

Član 6.

(1) Izvršavanjem kazne ostvaruje se svrha kažnjavanja određena zakonom.
(2) U izvršavanju kazne ne smeju se osuđenom nanositi fizičke patnje niti se sme vređati njegovo ljudsko dostojanstvo.

Odlaganje izvršenja smrtne kazne

Član 7.

(Brisan)

Obustava vršenja prava za vreme izdržavanja kazne

Član 8.

Lica osuđena na kaznu zatvora za vreme izvršenja kazne ne mogu vršiti izborne funkcije u državnim organima, organima teritorijalne autonomije, organima lokalne samouprave, organima upravljanja, poslovodnim organima ili drugim organima u preduzećima, ustanovama ili drugim organizacijama.

Uslovni otpust

Član 9.

(1) Osuđeni koji je izdržao polovinu kazne zatvora može se uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne ako se u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da neće vršiti krivična dela. Pri oceni da li će se osuđeni uslovno otpustiti uzeće se u obzir njegovo vladanje za vreme izdržavanja kazne, izvršavanje radnih obaveza s obzirom na njegovu radnu sposobnost i druge okolnosti koje pokazuju da je postignuta svrha kažnjavanja.
(2) Osuđeni koji je izdržao trećinu kazne zatvora može se izuzetno otpustiti sa izdržavanja kazne ako postoje uslovi iz stava 1. ovog člana i ako posebne okolnosti koje se odnose na ličnost osuđenog očigledno pokazuju da je postignuta svrha kažnjavanja.

Opozivanje uslovnog otpusta

Član 10.

(1) Sud će opozvati uslovni otpust ako osuđeni dok je na uslovnom otpustu učini jedno ili više krivičnih dela za koje je izrečena kazna zatvora preko jedne godine.
(2) Sud može opozvati uslovni otpust ako uslovno otpušteni učini jedno ili više krivičnih dela za koje je izrečena kazna zatvora do jedne godine. Pri oceni da li će opozvati uslovni otpust sud će naročito uzeti u obzir srodnost učinjenih krivičnih dela, njihov značaj, pobude iz kojih su učinjena i druge okolnosti koje ukazuju na opravdanost opozivanja uslovnog otpusta.
(3) Kad sud opozove uslovni otpust izreći će kaznu primenom odredaba čl. 48. i 49. stav 2. Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije uzimajući ranije izrečenu kaznu kao već utvrđenu. Deo kazne koju je osuđeni izdržao po ranijoj osudi uračunava se u novu kaznu, a vreme provedeno na uslovnom otpustu ne uračunava se.
(4) Odredbe st. 1. do 3. ovog člana primenjivaće se i kada se uslovno otpuštenom sudi za delo koje je učinio pre nego što je uslovno otpušten.
(5) Ako uslovno otpušteni bude osuđen na kaznu zatvora do jedne godine, a sud ne opozove uslovni otpust, produžuje se uslovni otpust za vreme koje je osuđeni proveo na izdržavanju kazne zatvora.
(6) U slučajevima iz st. 1. i 2. ovog člana uslovni otpust se može opozvati najdocnije u roku od dve godine od dana kada je uslovni otpust istekao.

Glava četvrta

ODREDBE O VASPITNIM MERAMA I KAŽNjAVANjU MALOLETNIKA

Odredbe koje se primenjuju prema maloletnicima

Član 11.

Prema maloletnim učiniocima krivičnih dela primenjuju se odredbe šeste glave Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije i odredbe ove glave, a ostale krivično-pravne odredbe samo ako nisu u suprotnosti sa ovim posebnim odredbama

Vrste vaspitnih mera

Član 12.

(1) Maloletnim učiniocima krivičnih dela mogu se izreći ove vaspitne mere:
- disciplinske mere: ukor ili upućivanje u disciplinski centar za maloletnike;
- mere pojačanog nadzora: od strane roditelja ili staraoca, u drugoj porodici ili od strane organa starateljstva;
- zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, u vaspitno-popravni dom ili u specijalnu ustanovu.
(2) Zakonom se mogu predvideti i druge vaspitne mere.

Ukor

Član 13.

(1) Ukor se izriče ako je dovoljno da se maloletnik zbog učinjenog krivičnog dela samo prekori.
(2) Pri izricanju ukora ukazaće se maloletniku na štetnost njegovog postupka i predočiće mu se da u slučaju ponovnog izvršenja krivičnog dela prema njemu može biti primenjena teža mera.

Član 14.

(Brisan)

Upućivanje u disciplinski centar za maloletnike

Član 15.

(1) Sud će uputiti maloletnika u disciplinski centar za maloletnike kada je potrebno da se odgovarajućim kratkotrajnim merama izvrši uticaj na njegovu ličnost i vladanje.
(2) Maloletnika kome je izrečena mera upućivanja u disciplinski centar za maloletnike sud može uputiti u disciplinski centar:
- na određeni broj sati u praznične dane i to najviše četiri uzastopna praznična dana;
- na određeni broj sati u toku dana, ali najduže do trideset dana;
- na neprekidni boravak za određeni broj dana, ali ne duže od dvadeset dana.
(3) Pri izricanju ove mere vodiće se računa da usled njenog izvršenja maloletnik ne zaostane u redovnoj nastavi.
(4) U disciplinskom centru maloletnik će se uposliti na korisnim radovima koji odgovaraju njegovom uzrastu.
(5) Kad izrekne upućivanje u disciplinski centar za maloletnike sud može odrediti da se po izvršenju ove mere maloletnik stavi pod pojačani nadzor organa starateljstva.

Član 16.

(Brisan)

Pojačan nadzor od strane roditelja ili staraoca

Član 17.

(1) Meru pojačanog nadzora od strane roditelja ili staraoca sud će izreći ako su roditelji odnosno staralac propustili da vrše nadzor nad maloletnikom, a u mogućnosti su da ovakav nadzor vrše i to se kod njih može s osnovom očekivati.
(2) Kad sud izrekne meru pojačanog nadzora od strane roditelja ili staraoca daće roditelju ili staraocu potrebna uputstva i naložiti mu određene dužnosti u pogledu mera koje treba preduzeti za vaspitanje maloletnika i za otklanjanje štetnih uticaja na njega.
(3) Sud će naknadno odlučiti o prestanku mere iz stava 1. ovog člana, s tim da njeno trajanje ne može biti kraće od jedne ni duže od tri godine.
(4) Pri izricanju mere iz stava 1. ovog člana sud može odrediti da organ starateljstva proverava njeno izvršenje i ukazuje pomoć roditelju ili staraocu. Sud će naknadno odlučiti o prestanku ovog proveravanja, s tim da ono ne može trajati manje od jedne ni duže od tri godine.

Član 18.

(Brisan)

Pojačan nadzor u drugoj porodici

Član 19.

(1) Ako roditelji, odnosno

hor002